Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostukseen

Jaa
Vesistökunnostushankkeiden avustuksia myönnettiin yhteensä 115 000 € edestä 12 hankkeelle, joiden avulla pyritään parantamaan vesistöjen käyttöä ja tilaa. Noin puolet hankkeista ovat suunnittelu- ja selvityshankkeita ja puolet toimenpiteiden toteutukseen keskittyviä hankkeita.
Avustuksilla on suuri merkitys vesistöhankkeiden rahoituksessa.
Avustuksilla on suuri merkitys vesistöhankkeiden rahoituksessa.

Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt vesistökunnostushankkeisiin liittyviä avustuksia tänä vuonna 12 hankkeelle. Hankkeilla pyritään parantamaan vesistöjen käyttöä ja tilaa. Avusta jaettiin yhteensä noin 115 000 €. Myönnetyt avustukset vaihtelivat 3 300 ja 23 590 euron välillä. Avustuksia myönnettiin ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön ELY-keskuksille osoittamien avustusmäärärahojen puitteissa.

Hankkeet keskittyvät valuma-alueelta tulevien ravinteiden vähentämiseen, vesikasvien niittoon ja ruoppaukseen, tehokalastukseen, kosteikon rakentamiseen sekä virkistyskäyttömahdollisuuksien parantamiseen. Noin puolet hankkeista ovat suunnittelu- ja selvityshankkeita ja puolet toimenpiteiden toteutukseen keskittyviä hankkeita.

Kustannuksiltaan suurimmat hankkeet olivat Jyväskylän lähijärvien kuormitusselvitys sekä valuma-aluekunnostustoimenpiteiden esiselvitys-hanke, vesiensuojelu-riistakosteikon rakentaminen Palojoen varteen Petäjävedelle sekä Nytkymenjoen valuma-alueen ja Olkkolan alueen järvien kuormitusselvitys sekä valuma-aluekunnostustoimenpiteiden esiselvityshanke Jämsässä.

”Vesistökunnostusavustuksilla on suuri merkitys hankkeiden rahoituksessa. Osa hankkeista jäisi todennäköisesti toteutumatta ilman avustusta”, kommentoi Keski-Suomen ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Lauri Kaisto.

Liitteenä on lista vuoden 2023 avustuskohteista.

Avustusperusteista

Harkinnanvaraista avustusta voidaan myöntää Keski-Suomen alueella yleishyödyllisiin hankkeisiin, joiden tarkoituksena on muun muassa edistää vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää tilaa, turvata luonnon monimuotoisuutta tai vähentää tulva- ja kuivuusriskejä. Hankkeen kustannusten tulee olla kohtuulliset sillä saavutettaviin hyötyihin nähden. Avustuksen saajan tulee kyetä vastaamaan hankkeen toteutuksesta ja avustuksen käytöstä. Yksityiskohtaisemmin avustusperusteet on kuvattu valtioneuvoston asetuksessa vesistön ja vesiympäristön käyttöä ja tilaa parantavien hankkeiden avustamisesta (714/2015).

Avustusta voidaan myöntää hankkeen suunnittelusta, toteutuksesta ja hallinnoinnista aiheutuviin kustannuksiin sekä hankkeen luvista perittäviin maksuihin. Avustuksen suuruus on pääsääntöisesti enintään 50 % hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Avustus voi olla suurempikin, mikäli hanke on vesienhoitosuunnitelman, tulvasuojelun, vaelluskalakantojen tai vesiluonnon monimuotoisuuden kannalta merkittävä hanke.

Hakuaika tulevia vuonna 2024 myönnettäviä avustuksia varten on syksyllä. Mikäli avustusrahaa jää käyttämättä, niin avustuksia voi hakea jatkuvana hakuna ympäri vuoden. Tarkemmin avustusten hausta tiedotetaan syksyllä.

ELY-keskuksen verkkosivuilta löytyy tarkempaa tietoa avustuksen hakemisesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Avustuksilla on suuri merkitys vesistöhankkeiden rahoituksessa.
Avustuksilla on suuri merkitys vesistöhankkeiden rahoituksessa.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme