Helsingin yliopisto

Mediakutsu: Tervetuloa Kilpisjärven Tiedepolkujen avajaisiin 8.6.2023

Jaa
Kilpisjärven Tiedepolut -applikaatio tarjoaa matkailijalle kurkistuksen maiseman taakse kiehtovan tiedesisällön kautta. Avajaisiin voi osallistua paikan päällä Kilpisjärven tutkimusasemalla tai livestriimin välityksellä.

Kilpisjärven jylhät maisemat ovat ehdottomasti kokemisen ja näkemisen arvoisia jo itsessään. Kilpisjärven tiedepolut tarjoavat matkailijalle mahdollisuuden sukeltaa jään alle, tähyillä korkealle taivaisiin ja kurkistaa ajassa taaksepäin ymmärtääkseen näkemäänsä paremmin. Tiedepoluilla selviää, millaisia ilmiöitä Kilpisjärven mahtavien maisemien taakse kätkeytyy.

Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologinen asema julkaisee digitaaliset tiedepolut 8.6.2023 Kilpisjärvellä pidettävissä avajaisissa. Neljälle suositulle vaelluspolulle sijoitetut digitaaliset tiedepolut tarjoavat tiedesisältöä retkille 34 rastilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sovelluksen sisältö on saatavilla myös luettuina äänitiedostoina. Lisäksi julkaistaan tiedepolkujen nettisivut ja podcast-sarja rastien teemoista.

Kilpisjärven Tiedepolut -sovellus on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista 8.6.2023 alkaen. Tiedepolut syventävät matkailijan ymmärrystä matkakohteesta ja luovat uusia elämyksiä kokeneillekin kävijöille. Lisäksi tiedepolut hyödyttävät alueen matkailuelinkeinoa kehittämällä tiedematkailua alueella, tekemällä aluetta tunnetuksi ja houkuttelemalla uusia matkailijoita.

Tiedepoluilla on monitieteellistä sisältöä taiteita unohtamatta. Mukana on ainakin biologiaa, geologiaa, fysiikkaa, arkeologiaa ja historiaa, joiden avulla retkeilijä pääsee tutustumaan maisemaan pintaa syvemmälle. Polkujen digitaalisuus mahdollistaa tutkimustiedon jakamisen yleisölle uudella tavalla.

Helsingin yliopisto tuottaa tiedepolut Kilpisjärvelle osana ”Polkuja tieteeseen ja tutkimusasemien TKI-palveluihin” -hanketta, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liiton kautta.

Tervetuloa tiedepolkujen avajaisiin 8.6.2023!

Kilpisjärven tiedepolkujen avajaiset järjestetään Kilpisjärven biologisella asemalla torstaina 8.6.2023 klo 11.00 alkaen osoitteessa Käsivarrentie 14622, 99490 Kilpisjärvi.

Avajaispäivän ohjelmassa on avoin seminaari ja Saanan polun kävely. Seminaaria on mahdollista seurata myös livestreamin välityksellä. Striimauksen linkki päivittyy tapahtumasivulle. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua.

Ohjelma:

11:00 Seminaari

Lähteekö arktinen muutos lapasesta?

Kutsupuhuja: Atte Korhola, ympäristönmuutoksen professori, Helsingin yliopisto

Tiedematkailulla vaikuttavia kävijäkokemuksia (esitys suomeksi)

Kutsupuhuja: Esko Sorakunnas tutkijatohtori KTT, FM, Turun yliopisto

Kilpisjärven tiedepolkujen esittely (esitys suomeksi ja englanniksi)

Ditte Taipale, yliopistolehtori, Helsingin yliopisto

12:30 – 13:30 Lounas (omakustanteinen)

13:45 Kuljetus Mallan pysäköintialueelle tai omatoiminen siirtyminen

14:00 Opastettu tutustuminen Saanan tiedepolkuun patikoiden (suomeksi ja englanniksi)

Lähtö Mallan pysäköintialueelta Saanan polulle. Reitin varrella sijaitsevalla Saanan kodalla (1 km) on mahdollisuus pitää taukoa ja palata takaisin reitin alkuun, josta kuljetus biologiselle asemalle (retken kesto alle 2 tuntia). Vaihtoehtoisesti voi jatkaa tiedepolkua eteenpäin aina Saanan huipulle asti (3 km). Arvioitu kesto 5 tuntia. Suosittelemme pukeutumaan sään mukaisesti sisältäen vedenpitävät retkeilykengät ja ottamaan mukaan juomavettä.

Myös lapset ovat tervetulleita tapahtumaan vanhempiensa kanssa. Lapsille on tarjolla ohjattua toimintaa seminaarin ajaksi aseman tiloissa.

Mikäli tarvitset majoitusta, otathan yhteyttä Kilpisjärven biologisen aseman toimistoon sähköpostitse bio-kilpis@helsinki.fi tai numeroon 02-94140341.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ditte Taipale, Projektisuunnittelija
Puh./Tel. +358 50 318 5704
ditte.taipale@helsinki.fi


Hannu Autto, Palvelukoordinaattori
Puh./Tel. +358 50 465 1226
hannu.autto@helsinki.fi


Maija Sujala, Tutkimusavustaja
maija.sujala@helsinki.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme