Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalo: Mitä kokoomus kannattaa?

Jaa
Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vaatii, että seuraava hallitus noudattaa ilmastolakia ja sopii hallitusohjelmassa konkreettisista ilmastotoimista. Koulutuksen suhteen Ohisalo toivoo, että kehittämiskeinot löytyvät alan ammattilaisilta valtiovarainministeriön sijaan.
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo

– Minua on kummastuttanut läpi hallitusneuvottelujen se, ettei kokoomus paljasta kantojaan mihinkään muuhun kuin valtiontalouden sopeuttamiseen liittyen. Mitä se ajattelee tulevien vuosien Eurooppa-politiikasta? Haluaako se vauhdittaa vai hidastaa työperäistä maahanmuuttoa? Mitä konkreettisia asioita kokoomus ajaa hallitusohjelmaan vihreään siirtymään liittyen? Tuntuu siltä, että tuleva pääministeri on ulkoistanut vastuunsa ja jättänyt RPK:n ja perussuomalaiset ratkaisijan paikalle, Ohisalo toteaa.

– Tällä viikolla on Säätytalolta kuulunut huolestuttavia huhuja siitä, että vaikka ilmastolakia ei avattaisi hiilineutraaliusvuoden 2035 osalta, ei hallitus tosiasiassa aikoisi edistää ilmastotoimia, joilla tavoite saavutetaan. Eli toisin sanoen: hallitus ei noudattaisi ilmastolakia. Eihän tämä näin voi mennä. Kun valmis hallitusohjelma julkistetaan, se pitää aivan erityisen tarkkaan syynätä läpi konkreettisten toimien osalta, Ohisalo korostaa.

Tänään tuli Tilastokeskuksen pikaennakko viime vuoden maankäyttösektorin hiilinieluista. 

– Tilastokeskuksen pikaennakkotiedon mukaan viime vuonna metsähakkuut olivat pienentyneet ja maankäyttösektori palasi nipin napin hiilinieluksi. Tavoitteista ollaan kuitenkin reilusti jäjessä: jotta Suomesta voi tulla hiilineutraali viimeistään vuoteen 2035 mennessä, päästöjä on tuntuvasti vähennettävä ja hiilinieluja edelleen vahvistettava. Tämä tarkoittaa esimerkiksi hakkuumäärien vähentämiseen ohjaavaa politiikkaa, maankäytön muutosmaksun käyttöönottoa ja turvepeltojen päästöjen vähentämistä, Ohisalo sanoo.

Koulutuksen osalta Ohisalo kummastelee valtiovarainministeriön esittämää listaa opintoaikoja nopeuttavista toimista.

– Jos laitetaan valtiovarainministeriö asiantuntijaksi opintojen vauhdittamiseen, on keinolistauskin sen mukainen. Nyt ei ole oikea aika lanseerata lukukausimaksuja edes osalle suomalaisista opiskelijoista, kuten toista tutkintoa suorittaville. Viimeksi kun kokoomuslainen on ollut opetus- ja kulttuuriministerinä, Suomessa otettiin käyttöön EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten lukukausimaksut. Toivottavasti nyt puolue ei havittele niiden laajentamista, Ohisalo toteaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Virran ja Harjanteen terveiset budjettiriiheen: Hallitus voi vielä valita toisin15.9.2023 16:14:54 EEST | Tiedote

Virta ja Harjanne muistuttavat budjettiriihen kynnyksellä, että nykyisellään hallituksen suunnittelemat leikkaukset sosiaalitukiin osuvat kaikista heikoimmassa asemassa oleviin. Virta ja Harjanne toivovat, että hallitus päättää panostaa koulutukseen ja tutkimukseen, jotta osaajapulaan voitaisiin toden teolla puuttua. Lisäksi he ihmettelevät hallituksen haluttomuutta panostaa luonnonsuojeluun ja vaativat, että turkistarhaus ajettaisiin hallitusti alas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme