Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle

Jaa

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Työtapaturman johdosta tehdyllä tarkastuksella oli todettu, että työpaikalla oli käytetty vaarallista työtapaa ja työtavan käyttö oli työnantajan tiedossa. Työnantaja oli laatinut menetelmäohjeen käsinhiontaa varten. Lisäksi käytössä ollutta kärkisorvia ei ollut suojattu siten, että työtapaa ei olisi ollut mahdollista käyttää.

Käräjäoikeus katsoi, että käsinhionta oli vaarallinen työtapa, johon liittyy vakava työtapaturman riski. Työnantaja olisi tullut seurata työmenetelmien kehittymistä ja ottaa käyttöön turvallisempia työmenetelmiä. Työtapaturman jälkeen työpaikalla olikin kielletty käsinhionta kärkisorvilla ja hankittu hiontaa varten hiontalaite.

Vaarojen arvioinnin osalta käräjäoikeus katsoi, että työtapaan liittyvä riski oli tunnistettu ja huomioitu, kun työnantaja oli tehnyt menettelytapaohjeen työtehtävää varten. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että riskin poistamiseksi ohje ei ollut riittävä toimenpide, kun otetaan huomioon työtapaa käyttämällä Suomessa tapahtuneet työtapaturmat sekä turvallisemmat työtavat, joita oli käytössä.

Lisäksi käräjäoikeus otti kantaa vahingoittuneen työntekijän perehdyttämiseen. Vahingoittunut työntekijä on kokenut ja hiontatyö oli hänelle tuttua. Hän ei ollut saanut työhön perehdytystä. Käräjäoikeus katsoi, että kun työntekijää ei ollut perehdytetty lainkaan, joten esimerkiksi hanskojen käyttö jäi työntekijän omaan harkintaan. Ammattitaidostaan huolimatta työntekijä olisi käräjäoikeuden näkemyksen mukaan tullut perehdyttää.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Suontausta muistuttaa, että käsinhionta sorvilla on kielletty työmenetelmä eikä työtapaa tule käyttää. Työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta annetun asetuksen mukaan koneen vaara-alueelle pääsy on estettävä. Käsinhionta edellyttää pääsyä sorvin vaara-alueelle, joten kun vaara-alueelle pääsy estetään, ei käsinhionta ole mahdollista. Toisaalta työturvallisuuslakin edellyttää, että työhön käytetään tarkoitukseen soveltuvaa työvälinettä, joka voi olla esimerkiksi sorviin liitettävä hiontalaite. Työsuojeluviranomainen on tiedottanut käsinhionnan vaaroista viimeksi vuonna 2022.

Satakunnan käräjäoikeuden tuomio 30.5.2023, 23/122201 asiassa R 23/45. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Matti Suontausta, puh. +358 295 018 152
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto www.tyosuojelu.fi

Linkit

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

On aika tehdä esitykset vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajista19.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 3.11.2023 mennessä esitykset toimialueiltaan vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme