Työterveyslaitos

Risken för sömnighet inom transportbranschen kan bekämpas med digitala lösningar

Jaa
Enligt VIRE-analysen som gjordes i Arbetshälsoinstitutets projekt Vireyttä vuorotyöhön (Pigghet i skiftarbete) hade närmare var femte yrkesförares arbetsskift hög risk för sömnighet. Det vore viktigt att skiften med hög risk skulle fördelas jämt mellan arbetstagarna. Den andra metoden som testades i undersökningen, en onlinecoachning för sömn och pigghet, minskade avsevärt symptom i anknytning till sömnen. Arbetsgivarens stöd är viktigt för att öka deltagandet i coachningen.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 5.6.2023 

I Arbetshälsoinstitutets projekttestades två digitala metoder: VIRE-metoden som förutser risken för sömnighet under arbetsskiftet och en onlinecoachning för sömn och pigghet som utvecklats i projektet. Båda metoderna är avgiftsfria och tillgängliga för alla. 

Hög risk för sömnighet i närmare 20 procent av alla arbetsskift 

Yrkesförarnas arbetstider är utmanande för sömnen och piggheten. VIRE-verktyget som testades i undersökningen avslöjade att långa tidsperioder binds till arbetet och arbetstiderna koncentrerar sig till tidiga morgnar och natten. Enligt VIRE-analysen innehöll närmare var femte arbetsskift hög risk för sömnighet.  

Enligt undersökningen hade VIRE-verktyget hjälpt företagen att fästa allt större uppmärksamhet på förarnas pigghet och återhämtning, samt på att föra saken på tal. Användningen av verktyget hjälpte till att förstå vad man kunde påverka med skiftplanering. Det hade även ökat den allmänna diskussionen kring pigghet och att orka i arbetet, samt hjälpt till att bättre förstå deras betydelse. 

–VIRE-verktyget kan redan nu användas som hjälp för att planera arbetsskift. Användningen skulle underlättas ytterligare om informationen det ger automatiskt skulle kunna kombineras med systemet som används för att planera arbetsskift. Det skulle också vara bra att kunna beakta individuella önskemål, säger specialforskare Heli Järnefelt

Onlinecoachning minskade sömnproblemen 

Den andra metoden som testades i undersökningen var en onlinecoachning i sömn och pigghet. Över hälften av förarna som deltog i coachningen hade betydande sömnlöshetssymptom eller uppvisade symptom eller riskfaktorer kring andra sömnstörningar. Deras trötthetssymptom var vanliga speciellt under morgonskiftet.    

– Sömnlöshetssymptom och sömnproblem som beror på skiftarbete minskade avsevärt hos dem som deltog i onlinecoachningen, säger Heli Järnefelt.  

Deltagarna önskade emellertid fler språkalternativ, mångsidigare innehåll, en mobilapp och möjligheten att kontakta en sakkunnig. Det fanns även önskemål om att kunna delta i onlinecoachningen på arbetstid. 

Problem med sömnen och piggheten är vanliga i skiftarbete

Upp till 40 procent av skiftarbetare kan ha svårigheter med sömnen och piggheten. De kan försämra orken och livskvaliteten eller till och med hälsan och arbetssäkerheten. Det vore också bra att ingripa i dessa problem redan i ett tidigt skede. 

God sömn och pigghet kan främjas i skiftarbete genom att utveckla planeringen av arbetsskift samt stödja skiftarbetarna att själva lösa problemen med sömnen och piggheten.

– Förarnas arbetstider och deras problem med sömnen och piggheten stärker uppfattningen om att en central del av transportbranschens arbetssäkerhet och arbetshälsa är att man beaktar faktorer som påverkar sömnen och piggheten, säger specialforskare Heli Järnefelt vid Arbetshälsoinstitutet. 

I framtiden är det viktigt att vidareutveckla och undersöka verktyg som stödjer skiftarbetarnas sömn och pigghet. Därtill är det viktigt att främja en säkerhetskultur, där man förstår och accepterar betydelsen och inverkan av god pigghet och sömn till exempel på planeringen av arbetsskift. Det skulle också vara intressant att undersöka användningen av onlinecoachningen på arbetsplatser, där deltagandet skulle möjliggöras på arbetstid.  

Projektet Vireyttä vuorotyöhön:

  • VIRE är ett onlineverktyg för bedömning av sömnigheten i olika arbetsskiftssystem. Det är utvecklat i samarbete mellan Transport- och kommunikationsverket Traficom, Arbetshälsoinstitutet och Stockholms universitet: https://vire.arturcloud.com/ Ytterligare handledning i användningen: VIRE-appen | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi)https://vire.arturcloud.com/ 
  • Projektet finansierades av Arbetarskyddsfonden.

Mer information

Specialforskare Heli Järnefelt, Arbetshälsoinstitutet, tfn 050 5627905, heli.jarnefelt@ttl.fi  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Må bra av jobbet

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

 För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Kutsu: Mitä tutkimus kertoo vanhemmista työntekijöistä ja työurien pidentämisestä?18.9.2023 08:15:00 EEST | Kutsu

Työterveyslaitos järjestää Työpuntari-tilaisuuden perjantaina 27. lokakuuta Helsingin kaupungintalon Tapahtumatorilla. Julkaisemme yli 55-vuotiaisiin työntekijöihin liittyviä poimintoja Miten Suomi voi? -tutkimuksesta. Lisäksi esittelemme ilmiöt, joiden vuoksi moni konkari jää liian aikaisin sivuun työelämästä. Luvassa on eri tutkimuksista nousevia ratkaisuja työurien pidentämiseen sekä näkökulmia konkareiden mahdollisuuksiin työelämässä.

Undersökning: Förebyggande och identifiering av irritationsastma kan rädda arbetsförmågan15.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

I Arbetshälsoinstitutets projekt Irritationsastma har utarbetats konkreta anvisningar för företagshälsovården och arbetsplatser med hög risk om hur man kan identifiera, förebygga och behandla yrkesastma. Anvisningarna grundar sig på internationellt omfattande forskningsmaterial. I Finland exponeras uppskattningsvis tusentals arbetstagare för ämnen som kraftigt irriterar luftvägarna och som kan orsaka yrkesastma som i sin tur försämrar funktions- och arbetsförmågan samt livskvaliteten.

Tutkimus: Ärsytysastman ehkäisy ja tunnistaminen pelastaa työkyvyn15.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Työterveyslaitoksen Ärsytysastma-hankkeessa on laadittu konkreettisia ohjeita työterveyshuolloille ja korkean riskin työpaikoille siitä, mikä auttaa ammattiastman tunnistamista, ehkäisyä ja hoitoa. Ohjeet perustuvat kansainvälisesti laajaan tutkimusaineistoon. Suomessa altistuu arviolta tuhansia työntekijöitä hengitysteitä voimakkaasti ärsyttäville aineille, jotka voivat aiheuttaa toiminta- ja työkykyä sekä elämänlaatua heikentävän ammattiastman.

Study: Prevention and identification of irritant-induced asthma protects work ability15.9.2023 08:30:00 EEST | Press release

The Irritant-induced Asthma project of the Finnish Institute of Occupational Health drew up practical guidelines that help occupational health services and high-risk workplaces identify, prevent and treat occupational asthma. The guidelines are based on internationally extensive research data. It is estimated that in Finland tens of thousands of employees are exposed to substances that cause significant irritation to the respiratory tract and can cause occupational asthma, which can decrease functional and work ability as well as quality of life.

Stöd för arbetsförmågan ska ges även i problemsituationer med inomhusluften14.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Frågor om arbetsförmågan i problemsituationer med inomhusluften borde behandlas likadant som i andra situationer på arbetsplatsen. Frågan om arbetsförmågan borde tas upp till diskussion på ett objektivt och modigt sätt och i ett så tidigt skede som möjligt. Arbetshälsoinstitutets experter har i samråd med representanterna för arbetsplatserna utarbetat en handlingsmodell för stödjande av arbetsförmågan i problemsituationer med inomhusluften och anvisningar om hur modellen ska tillämpas på arbetsplatsen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme