Parempi avioliitto ry

Parisuhdetohtori: Lomakausi koettelee parisuhteita, erojen määrää voidaan vähentää

Jaa

Avioerohakemuksia jätetään tunnetusti erityisen paljon lomakausien jälkeen. Avio- ja avoerot tuottavat niin yksilölle kuin perheyhteisölle kärsimystä: ero vaikuttaa ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin ja usein myös talous kokee iskuja. 

Toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen. Kuva:Jani Laukkanen
Toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen. Kuva:Jani Laukkanen
  • Avioeroisuus on pysynyt meillä Suomessa 2000-luvun ajan samalla tasolla. Lähes puolet solmituista avioliitoista päättyy eroon, mutta näin asian ei tarvitsisi olla. Parisuhdetaitoja voidaan harjoitella siinä missä muutakin osaamista. Myös kriisiin ajautuneita parisuhteita voidaan korjata, kertoo toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen Parempi avioliitto ry:stä. 

Avioero osuu myös lapsiin 

Vanhempien välinen riittävän turvallinen parisuhde luo pohjan lasten myöhemmälle hyvinvoinnille. Parempi avioliitto ry on järjestänyt parisuhdetapahtumia ympäri Suomea jo lähes 50 vuoden ajan. Tuhannet ja tuhannet pariskunnat ovat saanet apua parisuhteen kipukohtiin järjestön tapahtumissa ja kursseilla. 

  • Parisuhdetyö tukee kokonaisvaltaisesti perheitä. Tapahtumissa lapsille on tarjolla omaa ohjelmaa, jotta vanhemmat voivat keskittyä häiriöttä oman suhteensa hoitamiseen, Ranssi-Matikainen sanoo. 

Avio- ja avoerot koskettavat Suomessa joka vuosi kymmenien tuhansien lasten elämää. Ero vaikuttaa lapsen perusturvan tunteeseen, joka taas heijastuu psyykkiseen jaksamiseen ja itsetuntoon.  

Vanhempien välinen riittävän turvallinen parisuhde luo pohjan lasten myöhemmälle hyvinvoinnille. Jos lapsi kokee, että hänen tarpeisiinsa vastataan ja hänen toiveensa ovat oikeutettuja, ihmisellä on hyvät edellytykset onnistua myös aikuisuuden parisuhteessa.  

Avustuksia vähävaraisille pariskunnille ja perheille 

Parempi avioliitto ry:n tapahtumiin osallistuu eniten ruuhkavuosissa olevia perheitä. Parisuhteet ovat kovilla tiiviissä elämäntahdissa, vähävaraisissa perheissä talous tuo oman lisäpaineensa yhteiselämään.  

Lapsiperheköyhyys on yleisintä perheissä, joissa lapset ovat alle kolmivuotiaita. Siksi perheuransa alkutaipaleella oleville nuorille vanhemmille suunnattu parisuhteen tuki ei voi nousta liian kalliiksi. Inflaation myötä moni keskituloinenkin joutuu nyt ponnistelemaan selviytyäkseen arjen kustannuksista. 

Parempi avioliitto ry myöntää vuosittain 20 000 euroa tukea taloudellisten haasteiden keskellä eläville perheille ja pariskunnille parisuhdetapahtumien osallistumismaksuihin. Jokaisella tulee olla mahdollisuus hoitaa parisuhdettaan taloudellisesta tilanteesta riippumatta. 

Parisuhdetohtorin viisi vinkkiä lomalle: 

  1. Hidastakaa ajoissa. Höllätkää töissä jo ennen loman alkua, jotta kautta ei aloiteta rättiväsyneenä. 
  2. Osoita puolisollesi sanoin ja teoin, että hän elämäsi tärkein henkilö. 
  3. Luokaa lomalle omat rakkausrutiinit. 
  4. Varatkaa oma aika hankalista asioista puhumiselle, niitä ei kannata käsitellä jatkuvasti. 
  5. Aloittakaa loma parisuhdetapahtumalla. Kurssilla voitte omaksua taitoja, joiden avulla arki sujuu sopuisammin myös loman jälkeen. 

Kesän parisuhdetapahtumat: 

Paremman avioliiton perheleiri Pieksämäellä 30.6.-7.7.2023 

Lempeä lakeudella -tapahtuma Lapualla 25.8.-27.8.2023 

Lue lisää: www.parempiavioliitto.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot medialle ja materiaalipyynnöt: 
Heini Röyskö, viestintä- ja markkinointivastaava
heini.roysko(a)parempiavioliitto.fi / 044 9739758

Kuvat

Toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen. Kuva:Jani Laukkanen.
Toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen. Kuva:Jani Laukkanen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Parempi avioliitto ry
Edistämme perheiden hyvinvointia puolisoiden välistä suhdetta ja yksilöllistä kasvua tukemalla. Tarjoamme taitoja ja työkaluja parisuhteensa kehittämisestä kiinnostuneille. Järjestämme parisuhdetapahtumia sekä tarjoamme tukipareja kriisissä oleville pareille. Toimintamme perustuu vertaistukeen. Koulutamme vertaisryhmien ohjaajia, tukipareja ja luennoitsijoita valtakunnalliseen parisuhdetyöhön. Kurssit ovat vapaan sivistystyön koulutusta, jota järjestetään yhteistyössä kansanopistojen kanssa. Vuosittain tapahtumiin osallistuu yli 1200 paria.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Parempi avioliitto ry

Toivoa ja voimavaroja yli 300 parille – Valtakunnallinen tukiparihanke sai jatkorahoituksen5.12.2018 10:44:38 EET | Tiedote

Jo yli 300 paria on saanut apua parisuhdekriisiinsä Parempi avioliitto ry:n tukiparitoiminnasta. STEA:n tänään julkaiseman avustusehdotuksen mukaan valtakunnallinen tukiparihanke saa jatkorahoituksen. Kolmivuotisen (2016-2018) valtakunnallisen tukiparihankkeen viimeinen vuosi on päättymässä. Sosiaali- ja terveysministeriö päättää myönnettävistä avustuksista tammi-helmikuussa 2019.