Lapin ELY-keskus

Kesän päällystystyöt painottuvat Lapissa valta- ja kantateille

Jaa
Päällystystyöt ovat käynnistyneet Lapissa ja ne valmistuvat syyskuun loppuun mennessä. Tänä kesänä päällystämme mm. Enontekiöllä, Kittilässä, Rovaniemellä ja Posiolla. Huonokuntoisia päällysteitä uusitaan vain 95 km kilometrin matkalta ja kävely- ja pyöräilyteitä noin 6 kilometriä. Kilometrejä vähentävät sekä kustannustason jyrkkä nousu että rakenteenkorjausten määrän kasvu. Korjausvelka maantieverkolla kasvaa tänäkin vuonna.
Kuva: Lapin ELY-keskus
Kuva: Lapin ELY-keskus

Valtatiellä 21 tehdään rakenteenkorjauksia ja uudelleen päällystetään Käsivarressa Maunun ja Ailakkalahden välistä tieosuutta noin 21 kilometrin matkalla. Kittilässä uudelleen päällystetään kantatiellä 79 Alakylä-Kaukonen ja Kittilä-Sirkka väliset tieosuudet. Rovaniemellä päällystyksiä tehdään kantatiellä 81 Oikarainen-Vanttauskoski välillä, maanteille 951 Lentoasema ja 9523 Norvatie. Tervolassa päällystyksiä tehdään maantielle 927 Arpela-Yli-Paakkola ja Torniossa päällystetään maantietä 19541 Raumo-Kalkkimaa välillä sekä parannetaan kävely- ja pyöräilytietä Kivirannassa. Posiolla levennetään ja uudelleen päällystetään kantatietä 81 välillä Mourusalmi-Pohjois-Pohjanmaan raja.

Urakoitsijoina toimii Asfalttikallio Oy.

Vuoden 2023 pisimmät päällystyskohteet Lapin maakunnan alueella ovat:

  • Valtatie 21 Maunu-Ailakkalahti, 21 km, josta täsmäkorjauksia noin 6 km
  • Kantatie 79 Alakylä-Kaukonen, 18 km
  • Kantatie 79 Kittilä-Sirkka, 16 km
  • Kantatie 81 Oikarainen-Vanttauskoski, täsmäkorjauksia noin 17 km
  • Kantatie 81 Mourusalmi-Pohjois-Pohjanmaan raja, 10 km

Päällystämiseen, urapaikkauksiin ja tiemerkintöihin käytetään tänä vuonna yhteensä noin 15,5 M€ . Rakenteen korjaustöitä eli tien kantavuuden ja tasaisuuden parantamista tehdään tieverkolla noin 50 kilometrin matkalla. Tiestöllä paikataan myös uria ja reikiä sekä tehdään tiemerkintöjä. Päällystetyllä maantieverkolla oleviin urien ja reikien korjauksiin käytetään rahoituksesta noin miljoona euroa.

Vuosittain ylläpidetään valta- ja kantateiden ajoratamerkintöjä noin 1900 kilometrin matkalla ja kaikki pienmerkinnät. Tiemerkintöihin käytettävä määräraha on tänä vuonna n. 1,2 M€.

Päällystys- ja tiemerkintäkohteissa noudatettava erityistä varovaisuutta

Päällystys- ja tiemerkintätyöt tehdään yleensä liikenteen seassa, joten autoilijoiden toivotaan noudattavan työmailla erityistä varovaisuutta ja huomioimaan kohteen nopeusrajoitukset. Päällystystyömaiden liikenneturvallisuutta parannetaan käyttämällä saattoautoa pisimmillä päällystyskohteilla. Tietyömaiden liikennevalojen ollessa punaisena, saattoauto ajaa autoletkan eteen ja valon vaihduttua vihreäksi saattoauto ajaa sallittua nopeutta tietyömaan ohi autoletka perässään. Työkohteen ohittamisen jälkeen saattoauto ajaa tien sivuun ja päästää autoletkassa olevat jatkamaan matkaansa.

Tiemerkintäkone on ohitettava riittävän etäältä ja erityistä varovaisuutta noudattaen. Tiellä olevat itsestään haihtuvat vaahtohattarat tai tielle asetetut muovikeilat varoittavat autoilijaa tuoreesta tiemerkinnästä. Vastamaalatulle viivalle ei saa ajaa, sillä tuore maali tarttuu helposti auton kylkiin ja on vaikeasti poistettavissa. Autoilijan tulee muistaa noudattaa myös tiemerkintäajoneuvojen valo-opasteita.

Tietoa päällystys- ja muista tietöistä saa Liikennetilanne-palvelusta https://liikennetilanne.fintraffic.fi/pulssi sekä Tienkäyttäjän linjalta numerosta 0200 2100.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

projektipäällikkö Jaakko Luiro, puh. 050 440 3381 ja ylläpitovastaava Ari Kärkkäinen, puh. 0295 037 237
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Lapin ELY-keskus
Kuva: Lapin ELY-keskus
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme