Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

ELY-keskus hakee muutosta Västerfjärdenin altaan säännöstelylupaan (Pohjanmaa)

Jaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on toimittanut aluehallintovirastoon hakemuksen Närpiössä sijaitsevan Västerfjärdenin altaan säännöstelyn muuttamiseksi. Tavoitteena on sopeutua ilmastonmuutokseen lisäämällä joustavuutta lumen sulamisvesille tehtävän kevätalennuksen suuruuteen, ajankohtaan ja kestoon.

Altaan vedenpintaa on nykyisen luvan mukaan pidettävä keväällä alhaalla 1.4.–20.5. välisen ajan. Vedenpintaa on ollut joinain keväinä hankala saada nostettua kesätasolle toukokuun lopulla tulovirtaaman ollessa jo pieni. Pakollinen ja pitkäaikainen kevätalennus esitetään poistettavaksi ja jatkossa kevätalennus tehtäisiin lumitilanteen sekä vesistöennusteiden perusteella.

Toimenpiteiden vaikutuksesta Västerfjärdenin altaan vedenkorkeudet eivät käytännössä muutu lukuun ottamatta sitä, että vähälumisina keväinä kevätalennus on nykyistä pienempi ja kesto lyhyempi. Muutos ei vaikuta Närpiönjoen alaosan tulvakorkeuksiin, sillä virtausmallinnusten ja tulvahavaintojen perusteella Närpiönjoen alaosan vedenpinnan korkeuteen vaikuttaa tulvatilanteessa jokiuoman ja Västerfjädenin altaan yläosan eli Knåpfjärdenin aiheuttama padotus. Muutos ei myöskään johda säännöstelyrajojen ylityksien yleistymiseen. Tulvatilanteessa patoaukkojen kautta pystytään johtamaan myös jatkossa Närpiönjoen kulloisetkin virtaamat.

Kevätalennuksen joustavuuden lisääminen parantaa Västerfjärdenin altaan virkistyskäyttömahdollisuuksia, koska vedenpinta saadaan varmemmin nostettua kesäksi tavanomaiselle tasolle. Pakollisen kevätalennuksen poisto parantaa myös järven kevättalven aikaista happitilannetta säilyttämällä altaassa enemmän vesitilavuutta. Muutoksen myötä rannan läheisten poikastuotantoalueiden määrä lisääntyy huomattavasti touko-kesäkuussa, mikä parantaa kevätkutuisten kalojen lisääntymistä. Västerfjärdenin pohjoisosa on katsottu rantayleiskaavassa paikallisesti arvokkaaksi suojelualueeksi mm. linnustoarvojen vuoksi. Säännöstelyn muutos voi vähentää alueen umpeenkasvua ja liiallista ruovikoitumista ja ylläpitää näin alueen suojeluarvoja.

Västerfjärdenin makeavesiallas on rakennettu 1970-luvun lopussa Närpiönjoen järjestelyhankkeen yhteydessä alueen metsäteollisuuden vedenhankintaa varten. Hankkeelle myönnettiin vesioikeudellinen lupa vuonna 1976, jota on osin muutettu vuonna 1997. Luvanhaltija on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Västerfjärdenin säännöstelyä hoitaa käytännössä Metsä Board Oy valtion ja yhtiön tekemän sopimuksen perusteella. Lupahakemuksen muutos on käsitelty suunnitteluryhmässä, jossa on mukana ELY-keskuksen, Metsä Board Oyj:n, Närpiön kaupungin, vesialueen omistajan, Närpiönjoen alaosan pengerrysyhtiön ja Västerfjärdenin rantakiinteistöjen omistajien edustajia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat


Suomeksi:
Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Ryhmäpäällikkö Sari Yli-Mannila, puh. 0295 027 962


Ruotsiksi:
Vesitalousasiantuntija Petter Höglund, puh. 0295 027 810


Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kollektivtrafiken påverkas av den nya viktbegränsningen på stadsbron i Kristinestad21.9.2023 14:43:03 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten har i samarbete med Trafikledsverket beslutat att införa en lägre viktbegränsning på 8 ton på bron (tidigare viktbegränsning 25 ton). Den nya viktbegränsningen påverkar också kollektivtrafiken i området. De större bussarna kan inte längre köra över bron på grund av viktbegränsningen. Ändringar i bussrutterna träder i kraft 25.9.2023 och gäller tills vidare. Ändringarna i bussrutterna träder i kraft 25.9.2023 och gäller tills vidare.

Kristiinankaupungin sillan uudella painorajoituksella vaikutusta joukkoliikenteeseen21.9.2023 13:39:55 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt yhdessä Väyläviraston kanssa asettaa Kristiinankaupungin sillalle nykyistä (25 tonnia) alemman painorajoituksen 8 tonnia. Uudella painorajoituksella on vaikutusta myös alueen joukkoliikenteeseen. Isoimmat linja-autot eivät jatkossa voi painorajoituksen vuoksi liikennöidä sillalla. Reittimuutos astuu voimaan 25.9.2023 ja on voimassa toistaiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme