Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Naton Ottawan sopimus tuli voimaan

Jaa
Valtioneuvoston yleisistunto antoi 8. kesäkuuta asetuksen Ottawan sopimuksesta eli Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehdystä sopimuksesta.

Asetuksella saatetaan voimaan Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehty sopimus sekä laki sopimukseen kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta.

Sopimus koskee Naton kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön erioikeuksia ja vapauksia. Sopimuksessa määrätään myös Naton oikeushenkilöllisyydestä.

Suomesta tuli Naton jäsen 4. huhtikuuta 2023, kun se talletti Pohjois-Atlantin sopimusta koskevan liittymiskirjansa Yhdysvaltojen hallitukselle. Ottawan sopimus on yksi niistä Naton sopimuksista, joihin Suomen edellytetään Naton jäsenvaltiona liittyvän.

Eduskunta hyväksyi Ottawan sopimuksen 1. maaliskuuta 2023 samalla hallituksen esityksellä, kun se hyväksyi Suomen liittymisen Pohjois-Atlantin sopimukseen. Tasavallan presidentti vahvisti lain 23. maaliskuuta ja Suomi allekirjoitti sopimuksen 11. toukokuuta. Sopimus tuli Suomen osalta kansainvälisesti voimaan, kun Suomi talletti sopimuksen ratifioimiskirjan Washingtonissa 7. kesäkuuta.

Lisätietoja

  • Annika Naskila, lainsäädäntöneuvos, puh. 0295 351 157
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme