Valokuitunen Oy

KKV julkaisi suosituksen valokuitualalle: "Hyvä alku, lisää kaivataan. Nyt on LVM:n ja Traficomin vuoro"

Jaa
Valokuitutoimialan yritykset ovat saaneet Kilpailu- ja kuluttajavirastolta (KKV) suosituksen markkinoilla toimimiseen kuluttajasuojan näkökulmasta. Alalta on puuttunut kokonaan toimialaa koskeva ohjeistus. Tällaisen perään Valokuitunen Oy on kysellyt monta kertaa. Yhtiö on nyt aidosti ilahtunut siitä, että KKV puuttuu toimialan käytänteisiin, mutta yksinään pelkkä ohjeistus on riittämätön. Traficomin ja Liikenne- ja viestintäministeriön tulisi myös lisätä toimialaa koskevaa ohjausta ja valvontaa.
Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.
Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on antanut 30. toukokuuta valokuitutoimialan yrityksille ohjeistuksen, jonka tarkoituksena on ohjata valokuitutoimialan yrityksiä ja luoda reunaehtoja koko markkinalle koskien kuluttajansuojakysymyksiä.

Suomen suurin valokuitutoimija Valokuitunen Oy pitää toimialaohjeistusta tervetulleena ja toivoo sen aidosti kehittävän valokuitumarkkinan toimintaa nykyistä läpinäkyvämmäksi ja kuluttajaystävällisemmäksi. Yhtiö kuitenkin pelkää, ettei pelkkä KKV:n ohjeistus riitä, vaan sitä pitää myös valvoa. Lisäksi Valokuitunen peräänkuuluttaa sitä, että myös Traficomin ja Liikenne- ja viestintäministeriön on osaltaan lisättävä toimialan ohjausta ja valvontaa. Ei saa olla pelkästään kaupallisten toimijoiden määritettävissä, miten ja millaiset tulevaisuuden kestävät tietoliikenneratkaisut Suomeen syntyvät.

– Olemme käyneet keskusteluja KKV:n kanssa ja nostaneet epäkohtia esille jo pitkään. Olemme pitäneet tärkeänä sitä, että alalle annetaan linjauksia. Se on sekä kuluttajien että alan toimijoiden etu. On hienoa, jos toimialalle saadaan nyt vähitellen selkeyttä sallittujen toimintatapojen osalta, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto toteaa.

– KKV:n ohjeistus on mielestäni hyvä alku, mutta lisää tarvitaan. Ohjausta, linjauksia ja sääntelyä tarvitaan myös LVM:n ja Traficomin suunnalta, jotta valokuitumarkkinan ongelmat saadaan ratkaistua ja Suomeen rakennettua tulevaisuuden kestävät tietoliikenneverkot, joissa kuluttajalla on vapaus valita ja kilpailuttaa. Emme saa päätyä suljettuihin verkkoratkaisuihin, joissa asiakkaat ovat riippuvaisia yhden toimijan tekemisistä, Kaunisto jatkaa.

Valokuitusen omat toimintamallit ja sopimusehdot ovat pitkään olleet linjassa sen kanssa, mitä KKV alalta nyt edellyttää.

– Meille on tärkeää, että kuluttajat saavat meiltä totuudenmukaisen käsityksen itse valokuidusta, mutta myös siihen liittyvistä laajakaistapalveluista sekä sen rakentamisesta aikatauluarvioineen. Jatkossakin kehitämme toimintaamme, käymme keskustelua ja nostamme merkittäviä epäkohtia esille. Vaalimme mainettamme ja toimintaamme valokuitumarkkinassa vastuullisena toimijana, Kaunisto kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.
Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Valokuitunen Oy
Valokuitunen Oy
Valimotie 21
00380 Helsinki

https://valokuitunen.fi/

Valokuitunen Oy rakentaa valokuituyhteyksiä taajamien koteihin ja yrityksiin valtakunnallisesti sinne, missä kysyntää on eniten. Valokuitu on paras saatavilla oleva kiinteä yhteys, joka ei pätki verkon kuormittumisen tai sääolosuhteiden takia. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi vuosikymmeniksi. Kytkemme pientalojen valokuituyhteydet Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jossa asiakas voi nyt ja jatkossa valita nettiliittymänsä usealta eri palveluntarjoajalta. Lähivuosina Valokuitunen investoi satoja miljoonia valokuituverkkoihin Suomessa, pelkästään vuoden 2023 aikana investoimme 100 miljoonaa euroa verkkojen rakentamiseen. Valokuitusen verkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppani on Eltel. Meidät omistavat suomalainen sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto ja Telia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valokuitunen Oy

Valokuitusen verkko on Suomen suurin avoin valokuituverkko - verkko ulottuu nyt jo yli 200 000 kotitalouteen23.8.2023 07:47:00 EEST | Tiedote

Valokuitusen avoimen valokuituverkon piiriin on tullut tänä vuonna 75 000 uutta kotia ja nyt elokuussa rakennettujen tai rakenteilla olevien verkkojen kattavuus ylitti jo yli 200 000 kotitalouden rajan. Valokuitusen verkko on Suomen suurin avoimen palvelun verkko, jossa asiakkaalla on valittavanaan laaja valikoima eri nettiliittymien tarjoajia ja niiden palveluita.

Monopoli-asetelma on nostanut hintoja ja laskenut laatua – Norja avaa suljettuja tietoliikenneverkkojaan15.8.2023 08:44:07 EEST | Tiedote

Norjan viranomaiset haluavat avata maan tietoliikenneverkkoja, kuten valokuituverkkoja, avoimelle kilpailulle. Norjan viestintävirasto kertoo tietoliikenneverkoissa tarjottavien palveluiden, kuten nettiliittymien, hintojen nousseen merkittävästi, kun tietoliikenneverkko-operaattorit eivät ole mahdollistaneet verkoissaan palveluntuottajien välistä kilpailua. Norjan viranomaisten aloittama keskustelu on huomionarvoinen, sillä Suomessa suuri osa valokuituverkoista on suljettuja verkkoja.

Valokuitunen solmi uuden lähes 400 miljoonan euron lainarahoituspaketin – Avointen valokuituverkkoyhteyksien piiriin pääsee jopa 400 000 kotitaloutta Suomessa21.7.2023 10:01:45 EEST | Tiedote

Suomen suurin valokuituyhteyksien rakentaja Valokuitunen Oy on solminut uuden 285+100 miljoonan euron lainarahoituksen. Uuden velkarahoituksen myötä Valokuitunen kykenee investoimaan Suomen taajamien valokuiduttamiseen yli 400 miljoonaa euroa. Tämä takaa avoimeen verkkoon perustuvan valokuituliittymämahdollisuuden jopa 400 000 suomalaiselle kotitaloudelle. Valokuitunen vahvistaa asemaansa Suomen suurimpana valokuituverkkorakentajana ja varmistaa osaltaan, että suomalainen tietoliikenneinfrastruktuuri pystyy vastamaan datan määrän räjähdysmäiseen kasvuun lähivuosina.

Nettiyhteys vaikuttaa uuden kodin hankinnassa - hyvä verkkoyhteys asunnonhankkijoille kuin vesijohtovesi tai sähköverkko13.7.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Suomalaisista 61 prosenttia on sitä mieltä, että nopea ja toimintavarma nettiyhteys on ehdottoman tärkeä asia uutta kotia hankittaessa. Jokseenkin samaa mieltä asiasta on 32 prosenttia kansalaisista. Uuden kodin verkkoyhteys on yhtä lailla keskeinen naisille ja miehille, mutta iäkkäämmät suomalaiset arvostavat hyvää verkkoyhteyttä nuorempia enemmän, selviää Valokuitusen YouGovilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme