Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL puolustaa työntekijöiden lakko-oikeutta – Suomalaisten selvä enemmistö tukee

Jaa
Ammattiliitto JHL muistuttaa, että lakko-oikeus on työntekijöiden viimeinen keino puolustaa oikeuksiaan. Suomalaiset kannattavat voimakkaasti tätä kansainvälisten sopimusten ja perustuslain turvaamaa oikeutta.

Lakko-oikeudella on suomalaisten vahva tuki. Keskusjärjestö SAK:n selvityksen mukaan työntekijöiden selvä enemmistö puolustaa lakkoja. Jopa perussuomalaisten työntekijäkannattajista peräti 72% on sitä mieltä, että lähtökohtaisesti ammattiliitot käyttävät lakko-oikeutta vastuullisesti. 

Niemi-Laine haluaa lähettää terveisiä hallitusneuvottelijoille Säätytalolla. 

– Lakko-oikeuden rajaaminen ei ole mikään ratkaisu. Lakko-oikeuden takana on perustuslaki ja erilaiset kansainväliset sopimukset. Lakkoja voidaan vähentää parhaiten paremmalla sopimisen kulttuurilla. Viime kädessä työntekijöillä eli neuvottelujenheikoimmalla osapuolellaon oikeus lakkoihin. 

Niemi-Laine muistuttaa, että vastuullinen ay-liike pyrkii aina neuvotteluratkaisuihin. Useimmiten työmarkkinoiden umpisolmut syntyvät, kun työnantajalla ei ole aitoa halua sopia palkkoja ja työehtoja.  

– Lakko on vasta työntekijöiden viimeinen keino vaikuttaa neuvotteluihin. Lakot toteutetaan harkiten ja tarvittaessa rajaten siten, ettei ihmishenkiä vaarannu. 

– Työnantajat pyrkivät tarkoituksella luomaan mielikuvaa, että työntekijät lakkoilisivat ilman mitään suunnitelmia summamutikassa. Tämä ei pidä paikkansa. Lakot ovat sopimusneuvotteluissa viimeinen työkalu, jotta saadaan oikeudenmukaiset palkat ja työehdot. Työntekijöillä on täysi oikeus puolustaa oikeuksiaan kansainvälisen oikeuden nimissä. Kun työehtosopimukset ovat auki, oikeus lakkoon on laillinen. 

Niemi-Laine nostaa esimerkiksi vammaisten henkilöiden henkilökohtaiset avustajat, jotka ovat joutuneet turvautumaan nyt ensimmäistä kertaa lakko-oikeuteen. Avustajat tekevät mm. hoidollisia tehtäviä kuten lääkkeenjakoa, haavanhoitoa, katetrointia tai hengityslaitteen käytössä avustamista sekä fyysisesti että psykososiaalisesti vaativia tehtäviä.   

– Yksi alan ongelmista on työntekijöiden suuri vaihtuvuus. Työehdot ja palkkataso ovat jääneet jälkeen. Työ on usein osa-aikaista. Työhön ei sitouduta, koska työllä ei elä. 

Niemi-Laine on huolestunut hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden kannattajien osittaisesta halusta rajoittaa lakko-oikeutta, vaikka selvä enemmistö suomalaisista pitää sitä rajoittamattomana perusoikeutena. Viimeksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn kyselyssä suomalaisista 62 prosenttia pitää lakko-oikeutta perusoikeutena, jota ei saa rajoittaa missään oloissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme