Metsäntuntijat-podcast: Metsänjalostuksella lisää hiilensidontaa ja tuhonkestävyyttä metsiin

Metsänjalostus on metsänhoidon aarrearkku, jonka hyötyjä valitettavan heikosti tunnetaan, pohtii Olli Äijälä. Mistä se johtuu?
Metsänjalostus on ollut ikään kuin salatiedettä. Metsänomistajalle on puhuttu liian hienoilla termeillä, eikä ole kerrottu arkikielellä, mitä hyötyä jalostettujen siemenien ja taimien käyttämisestä on, sanoo Juha Ruuska. Ei metsäammattilainen aina itsekään tiedä.
Hiljattain Tapion ja Luken yhteishankkeessa julkaistiin metsänjalostuksen verkkosivusto, johon on kerätty kattava tietopaketti aiheesta, Ruuska jatkaa. Uudella sivustolla on pyritty vastamaan tähän tietovajeeseen.
Metsänjalostuksella on tärkeä rooli, kun halutaan lisätä metsien kasvua ja hiilensidontaa sekä ylläpitää terveitä ja elinvoimaisia metsiä, jotka ovat sopeutuneet tulevaisuuden ilmasto-olosuhteisiin, sanoo Tuija Aronen.
Metsänjalostus on tärkeä työkalu ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja sen hillinnässä, Karoliina Niemi myötäilee. Hän myös muistuttaa, että metsänjalostuksen hyötyjä viedään käytäntöön ainoastaan metsänviljelyn kautta. Kun käydään keskustelua esimerkiksi avohakkuista ja jatkuvasta kasvatuksesta, tämä olisi hyvä tuoda esiin.
Kasvullinen lisäys eli alkiomonistus tuo uusia mahdollisuuksia metsänjalostukseen. Sen avulla voidaan tuottaa korkealaatuista metsänviljelyaineistoa, jossa on esimerkiksi vastustuskykyä tiettyjä tuhonaiheuttajia kohtaan. Menetelmänä se on paljon nopeampi kuin siemenviljelykset, sanoo Aronen.
Niemi korostaa, että tärkein peruslinja on Suomen pitkän aikavälin metsänjalostusohjelma. Sen lisäksi voidaan tehdä täsmäiskuja eli jalostaa puita tiettyjen ominaisuuksien perässä. Hän lisää, että tällaiseen täsmäjalostukseen lähdettäessä täytyy muistaa pitää huolta geneettisestä monimuotoisuudesta.
Jalostaja elää vaihtelusta, Aronen myötäilee. Jalostustyö loppuu siihen, kun jalostuspopulaatiossa ei enää ole muuntelua, mistä valita. Myös kasvullisessa lisäyksessä varmistetaan, ettei perimää kavenneta.
Keskustelijat peräänkuuluttavat lisää arkikielistä viestintää metsänjalostuksesta, pitkäjänteisyyttä tutkimusrahoitukseen ja yhteistyötä valtakunnallisesti, kansainvälisesti sekä myös metsäsektorin sisällä. Näillä eväillä metsänjalostuksen hyödyt saataisiin entistä paremmin käyttöön.
Kuuntele Metsäntuntijat-podcastin 11. jakso: Metsänjalostuksella lisää hiilensidontaa ja tuhonkestävyyttä metsiin
Tapion Metsäntuntijat-podcast pureutuu suomalaisten metsien käytön ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Keskustelua luotsaavat Tapion asiantuntijat ja vieraina kuullaan monipuolisesti metsäalan ammattilaisia, tutkijoita, vaikuttajia ja metsänomistajia. Jakso on osa Lisää kasvua -teemasarjaa, jossa keskustellaan ratkaisuista, joilla Suomen metsät saadaan pysymään hyväkasvuisina ja terveinä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha RuuskaKasvuliiketoiminnan kehittämispäällikköTapio
Puh:+358 29 432 6070juha.ruuska@tapio.fiOlli Äijäläliiketoimintajohtaja, asiantuntijapalvelut
Puh:+358 29 432 6074olli.aijala@tapio.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tapio
Turvetuotannosta poistuneille suonpohjille ilmastokestävää jatkokäyttöä – uutta tietoa ja menetelmiä esitellään seminaarisarjassa21.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Uusia menetelmiä turvetuotantoalueiden jatkokäytön suunnitteluun, ja maanomistajien päätöksenteon tueksi koottua tietoa vaihtoehdoista esitellään syksyn 2023 aikana seminaarisarjassa. Jatkokäyttömuotoja on tarkasteltu monessa eri maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -hankkeessa. Turvetuotannosta poistuvien suonpohjien jatkokäytöllä on väliä, kun tavoitellaan ilmastopäästöjen vähentämistä.
Kunnostetaanko vai ei? Uudessa hankkeessa selvitetään metsäojien kunnostustarvetta12.9.2023 08:21:14 EEST | Tiedote
Tapio on käynnistänyt hankkeen, jossa mallinnetaan metsien ojitusalueiden kunnostustarvetta. Tavoitteena on välttää tarpeettomia kunnostusojituksia ja kohdentaa toimenpiteet niihin metsäojiin, jotka ovat eniten kunnostuksen tarpeessa. Ojien kunnostuksen oikealla kohdentamisella voidaan vähentää vesistö- ja ilmastohaittoja puuston kasvusta tinkimättä.
Metsäala haluaa kehittää toimintansa luontovaikutusten mittaamista ja seurantaa5.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Metsäalalle tarvitaan yhteinen järjestelmä luontovaikutusten mittaamiseen ja seurantaan, ehdottaa tuore esiselvitys. Metsäalan asiantuntijapalveluita tarjoavan Tapio Oy:n toteuttaman esiselvityksen mukaan metsäalalla on kasvavaa kysyntää yhtenäisille tavoille seurata luontovaikutuksia. Selvitystyötä rahoitti Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.
Jalostusarvoltaan Suomen paras rauduskoivun siemenviljelmä perustettiin Oittiin25.8.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Tapio Siemenkeskus on perustanut uuden rauduskoivun siemenviljelmän Oittiin Hausjärvelle. Se on jalostusarvoltaan Suomen paras koivun siemenviljelmä. Siemensatoa on odotettavissa noin kolmen vuoden kuluttua.
Ilona-koneääni luki Metsänhoidon suositukset äänikirjaksi6.7.2023 10:03:22 EEST | Tiedote
Tapio on julkaissut ensimmäisen äänikirjansa, Ilona-koneäänen lukeman Metsänhoidon suositukset. Kirja on saatavilla myös painettuna ja e-kirjana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme