Tapio

Metsäntuntijat-podcast: Metsänjalostuksella lisää hiilensidontaa ja tuhonkestävyyttä metsiin

Jaa
Mikä on metsänjalostuksen rooli muuttuvassa ilmastossa? Ovatko tulevaisuuden puut laatuominaisuuksiltaan räätälöityjä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa puhutaan metsänjalostuksen ratkaisuista ja uusista mahdollisuuksista. Mukana keskustelemassa ovat Tapion liiketoimintajohtaja Olli Äijälä, kehittämispäällikkö Juha Ruuska Tapio Siemenkeskuksesta, Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi sekä Luken ryhmäpäällikkö ja johtava metsänjalostuksen tutkija Tuija Aronen.
Juha Ruuska, Karoliina Niemi, Olli Äijälä ja Tuija Aronen keskustelevat metsänjalostuksesta Metsäntuntijat-podcastin 11. jaksossa.
Juha Ruuska, Karoliina Niemi, Olli Äijälä ja Tuija Aronen keskustelevat metsänjalostuksesta Metsäntuntijat-podcastin 11. jaksossa.

Metsänjalostus on metsänhoidon aarrearkku, jonka hyötyjä valitettavan heikosti tunnetaan, pohtii Olli Äijälä. Mistä se johtuu?

Metsänjalostus on ollut ikään kuin salatiedettä. Metsänomistajalle on puhuttu liian hienoilla termeillä, eikä ole kerrottu arkikielellä, mitä hyötyä jalostettujen siemenien ja taimien käyttämisestä on, sanoo Juha Ruuska. Ei metsäammattilainen aina itsekään tiedä.

Hiljattain Tapion ja Luken yhteishankkeessa julkaistiin metsänjalostuksen verkkosivusto, johon on kerätty kattava tietopaketti aiheesta, Ruuska jatkaa. Uudella sivustolla on pyritty vastamaan tähän tietovajeeseen.

Metsänjalostuksella on tärkeä rooli, kun halutaan lisätä metsien kasvua ja hiilensidontaa sekä ylläpitää terveitä ja elinvoimaisia metsiä, jotka ovat sopeutuneet tulevaisuuden ilmasto-olosuhteisiin, sanoo Tuija Aronen.

Metsänjalostus on tärkeä työkalu ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja sen hillinnässä, Karoliina Niemi myötäilee. Hän myös muistuttaa, että metsänjalostuksen hyötyjä viedään käytäntöön ainoastaan metsänviljelyn kautta. Kun käydään keskustelua esimerkiksi avohakkuista ja jatkuvasta kasvatuksesta, tämä olisi hyvä tuoda esiin.  

Kasvullinen lisäys eli alkiomonistus tuo uusia mahdollisuuksia metsänjalostukseen. Sen avulla voidaan tuottaa korkealaatuista metsänviljelyaineistoa, jossa on esimerkiksi vastustuskykyä tiettyjä tuhonaiheuttajia kohtaan. Menetelmänä se on paljon nopeampi kuin siemenviljelykset, sanoo Aronen.

Niemi korostaa, että tärkein peruslinja on Suomen pitkän aikavälin metsänjalostusohjelma. Sen lisäksi voidaan tehdä täsmäiskuja eli jalostaa puita tiettyjen ominaisuuksien perässä. Hän lisää, että tällaiseen täsmäjalostukseen lähdettäessä täytyy muistaa pitää huolta geneettisestä monimuotoisuudesta.

Jalostaja elää vaihtelusta, Aronen myötäilee. Jalostustyö loppuu siihen, kun jalostuspopulaatiossa ei enää ole muuntelua, mistä valita. Myös kasvullisessa lisäyksessä varmistetaan, ettei perimää kavenneta.

Keskustelijat peräänkuuluttavat lisää arkikielistä viestintää metsänjalostuksesta, pitkäjänteisyyttä tutkimusrahoitukseen ja yhteistyötä valtakunnallisesti, kansainvälisesti sekä myös metsäsektorin sisällä. Näillä eväillä metsänjalostuksen hyödyt saataisiin entistä paremmin käyttöön.

Kuuntele Metsäntuntijat-podcastin 11. jakso: Metsänjalostuksella lisää hiilensidontaa ja tuhonkestävyyttä metsiin

Tapion Metsäntuntijat-podcast pureutuu suomalaisten metsien käytön ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Keskustelua luotsaavat Tapion asiantuntijat ja vieraina kuullaan monipuolisesti metsäalan ammattilaisia, tutkijoita, vaikuttajia ja metsänomistajia. Jakso on osa Lisää kasvua -teemasarjaa, jossa keskustellaan ratkaisuista, joilla Suomen metsät saadaan pysymään hyväkasvuisina ja terveinä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Juha Ruuska, Karoliina Niemi, Olli Äijälä ja Tuija Aronen keskustelevat metsänjalostuksesta Metsäntuntijat-podcastin 11. jaksossa.
Juha Ruuska, Karoliina Niemi, Olli Äijälä ja Tuija Aronen keskustelevat metsänjalostuksesta Metsäntuntijat-podcastin 11. jaksossa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio
Tapio
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

02 9432 6000https://tapio.fi

Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

Turvetuotannosta poistuneille suonpohjille ilmastokestävää jatkokäyttöä – uutta tietoa ja menetelmiä esitellään seminaarisarjassa21.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Uusia menetelmiä turvetuotantoalueiden jatkokäytön suunnitteluun, ja maanomistajien päätöksenteon tueksi koottua tietoa vaihtoehdoista esitellään syksyn 2023 aikana seminaarisarjassa. Jatkokäyttömuotoja on tarkasteltu monessa eri maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -hankkeessa. Turvetuotannosta poistuvien suonpohjien jatkokäytöllä on väliä, kun tavoitellaan ilmastopäästöjen vähentämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme