Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomelle suosituksia YK:n lapsen oikeuksien komitealta

Jaa
Yhdistyneiden kansakuntien lapsen oikeuksien komitea on 2. kesäkuuta antanut Suomelle suosituksensa koskien Suomen yhdistettyä viidettä ja kuudetta määräaikaisraporttia lapsen oikeuksien yleissopimuksen täytäntöönpanosta sekä valinnaisia pöytäkirjoja.

Lapsen oikeuksien komitea pitää myönteisenä useita Suomessa toteutettuja lainsäädännöllisiä toimia ja politiikkatoimia, kuten rikoslain seksuaalirikossäännösten uudistusta, uutta kansallista lapsistrategiaa, Istanbulin sopimuksen ja Lanzaroten sopimuksen toimeenpanosuunnitelmia sekä ihmiskaupan vastaista toimeenpanosuunnitelmaa.

Komitea antoi Suomelle suosituksia liittyen lapsen oikeuksien toteutumiseen. Suosituksia annettiin muun muassa lapsen edun ensisijaisuudesta, lapsiin kohdistuvan väkivallan sekä seksuaalisen riiston ja hyväksikäytön ehkäisystä, vammaisten lasten inklusiivisesta opetuksesta ja lasten mielenterveyden parantamisesta. Lisäksi komitea antoi suosituksia muun muassa turvapaikanhakijalapsista, ilmastonmuutoksen vaikutuksesta lapsiin, lapsikaupan ehkäisystä, lasten oikeudesta yksityisyyteen digitaalisessa ympäristössä sekä tilastoinnista ja lapsibudjetoinnista.

Lapsen oikeuksien yleissopimuksen täytäntöönpanoa valvoo riippumattomista asiantuntijajäsenistä muodostuva lapsen oikeuksien komitea. Suomen yhdistettyä viidettä ja kuudetta määräaikaisraporttia yleissopimuksesta sekä Suomen ensimmäistä määräaikaisraporttia lasten myyntiä, lapsiprostituutiota ja lapsipornografiaa koskevasta valinnaisesta pöytäkirjasta tarkasteltiin komitean julkisessa vuoropuhelussa Genevessä, Sveitsissä 15.–16. toukokuuta 2023.

Komitean englanninkieliset suositukset yleissopimuksesta ulkoministeriön verkkosivuilla (pdf)

Komitean englanninkieliset suositukset valinnaisesta pöytäkirjasta ulkoministeriön verkkosivuilla (pdf)

Lisätietoja

Krista Oinonen, yksikönpäällikkö, ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikkö, puh. 0295 351 172

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme