Digitaalisesta kaksosesta apuväline yksilölliseen ja ennaltaehkäisevään akuutin myeloidisen leukemian lääkehoitoon

Frank Emmert-Streib ja Olli Yli-Harja tutkimusryhmineen kehittävät akuutin myeloidisen leukemian (AML) digitaalista kaksosta. Se on vuorovaikutteinen järjestelmä, jota lääkärit voivat käyttää potilaiden kanssa. Siinä potilaan luuydinaspiraateista ja ääreisverenkierrosta kerätään kliinisiä ja molekyylitason tietoja, joita käytetään potilaan sairauden digitaalisen kaksosen luomiseen.
Projektiin osallistuu tutkijoita sekä kliiniseltä että laskennalliselta puolelta. Tampereen yliopiston Emmert-Streibin ja Yli-Harjan lisäksi mukana ovat Ilya Shmulevich Yhdysvalloista, systeemibiologian instituutista (Institute for Systems Biology, Seattle), sekä Caroline Heckman ja Mika Kontro Helsinginyliopiston molekulaarisen lääketieteen instituutista (FIMM). Kontro työskentelee myös Helsingin seudun yliopistollisessa keskussairaalassa (HUS).
Ennaltaehkäisevä versus reaktiivinen lääketiede
Digitaalista kaksosta voidaan käyttää terveyden ylläpitämiseen hyödyntämällä sen kykyä tuottaa henkilökohtaisia ennusteita. Varhaisella puuttumisella eteneminen sairaudeksi voidaan mahdollisesti välttää. Digitaalinen kaksonen voi ennustaa taudin kehittymisen aikana tapahtuvia muutoksia.
– Esimerkiksi diabeteksessa tapahtuu merkittäviä muutoksia esidiabeteksen ja diabeteksen välillä sekä diabeteksen ja munuaissairauden välillä. Näitä ja muita negatiivisia siirtymiä voidaan ennustaa digitaalisen kaksosen avulla, ja mahdollisesti välttää oikea-aikaisella puuttumisella, Yli-Harja sanoo.
Metabolisessa sairaudessa, kuten diabeteksessa, onnistunut hoito riippuu vahvasti potilaan osallistumisesta, toiminnasta ja motivaatiosta.
– Digitaalisen kaksosen avulla lääkäri voi vahvistaa potilaan osallistumista hoitoprosessiin. AML-DT-prototyyppimme vaikuttaa hyvin lupaavalta. Se voi toimia esimerkkinä siitä, miten parantaa tapaa, jolla muitakin sairauksia hoidetaan, Yli-Harja jatkaa.
Digitaalinen kaksonen helpottaa potilaiden osallistumista hoitoprosessiin
Digitaalisen kaksosen avulla lääkäri ja potilas voivat yhdessä tutkia yksilöllistettyjä, mallipohjaisia ennusteita lääkevasteesta.
– Taustatietona käytetään akuuttia myeloidista leukemiaa sairastavien potilaiden julkisesti saatavilla olevia ja mitattavia tuloksia, jotka on saatu molekyylitietojen perusteella. AML-DT-järjestelmä kehittyy jatkuvasti oppimalla potilaiden kokemuksista ja heidän digitaalisista kaksosistaan, Emmert-Streib kertoo.
Digitaalinen kaksonen tukee potilaiden vahvempaa osallistumista hoitoihin, esimerkiksi terveyspäätösten tekemiseen. Yli-Harjan mukaan tämä johtaa potilaan vahvempaan sitoutumiseen:
– Tietokantojen sisältämät tiedot yhdistettynä yksilöityihin malleihin antavat mahdollisuuden saada potilaille henkilökohtaisia ennusteita. Tämä poikkeaa perinteisistä lähestymistavoista, jotka perustuvat usein potilasjoukkoon, jota hoidetaan yhdenmukaisella tavalla.
Henkilökohtaisen lääketieteen perusajatus sisältyy digitaaliseen kaksoseen. Sen avulla mallit ovat hienosäädettävissä yksittäisille potilaille.
AML:n lääkehoidossa tavanomaiset keinot ovat rajallisia
AML on yleisin leukemia aikuisilla. Monilla potilailla, jotka saavat intensiivistä syövän lääkehoitoa ja terveitä soluja luovuttajalta, sairaus silti uusiutuu lopulta. Heille hoidon tulokset eivät ole lupaavia. Intensiivinen kemoterapia ei myöskään usein sovellu vanhemmille, yleiskunnoltaan heikoille potilaille.
Tuloksia parantavia uusia hoitovaihtoehtoja on löydetty, mutta niiden vasteet ovat hajanaisia. Lisäksi menetelmät, joilla tunnistetaan kemoterapiasta hyötyviä potilaita, ovat puutteellisia. AML-DT:n on tarkoitus vastata potilaan tarpeisiin tarkemmin.
– Kehittämämme AML-DT-prototyyppijärjestelmä havainnollistaa potilashistoriaa visuaalisesti sekä laatii ennusteita taudin etenemisestä ja lääkevasteesta. Nämä voidaan todentaa kliinisissä tutkimuksissa. Prototyyppi tarjoaa kaivattua ennakointia, jonka avulla lääkärit ja potilaat voivat tehdä parempia hoitosuunnitelmia, Emmert-Streib sanoo.
Tutkimuksessaan Emmert-Streib ja Yli-Harja yhdistävät yksityiskohtaisia tietämysverkkoja pahanlaatuisuutta kuvaaviin hierarkisiin dynaamisiin malleihin. Tämä tarkoittaa, että yleinen tieto taudista yhdistetään potilaan molekyylitietoihin, jotta hänelle voidaan luoda henkilökohtainen laskennallinen malli. Tämä tarjoaa pohjan AML:n digitaalisen kaksosen kehittämiselle.
– Odotamme, että tuloksiamme voidaan hyödyntää laajemmin myös muiden sellaisten sairauksien hoidossa, joissa tarvitaan tukijärjestelmiä päätöksenteon avuksi. Datatieteen ja tekoälyn näkökulmasta hanke voi myös toimia simulaatiopohjaisen päättelyn todentamisessa. Tällä voi olla merkitystä myös monilla muilla sovellusaloilla, kuten tuotantotekniikassa ja ilmastontutkimuksessa, Emmert-Streib sanoo.
Tutkimusprojekti on osa marraskuussa 2020 aloitettua AKA-NIH-kumppanuusohjelmaa. Hanke on saanut rahoitusta Suomesta ja Yhdysvalloista. Suomessa osapuolena on Suomen Akatemia (AKA) ja Yhdysvalloissa National Institutes of Health (NIH). AKA-NIH-kumppanuusohjelman yleistavoitteena on lisätä Suomen ja Yhdysvaltojen välistä tutkimusyhteistyötä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
professori Frank Emmert-Streib (in English)
frank.emmert-streib@tuni.fi
+358503015353
professori Olli Yli-Harja
olli.yli-harja@tuni.fi
+358408490778
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Ihmissolupohjainen sydänkudosmalli ennustaa tarkasti lääkeaineiden vaikutuksia29.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
DI Maria Koivisto kehitti väitöstutkimuksessaan ihmissolupohjaisen sydänkudosmallin, jolla voidaan testata ihmisen sydämeen kohdistuvia lääkeaineiden vaikutuksia. Kudosmallit, jotka vastaavat paremmin ihmisen sydämen toimintaa, antavat luotettavampaa tietoa aineiden vaikutuksista ihmiselle ja voivat vähentää lääkekehityksessä käytettäviä eläinkokeita.
Tutkijoiden yö Tampereella 29.–30.9. tarjoaa ohjelmaa koko perheelle28.9.2023 08:00:00 EEST | Kutsu
Eri puolilla Eurooppaa järjestettävä Tutkijoiden yö saapuu jälleen myös Tampereelle syyskuun lopussa 29.–30.9. Ohjelmaa on tarjolla monipuolisesti kaikenikäisille.
Hoitosuositukset elämän loppuvaiheen potilaan läheisten tukemiseen – tavoitteena hoidon yhteneväisyys27.9.2023 13:44:30 EEST | Tiedote
Hoitosuositukset palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevan potilaan läheisten tukemiseen on julkaistu. Suosituksen tavoitteena on yhtenäistää käytäntöjä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Elämän loppuvaiheessa palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa tarvitsee vuodessa noin 30 000 suomalaista, joista valtaosa on aikuispotilaita.
Väitös: Kerrostaloasukkaiden mieltymysten toteuttaminen tarjoaa mahdollisuuksia asuntojen tuleviin tilamuunnoksiin25.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Mitkä tekijät korostuisivat, jos asuinkerrostaloja kehitettäisiin asukkaiden ehdoilla? Entä mitä on huomioitava, jotta myös käyttäjät voisivat tehdä tilamuunnoksia asunnoissaan? Arkkitehti SAFA Sini Saarimaan väitöstutkimuksessa selvisi, että tietyt asuinkerrostalon ominaisuudet sekä tukevat miellyttävyyttä asukkaan näkökulmasta että mahdollistavat tilamuunnoksia asukkaille vaihtelevissa tilanteissa. Saarimaan mukaan nämä ominaisuudet ansaitsisivat enemmän huomiota suomalaisessa asuinkerrostalotuotannossa.
Työelämän uudistajat kohtaavat uudessa seminaarissa Tampereella 9.11.202325.9.2023 09:55:01 EEST | Tiedote
Seminaari työyhteisöjen oppimisen uudistajille järjestetään marraskuussa Tampereella. Tapahtumassa strategisen oppimisen ja sen johtamisen äärelle kokoontuvat monialaisesti työelämän uudistajat, organisaatioiden johto, kehittäjät, HR-ammattilaiset ja työyhteisöasiantuntijat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme