Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalassa oli kuivaa ja lämmintä toukokuussa

Jaa
Pohjois-Karjalan keskilämpötila oli keskiarvoon verrattuna noin puolitoista astetta korkeampi. Vedenkorkeudet olivat pääasiallisesti tavallista korkeammalla. Vettä satoi keskimääräistä vähemmän toukokuussa. Vedet olivat vielä kuun lopussa viileitä.
Lylykoski toukokuussa 2023. Kuva: Saska Hovi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lylykoski toukokuussa 2023. Kuva: Saska Hovi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalassa hieman keskimääräistä korkeampi. Kuukauden keskilämpötila oli Liperin mittausasemalla noin 1,4 astetta keskimääräistä korkeampi, kun Nurmeksessa Valtimolla lämpötila oli 1,6 astetta keskimääräistä korkeampi.

Maakunnan sadekertymä jäi keskimääräistä pienemmäksi. Toukokuun keskimääräinen sademäärä oli noin 34 mm, kun keskimäärin toukokuussa sataa 43 mm. Etenkin Jänisjoen Ruskeakosken mittauspisteellä oli kuivaa, sillä kuukauden sademäärä oli 31 mm, kun keskimäärin se on ollut 44 mm.

Järvien vedenkorkeudet olivat toukokuun lopussa yleisesti hieman ylempänä. Kermajärven vedenkorkeus oli toukokuun lopussa 25 cm ja Varisveden vedenkorkeus 27 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Kajoonjärven vedenkorkeus oli 3 cm ja Viinijärven vedenkorkeus oli 1 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Orivesi-Pyhäselän vedenpinta oli kuukauden lopussa 6 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee vielä noin 2 cm kesäkuun puoliväliin mennessä.

Pielisen vedenkorkeus oli noin 31 cm ajankohdan keskitasoa ylempänä toukokuun lopussa. Toukokuun puoliväliin ajoittuneen tulvahuipun jälkeen Pielisen vedenkorkeus on lähtenyt laskuun ja ennusteen mukaan vedenkorkeus jatkaa tasaista laskuaan kesäkuun ajan. Ennusteen mukaan Pielisen vedenkorkeus kuitenkin pysyy hieman pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella.

Kaikilla maakunnan mittauspaikoilla keskivirtaamat olivat keskimääräistä suuremmat toukokuussa. Pielisjoen sekä Lieksanjoen keskivirtaama oli toukokuussa noin 20 % keskimääräistä suurempi. Koitajoessa vettä virtasi toukokuussa neljänneksen keskimääräistä enemmän. Jänisjoen virtaama Ruskeakoskella oli toukokuussa kolmanneksen ajankohdan keskiarvoa suurempi.

Saramojoella Roukkajankoskella virtaama oli lähes kaksinkertainen keskimääräiseen verrattuna. Myös Höytiäisen kanavalla Puntarikoskella virtasi vettä noin 75% keskimääräistä enemmän. Varisvedellä Karviossa vettä virtasi noin kolmanneksen ajankohdan keskitasoon verrattuna enemmän.

Toukokuun lopussa olivat pohjavedenkorkeudet Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Ilomantsin Kuuksenvaarassa 69 cm, Nurmeksen Juutilankankaalla 27 cm ja Kontiolahden Jaamankankaalla 19 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Kontiolahden Jakokoskella pohjavedenkorkeus oli 38 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Pintaveden lämpötila oli 2.6.2023 aamulla Pielisjoella Joensuussa 11,1 °C ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 7,0 °C. Pielisjoen pintavesi oli 1,3 °C keskimääräistä viileämpää, kun Pielisen pintaveden lämpötila oli 4,2 °C keskimääräistä matalampi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saska Hovi
vesitaloussuunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 192
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Lylykoski toukokuussa 2023. Kuva: Saska Hovi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lylykoski toukokuussa 2023. Kuva: Saska Hovi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme