Jyväskylän yliopisto

Äidit ilmaisevat ihanteitaan lastensa muotikuvissa somessa

Jaa

Äidit jakavat sosiaalisessa mediassa lapsistaan muotikuvia, joissa yhdistyvät perhekuvien perinteet ja muotikuvien kaupallinen symboliikka. Jyväskylän yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten viime vuosina yleistynyt ilmiö on yhteydessä kulutukseen, vanhemmuuteen ja lapsuuteen sekä lasten yksityisyyteen.

Lasten kuvilla kerrotaan elämäntyylistä. (Mostphotos)
Lasten kuvilla kerrotaan elämäntyylistä. (Mostphotos)

Tutkimuksessa haastateltiin 16 suomalaista äitiä, joilla on lastenvaatteisiin keskittyvä Instagram-tili ja jotka jakavat tileillä sisältöä aktiivisesti.

Tulosten mukaan lasten muotikuvissa ilmaistaan äitien makua, esteettisiä taitoja ja arvoja, mutta myös samaistutaan omaan viiteryhmään ja säilötään muistoja itsestä ja lapsista. Tutkimuksen keskeinen käsite on ”sharenting”, joka muodostuu sanoista ”sharing” -jakaminen ja ”parenting” -vanhemmuus. Käsitteellä viitataan vanhempien käytäntöihin kuvata lapsiaan ja jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa. Kuvauskäytäntöihin sisältyvät kuvauspaikan- ja vaatteiden valinta sekä kuvien ottaminen, käsittely ja julkaisu.

– Kuvauskäytännöt korostavat kuvien luonnetta rakennettuina esityksinä. Ne toimivat äideille välineenä ilmaista omaa elämäntyyliä ja arvoja sekä vallitsevia kaupallisia ja sosiaalisen median trendejä. Niiden kautta voidaan vahvistaa omaa identiteettiä ja vanhemmuutta sekä luoda yhteyttä muihin äiteihin, väitöskirjatutkija Minna Kallioharju toteaa.

Hyödyntämällä perhekuvien ja muotimainosten visuaalista symboliikkaa kuvat viestivät perinteisiä lapsuuden ihanteita kuten aitoutta ja luonnollisuutta. Vaikka äidit tiedostivat, että kuvat esittävät arjesta parhaita puolia, Instagram-tili nähtiin päiväkirjan ja valokuva-albumin tapaan myös muistojen tallentajana.

– Äidit olivat tietoisia jakamisen mahdollisista negatiivisista seurauksista, mutta muotikuvat koettiin niiden esteettisyyden ja positiivisuuden vuoksi pääosin harmittomaksi sisällöksi. Osa äideistä suhtautui myös kriittisemmin lastensa kuvien jakamiseen ja vältti esimerkiksi kuvaamasta lapsen kasvoja, Kallioharju kertoo.

Tutkimus on herättänyt paljon huomiota, ja artikkelia ladattiin jo ensimmäisen viikon aikana yli 2000 kertaa.

Tutkimusta olivat rahoittaneet Koneen säätiö, Suomen Akatemia sekä Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto.

Lisätietoja:

Väitöskirjatutkija Minna Kallioharju, minna.k.kallioharju@student.jyu.fi puh. +358-46-909 9618

Alkuperäisjulkaisu:

Kallioharju, M.Wilska, T.-A. and Vänskä, A. (2023), "Mothers’ self-representations and representations of childhood on social media", Young Consumers, Vol. ahead-of-print No. ahead-of-print. https://doi.org/10.1108/YC-06-2022-1541

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Musiikkiterapia voi vahvistaa varhaisnuorten tunnetaitojen kehittymistä (Salokivi)20.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

FM Maija Salokiven väitöstutkimus antaa kattavan kuvan varhaisnuorten tunnetaitojen tukemisesta musiikkiterapian avulla. Tutkimuksessa määritellään, mitä tunnetaidot käytännössä tarkoittavat ja miten musiikkiterapeutit työskentelevät tunnetaitojen edistämiseksi mielenterveysongelmista kärsivien varhaisnuorten kanssa. Tämän lisäksi kuvataan tunnetaitojen arviointivälineen kehittämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme