Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Omatoimikirjastot 2022 – joustavuutta ja tasa-arvoa

Jaa

Selvitys Omatoimikirjastot 2022: Joustavuutta ja tasa-arvoa tarjoaa valtakunnallisen kokonaiskuvan omatoimikirjastoista Suomessa.

Selvityksessä tarkastellaan omatoimikirjastojen toiminnan kehittämistä, haetaan ratkaisuja esille tulleisiin ongelmiin ja ennakoidaan omatoimikirjastojen tulevaisuuden näkymiä.

Yleisten kirjastojen omatoimikirjastopalvelut ovat yleistyneet Suomessa nopeasti 2010-luvulta alkaen. Vuonna 2022 omatoimikirjastopalveluja oli jo kolmessa kunnassa neljästä. Kunnat ovat voineet hakea valtionavustusta omatoimikirjastopalvelujen perustamiseen yli kymmenen vuoden ajan.

Omatoimikirjastot ovat keränneet asiakkailta kiitosta. Kirjastojen aineistoa käytetään entistä enemmän ja laajemmat aukioloajat palvelevat paremmin kansalaisia. Laajemmat aukioloajat ovat mahdollistaneet myös kirjastotilojen monipuolisemman ja tehokkaamman käytön.

Kirjastojen näkökulmasta omatoimipalvelu on vaikuttanut palvelukulttuuriin ja työtapoihin. Kirjastot voivat hyödyntää omatoimiaikaa henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Työn määrä ei ole vähentynyt, mutta työ on muuttunut.

Joissain kirjastoissa häiriökäyttäytyminen on ollut ongelma.  Kirjastot ovat kuitenkin pystyneet ratkaisemaan lieveilmiöitä ennakoimalla, puuttumalla ongelmiin pikaisesti ja tekemällä yhteistyötä eri tahojen kanssa.

Kokonaiskuva omatoimikirjastoista, tukea toiminnalle

Selvityksen tavoite on tarjota kokonaiskuva omatoimikirjastojen tilanteesta. Lisäksi kirjastoille halutaan tarjota eväitä omatoimikirjastojen ongelmien ehkäisyyn ja ratkaisemiseen sekä omatoimipalveluiden kehittämiseen.

Selvitystä varten kerättiin tietoa kyselyllä, johon vastasi 90 prosenttia kaikista Manner-Suomen kunnista. Tietolähteenä on käytetty myös yleisten kirjastojen tilastotietokantaa.

Selvityksen tekemiseen osallistui kirjastoalan asiantuntijoita kaikista kuudesta aluehallintovirastosta.

Omatoimikirjastot 2022: Joustavuutta ja tasa-arvoa -julkaisu 

Yleisten kirjastojen tietokanta 

Lisätietoja:
ylitarkastaja Kristiina Kontiainen, p. 0295 016 538
ylitarkastaja Jonna Toukonen, p. 0295 018 222

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

On aika tehdä esitykset vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajista19.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 3.11.2023 mennessä esitykset toimialueiltaan vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme