Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Odes förnyade barnområde lockar till böckerna – invigningen firas på söndagen den 11 juni

Dela
Det populära barnområdet på tredje våningen i centrumbiblioteket Ode har förnyats under våren. Det förnyade barnområdet erbjuder trivsamma utrymmen för hela familjens gemensamma läs- och spelstunder samt pyssel och tankenötter för barn i olika åldrar. Invigningen av barnområdet firas den 11 juni.
I förnyelsen av barnområdet har man noga lyssnat på användarnas önskemål. Bild: Daniel Leiviskä
I förnyelsen av barnområdet har man noga lyssnat på användarnas önskemål. Bild: Daniel Leiviskä

Barnfamiljer är en av Odes största användargrupper. Under de första verksamhetsåren på centrumbiblioteket som öppnades 2018 har man upptäckt vilka konkreta saker behövs till barnområdet. I förnyelsen av barnområdet har man noga lyssnat på användarnas önskemål och i dem betonas särskilt platser där man kan varva ner och läsa samt läsfrämjande aktiviteter för barn i skolåldern.

Chefen för centrumbiblioteket Ode Anna-Maria Soininvaara är glad över förnyelsen av barnområdet:

”Barn och familjer är en stor och viktig kundgrupp på Ode och det är en hjärtesak för oss att utrymmena som är avsedda för dem fungerar så bra som möjligt. Vi tror att området som förnyats enligt familjernas önskemål lockar till att hitta kul läsning och roliga aktiviteter på den bästa platsen i Ode, i skuggan av magiska träd. Vi hälsar alla barn varmt välkomna att njuta av de förbättrade utrymmena som är avsedda just för dem och alla familjer till gemensamma lässtunder!”

Läslundar och tankenötter lockar till litteraturen

De synligaste förnyelserna i området är läslundarna, designade av arkitekten och musikern Tuomas Toivonen, där man kan varva ner samt läsa och utforska böcker. Träden i läslundarna är silverpilar som fällts i Helsingfors och för vilka man sökte lämplig vidare användning. I och med förnyelsen av barnområdet fick de en plats i Ode.

Förutom en plats för lugn och ro erbjuder barnområdet tankenötter och aktiviteter till småbarn och barn i skolåldern. Kollektivet Skidit har skapat aktivitetsstationer på loftet och i evenemangsrummet där man till exempel kan lösa sudoku eller dikt- och bilduppgifter. Dessutom har barnområdet möblerats med fler soffor och växter. Vid den interaktiva sagoväggen i evenemangsrummet finns kuddar och sittplatser och rummet får fritt användas av alla när ingen verksamhet pågår där. På hösten börjar lekparken Loru åter anordna verksamhet för barnfamiljer i barnområdet på morgon- och eftermiddagar.

Invigningen firas söndagen den 11 juni

Invigningen av barnområdet firas under det andra veckoslutet i juni och då får publiken njuta av barnmusik och MooCLowns flerspråkiga clownshow i biblioteket. I författaren Laura Ertimos och illustratören Satu Kontinens non stop-verkstad får man skapa en karta över ett förtrollat Helsingfors. Vid Odes huvudentré kan man skapa sin egen hälsning till Ode och Helsingfors. Invigningsevenemanget börjar kl. 12 och slutar kl. 16.

Nyckelord

Kontakter

Informatiker Tatu Salonen
Helsingfors stadsbibliotek
Centrumbiblioteket Ode
040 185 3244, tatu.salonen@hel.fi


Marknadsplanerare Annika Rantanen
Helsingfors stad / Kultur och fritid
Kommunikation och marknadsföring
040 169 9523, annika.rantanen@hel.fi

Bilder

I förnyelsen av barnområdet har man noga lyssnat på användarnas önskemål. Bild: Daniel Leiviskä
I förnyelsen av barnområdet har man noga lyssnat på användarnas önskemål. Bild: Daniel Leiviskä
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors centrumbibliotek Ode är en levande mötesplats på Medborgartorget, i hjärtat av Helsingfors. Det är en av Helsingfors stadsbiblioteks 37 verksamhetsställen och en del av biblioteksnätverket Helmet.

Ode kompletterar den kultur- och mediekoncentration som utgörs av Musikhuset, Finlandiahuset, Sanomahuset och museet för nutidskonst Kiasma. Det erbjuder ett icke-kommersiellt offentligt stadsrum som är öppet för alla mittemot riksdagshuset.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum