Työterveyslaitos

Kuljetusalan uneliaisuuden riskiä voidaan torjua digitaalisin ratkaisuin

Jaa
Työterveyslaitoksen Vireyttä vuorotyöhön -hankkeessa tehdyn VIRE-analyysin perusteella lähes joka viidenteen ammattikuljettajan työvuoroon sisältyi korkea uneliaisuuden riski. Olisi tärkeää, että riskivuorot jakaantuisivat tasaisesti työntekijöiden kesken. Tutkimuksen toinen testattava menetelmä, unen ja vireyden verkkovalmennus, vähensi merkittävästi unettomuuteen liittyviä oireita. Työnantajan tuki on tärkeää valmennukseen osallistumisen lisäämiseksi.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 5.6.2023

Työterveyslaitoksen hankkeessatestattiin kahta digitaalista menetelmää: uneliaisuuden riskiä työvuoroissa ennustavaa VIRE-menetelmää ja hankkeessa kehitettyä unen ja vireyden verkkovalmennusta. Molemmat menetelmät ovat maksuttomia ja avoimesti kaikkien hyödynnettävissä. 

Korkea uneliaisuuden riski lähes 20 prosentissa työvuoroista 

Ammattikuljettajien työajat ovat haasteellisia unen ja vireyden kannalta. Tutkimuksessa testattu VIRE-työkalu paljasti, että työhön sitoutuu pitkiä ajanjaksoja ja työajat painottuvat aikaisiin aamuihin ja yöhön. VIRE-analyysin perusteella lähes viidennekseen kuljettajien työvuoroista sisältyi korkea uneliaisuuden riski.  

Tutkimuksen mukaan VIRE-työkalu oli auttanut yrityksiä kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota kuljettajien vireyteen ja palautumiseen, sekä ottamaan asioita puheeksi. Työkalun kokeilu auttoi ymmärtämään, mihin työvuorosuunnittelulla voitiin vaikuttaa. Se oli myös lisännyt yleistä keskustelua vireydestä ja työssä jaksamisesta, sekä auttanut ymmärtämään niiden merkityksen paremmin.  

– VIRE-työkalua voi jo nyt käyttää työvuorosuunnittelun apuna. Käyttöä helpottaisi entisestään, jos sen antaman tiedon voisi yhdistää automaattisesti työvuorosuunnittelujärjestelmiin. Myös yksilöllisten toiveiden huomioiminen olisi hyvä voida ottaa huomioon, sanoo erikoistutkija Heli Järnefelt. 

Verkkovalmennus vähensi uniongelmia 

Tutkimuksen toinen testattava menetelmä oli unen ja vireyden verkkovalmennus. Valmennukseen osallistuneista kuljettajista yli puolella oli merkittäviä unettomuusoireita tai muiden unihäiriöiden oireita tai riskitekijöitä. Heidän väsymysoireensa olivat yleisiä erityisesti aamuvuoroissa.    

– Unettomuusoireet ja vuorotyöunihäiriön oireet vähenivät merkittävästi verkkovalmennukseen osallistuneilla, sanoo Heli Järnefelt.  

Verkkovalmennukseen toivottiin kuitenkin vielä lisää kielivaihtoehtoja, monipuolisempia sisältöjä, mobiilisovellusta ja mahdollisuutta olla yhteydessä asiantuntijaan. Verkkovalmennukseen osallistumisen toivottiin myös olevan mahdollista työajalla.  

Uneen ja vireyteen liittyvät ongelmat ovat yleisiä vuorotöissä 

Vuorotyöntekijöistä jopa 40 prosentilla voi olla uneen ja vireyteen liittyviä haasteita. Ne voivat heikentää jaksamista ja elämänlaatua tai jopa terveyttä ja työturvallisuutta. Uni- ja vireysongelmiin olisikin hyvä puuttua jo varhaisessa vaiheessa.   

Hyvää unta ja vireyttä voidaan vuorotyössä edistää kehittämällä työvuorosuunnittelua sekä tukemalla vuorotyöntekijöitä itseään uni- ja vireysongelmien ratkaisuissa.  

– Tutkimukseemme osallistuneiden kuljettajien työajat ja heidän kokemansa uni- ja vireysoireet vahvistavat käsitystä siitä, että uneen ja vireyteen vaikuttavien tekijöiden huomioiminen on keskeinen osa kuljetusalan työturvallisuutta ja -terveyttä, sanoo erikoistutkija Heli Järnefelt Työterveyslaitoksesta.  

Tulevaisuudessa on tärkeää edelleen kehittää ja tutkia vuorotyöntekijöiden unta ja vireyttä tukevia työkaluja. Lisäksi on tärkeää edistää vuorotyöpaikoilla turvallisuuskulttuuria, jossa ymmärretään ja hyväksytään hyvän vireyden ja unen merkitys ja vaikutus esimerkiksi työvuorosuunnitteluun. Olisi kiinnostavaa myös tutkia verkkovalmennuksen käyttöönotto työpaikoissa, joissa osallistuminen mahdollistettaisiin työajalla. 

Vireyttä vuorotyöhön -hanke: 

  • VIRE on nettityökalu uneliaisuuden arvioimiseksi erilaisissa työvuorojärjestelmissä. Se on kehitetty Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, Työterveyslaitoksen ja Tukholman yliopiston yhteistyönä: https://vire.arturcloud.com/ ja lisäopastusta käyttöön: VIRE-sovellus | Työterveyslaitos (ttl.fi)https://vire.arturcloud.com/ 
  • Hankkeen rahoitti Työsuojelurahasto. 

Lisätietoja 

Erikoistutkija Heli Järnefelt, Työterveyslaitos, p. 050 5627905, heli.jarnefelt@ttl.fi  

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Kutsu: Mitä tutkimus kertoo vanhemmista työntekijöistä ja työurien pidentämisestä?18.9.2023 08:15:00 EEST | Kutsu

Työterveyslaitos järjestää Työpuntari-tilaisuuden perjantaina 27. lokakuuta Helsingin kaupungintalon Tapahtumatorilla. Julkaisemme yli 55-vuotiaisiin työntekijöihin liittyviä poimintoja Miten Suomi voi? -tutkimuksesta. Lisäksi esittelemme ilmiöt, joiden vuoksi moni konkari jää liian aikaisin sivuun työelämästä. Luvassa on eri tutkimuksista nousevia ratkaisuja työurien pidentämiseen sekä näkökulmia konkareiden mahdollisuuksiin työelämässä.

Undersökning: Förebyggande och identifiering av irritationsastma kan rädda arbetsförmågan15.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

I Arbetshälsoinstitutets projekt Irritationsastma har utarbetats konkreta anvisningar för företagshälsovården och arbetsplatser med hög risk om hur man kan identifiera, förebygga och behandla yrkesastma. Anvisningarna grundar sig på internationellt omfattande forskningsmaterial. I Finland exponeras uppskattningsvis tusentals arbetstagare för ämnen som kraftigt irriterar luftvägarna och som kan orsaka yrkesastma som i sin tur försämrar funktions- och arbetsförmågan samt livskvaliteten.

Tutkimus: Ärsytysastman ehkäisy ja tunnistaminen pelastaa työkyvyn15.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Työterveyslaitoksen Ärsytysastma-hankkeessa on laadittu konkreettisia ohjeita työterveyshuolloille ja korkean riskin työpaikoille siitä, mikä auttaa ammattiastman tunnistamista, ehkäisyä ja hoitoa. Ohjeet perustuvat kansainvälisesti laajaan tutkimusaineistoon. Suomessa altistuu arviolta tuhansia työntekijöitä hengitysteitä voimakkaasti ärsyttäville aineille, jotka voivat aiheuttaa toiminta- ja työkykyä sekä elämänlaatua heikentävän ammattiastman.

Study: Prevention and identification of irritant-induced asthma protects work ability15.9.2023 08:30:00 EEST | Press release

The Irritant-induced Asthma project of the Finnish Institute of Occupational Health drew up practical guidelines that help occupational health services and high-risk workplaces identify, prevent and treat occupational asthma. The guidelines are based on internationally extensive research data. It is estimated that in Finland tens of thousands of employees are exposed to substances that cause significant irritation to the respiratory tract and can cause occupational asthma, which can decrease functional and work ability as well as quality of life.

Stöd för arbetsförmågan ska ges även i problemsituationer med inomhusluften14.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Frågor om arbetsförmågan i problemsituationer med inomhusluften borde behandlas likadant som i andra situationer på arbetsplatsen. Frågan om arbetsförmågan borde tas upp till diskussion på ett objektivt och modigt sätt och i ett så tidigt skede som möjligt. Arbetshälsoinstitutets experter har i samråd med representanterna för arbetsplatserna utarbetat en handlingsmodell för stödjande av arbetsförmågan i problemsituationer med inomhusluften och anvisningar om hur modellen ska tillämpas på arbetsplatsen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme