Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle

Jaa

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Työtapaturman johdosta tehdyllä tarkastuksella oli todettu, että työpaikalla oli käytetty vaarallista työtapaa ja työtavan käyttö oli työnantajan tiedossa. Työnantaja oli laatinut menetelmäohjeen käsinhiontaa varten. Lisäksi käytössä ollutta kärkisorvia ei ollut suojattu siten, että työtapaa ei olisi ollut mahdollista käyttää.

Käräjäoikeus katsoi, että käsinhionta oli vaarallinen työtapa, johon liittyy vakava työtapaturman riski. Työnantaja olisi tullut seurata työmenetelmien kehittymistä ja ottaa käyttöön turvallisempia työmenetelmiä. Työtapaturman jälkeen työpaikalla olikin kielletty käsinhionta kärkisorvilla ja hankittu hiontaa varten hiontalaite.

Vaarojen arvioinnin osalta käräjäoikeus katsoi, että työtapaan liittyvä riski oli tunnistettu ja huomioitu, kun työnantaja oli tehnyt menettelytapaohjeen työtehtävää varten. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että riskin poistamiseksi ohje ei ollut riittävä toimenpide, kun otetaan huomioon työtapaa käyttämällä Suomessa tapahtuneet työtapaturmat sekä turvallisemmat työtavat, joita oli käytössä.

Lisäksi käräjäoikeus otti kantaa vahingoittuneen työntekijän perehdyttämiseen. Vahingoittunut työntekijä on kokenut ja hiontatyö oli hänelle tuttua. Hän ei ollut saanut työhön perehdytystä. Käräjäoikeus katsoi, että kun työntekijää ei ollut perehdytetty lainkaan, joten esimerkiksi hanskojen käyttö jäi työntekijän omaan harkintaan. Ammattitaidostaan huolimatta työntekijä olisi käräjäoikeuden näkemyksen mukaan tullut perehdyttää.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Suontausta muistuttaa, että käsinhionta sorvilla on kielletty työmenetelmä eikä työtapaa tule käyttää. Työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta annetun asetuksen mukaan koneen vaara-alueelle pääsy on estettävä. Käsinhionta edellyttää pääsyä sorvin vaara-alueelle, joten kun vaara-alueelle pääsy estetään, ei käsinhionta ole mahdollista. Toisaalta työturvallisuuslakin edellyttää, että työhön käytetään tarkoitukseen soveltuvaa työvälinettä, joka voi olla esimerkiksi sorviin liitettävä hiontalaite. Työsuojeluviranomainen on tiedottanut käsinhionnan vaaroista viimeksi vuonna 2022.

Satakunnan käräjäoikeuden tuomio 30.5.2023, 23/122201 asiassa R 23/45. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Matti Suontausta, puh. +358 295 018 152
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto www.tyosuojelu.fi

Linkit

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tiivistynyt kansallinen turvallisuustilanne vaikuttaa elintarvike- ja ruokahuoltoon, elinkeinoelämään ja huoltovarmuuteen1.12.2023 14:00:35 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston koordinoima alueellisen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui tänään 1.12.2023 vuoden kuudenteen tapaamiseensa. Verkoston ajankohtaiskatsauksessa korostuivat talouden matalasuhdanne, kansallinen turvallisuustilanne sekä näiden vaikutukset elintarvike- ja ruokahuoltoon, työllisyyteen, elinkeinoelämään sekä huoltovarmuuteen.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland inledde en beredskapsövning gällande energiförsörjningen1.12.2023 10:12:56 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland inledde beredskapsövningen LOUNAIS24 för kommunerna och välfärdsområdena i sitt område. Temat för övningen är en långvarig störning i eldistributionen. Målet är att testa existerande beredskapsplaner och att utveckla deltagarorganisationernas och landskapens beredskap och samarbete i störnings- och undantagssituationer.

Rakennusalan yritysten toiminnassa merkittäviä puutteita työturvallisuusmääräysten noudattamisessa – vastuuhenkilöille sakkoja ja yhtiöille yhteisösakkoja30.11.2023 15:31:43 EET | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi eteläpohjalaista rakennusalalla toimivaa yhtiötä yhtiösakkoon työturvallisuusrikoksista. Rakennustyömaan rakennuttaja ja päätoteuttaja Suomen Kuntorakennus Oy on tuomittu seitsemän tuhannen euron yhteisösakkoon ja aliurakoitsijana toimiva Martti Lamminmäki Oy on tuomittu viidentoista tuhannen euron yhteisösakkoon. Suomen Kuntorakennus Oy:n toimitusjohtaja tuomittiin 30 päiväsakkoon, turvallisuuskoordinaattori 40 päiväsakkoon, rakennustyömaan vastaava työjohtaja 60 päiväsakkoon ja asennustyöjohtaja sekä asennustyötekijöiden esimies 80 päiväsakkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme