ELY-keskukset

Avustuksia yhteisen arvokkaan rakennusperintömme hoitoon 241 000 euroa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa
Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain harkinnanvaraista määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon sekä saariston ympäristönhoitoon. Vuonna 2023 Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan saatiin rakennusperinnön hoitoon 241 000 euroa ja lisäksi saariston ympäristön hoitoon 55 220 euroa.
Loistokarin v. 1880 valmistuneen loistotuvan vaurioitunut hirsirunko kaipaa pikaista korjaamista suurempien vaurioiden estämiseksi.
Loistokarin v. 1880 valmistuneen loistotuvan vaurioitunut hirsirunko kaipaa pikaista korjaamista suurempien vaurioiden estämiseksi.

Rakennusperinnön hoitoon haettu avustussumma oli 3,9 milj. euroa, joten kaikille hakukriteerit täyttäville hankkeille ei voitu myöntää avustusta. Mutta tälläkin kertaa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueelle saadulla määrärahalla polkaistiin käyntiin useita kymmeniä hankkeita, joten avustusta kannattaa kuitenkin aina hakea.

Varsinais-Suomeen 161 000 euroa avustusta arvokkaan rakennusperinnön hoitoon

Vuonna 2023 Varsinais-Suomen ELY-keskus myönsi Varsinais-Suomen alueelle yhteensä 161 000 euroa avustuksia rakennusperinnön hoitoon. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä yhteensä 92 kpl, joista 39 hakijaa sai myönteisen päätöksen.

Yleisimmin avustusta haettiin aikaisempien vuosien tapaan asuin- ja talousrakennusten kattojen, ikkunoiden ja julkisivujen korjauksiin ja maalauksiin. Myönnetyt avustussummat olivat keskimäärin 4000€/kohde ja tälläkin summalla saadaan paljon hyvää aikaiseksi Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon (Turun museokeskus) ohjauksessa.

Hoitoavustusta myönnettiin vuonna 2023 esimerkiksi Turkuun Höyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekalle Loistokarin loistotuvan hirsirungon korjaukseen ja ikkunoiden kunnostukseen. Vuonna 1880 Airiston selän pienelle kallioluodolle rakennettu loistotupa on paikallisesti arvokas kohde, joka sijaitsee valtakunnallisesti merkittävällä maisema-alueella.

Avustusta myönnettiin myös Loimaalla sijaitsevan asuinrakennuksen sementtitiilikaton korjaukseen ja maalaukseen maito-sementtimaalilla. Vuonna 1925-26 valmistunut entinen Haitulan kansakoulu on paikallisesti ja rakennushistoriallisesti arvokas kohde, jonka katto on osin satula- ja osin aumakatto.

Satakuntaan 80 000 euroa avustusta arvokkaan rakennusperinnön hoitoon

Vuonna 2023 Varsinais-Suomen ELY-keskus myönsi Satakunnan alueelle yhteensä 80 000 euroa avustuksia rakennusperinnön hoitoon. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä yhteensä 24 kpl, joista 15 hakijaa sai myönteisen päätöksen. Yleisimmin avustusta haettiin aikaisempien vuosien tapaan asuin- ja talousrakennusten kattojen, ikkunoiden ja julkisivujen korjauksiin ja maalauksiin. Myönnetyt avustussummat olivat keskimäärin 5000 €/kohde ja tälläkin summalla saadaan paljon hyvää aikaiseksi Satakunnan alueellisen vastuumuseon (Satakunnan Museo) ohjauksessa.

Hoitoavustusta myönnettiin vuonna 2023 esimerkiksi Säkylän ensimmäisen kansakoulun maakellarin katon tiilikaton korjaukseen. Kellari sijaitsee maakunnallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön alueella ja on Säkylän ensimmäisen kansakoulun talousrakennuksena myös kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde. Kansakouluasetus annettiin vuonna 1866, mutta kesti useita vuosikymmeniä ennen kuin kansakoulujen perustaminen pääsi vauhtiin. Säkylän ensimmäinen kansakoulu perustettiin vuonna 1882, jolloin koulu toimi aluksi Jussilan tilan vanhassa päärakennuksessa. Nykyinen koulutalo rakennettiin vuonna 1912.

Avustusta myönnettiin myös Kokemäellä sijaitsevan vuonna 1937 valmistuneen funkkistalon rapatun julkisivun kunnostamiseen. Kohde on rakennushistoriallisesti arvokas ja sijaitsee maisemallisesti merkittävällä paikalla. Rakennuksen suunnitteli hammaslääkärin asuin- ja vastaanottotilaksi arkkitehti Jaakko Tähtinen.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan saaristoalueiden ympäristönhoitoon 55 220 euroa

Varsinais-Suomen ELY-keskus saa vuosittain määrärahaa jaettavaksi myös Varsinais-Suomen ja Satakunnan saariston ympäristön hoitoon ja vuonna 2023 tuo määräraha oli 55 220 euroa. Tästä summasta 31 220 euroa kohdistettiin saariston rakennusperinnön hoitoon seitsemälle saaristossa sijaitsevalle rakennukselle, hankkeen keskimääräisen avustussumman ollessa noin 4000 €/kohde.

Loppusummalla rahoitetaan mm. luonnonhoitoa osana saariston virkistyskäyttöä, saariston perinnemaisemien hoitoa ja rantojen ruovikoiden poistoa.

Ehjää ja toimivaa osaa ei kannata uusia

Rakennusperinnön hoidon avustusta myönnetään korjauksiin, joissa edistetään kulttuurihistoriallisten tai maisemallisesti arvokkaiden rakennusten säilymistä. Korjaustyö tulee tehdä siten, että rakennuksen alkuperäinen luonne, ominaispiirteet ja historiallinen aitous säilyvät ja rakennusosien tarpeetonta uusimista vältetään.

Jokainen kohde on kuitenkin yksilöllinen, joten laajoissa korjauksissa tarvitaan usein asiaan perehtynyttä suunnittelijaa. Avustusta voikin hakea myös korjaustoimenpiteiden suunnitteluun.

Lisäksi alueelliset vastuumuseot (Turun museokeskus ja Satakunnan Museo) toimivat korjaustyön antikvaarisina asiantuntijoina valvoen, että tehty työ täyttää avustusehdot työtapojen ja käytettyjen materiaalien osalta. Voit olla yhteydessä myös oman alueesi Alueellisen vastuumuseon asiantuntijaan ja tiedustella häneltä hyvistä korjaustoimenpiteistä ja -materiaaleista. 

Suunnitteletko rakennuksesi korjaamista?

Tutustu ELY-keskuksen erinomaiseen sivustoon jo tänään:
Avustukset rakennusperinnön hoitoon (ely-keskus.fi)

Avustushakemuksia voi jättää ELY-keskukseen ympäri vuoden, vaikka niitä ei käsitellä ympäri vuoden. Varsinainen hakuaika on aina syksyisin, ja kaikki vuoden aikana tulleet hakemukset käsitellään seuraavan vuoden keväänä. Vuoden 2024 rakennusperinnön hoitoavustuksia voi siis hakea jo nyt ja hakuaika päättyy marraskuun lopulla 2023.

Avustuksen hakulomake ja ohjeet löytyvät Aluehallinnon asiointipalvelusta:
Sähköinen avustushakemus rakennusperinnön hoitoon (suomi.fi)

ELY-keskuksen korjausavustuksista voi tiedustella myös puhelimitse Ympäristöasioiden asiakaspalvelusta, puh.  0295 020 900 (ma-pe 9-16),
sähköpostilla: ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi  

Lisätietoja:

Karolina Jalarvo, puh. 0295 022 501, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Varsinais-Suomen ELY-keskus

Avainsanat

Kuvat

Loistokarin v. 1880 valmistuneen loistotuvan vaurioitunut hirsirunko kaipaa pikaista korjaamista suurempien vaurioiden estämiseksi.
Loistokarin v. 1880 valmistuneen loistotuvan vaurioitunut hirsirunko kaipaa pikaista korjaamista suurempien vaurioiden estämiseksi.
Lataa
Entisen kansakoulun monimuotoinen katto maalataan maito-sementtimaalilla.
Entisen kansakoulun monimuotoinen katto maalataan maito-sementtimaalilla.
Lataa
Maakellarin lahonneet kattorakenteet korjataan ja osittain sortunut tiilikatto kunnostetaan.
Maakellarin lahonneet kattorakenteet korjataan ja osittain sortunut tiilikatto kunnostetaan.
Lataa
Funkkistalon rapattu ulkoverhous paikkakorjataan ja maalataan, ja talon konesaumattu peltikatto ja muut metallipinnat kunnostetaan ja maalataan.
Funkkistalon rapattu ulkoverhous paikkakorjataan ja maalataan, ja talon konesaumattu peltikatto ja muut metallipinnat kunnostetaan ja maalataan.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Ansökningarna om utvecklingstjänster för företag upphör22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

NTM-centralernas Utvecklingstjänster för företag läggs ned i början av 2024 i enlighet med regeringsprogrammet. Ansökningstiden för Analys- och Konsulteringstjänster går ut i alla landskap senast 30.11.2023. I landskapen Västra och Södra Finland upphör dock anslagen redan tidigare. Minst anslag finns till förfogande i Västra Finland, där man inte längre rekommenderar att lämna in nya ansökningar. Ansökningarna behandlas i den ordning de inkommit och tjänsterna beviljas så länge det finns anslag. Under hösten inleds ännu nya utbildningar.

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelujen haut päättyvät22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelut lakkautetaan vuoden 2024 alusta hallitusohjelman mukaisesti. Analyysi- ja Konsultointi-palvelujen haku päättyy kaikissa maakunnissa viimeistään 30.11.2023. Länsi- ja Etelä-Suomen maakunnissa määrärahat kuitenkin loppuvat jo aiemmin. Vähiten määrärahaa on käytettävissä Länsi-Suomessa, jossa uusien hakemusten jättämistä ei enää suositella. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja palveluja myönnetään niin kauan kuin määrärahoja riittää. Syksyn aikana on käynnistymässä vielä uusia koulutuksia.

Korjaamisen jalo taito - suunnitteletko vanhan rakennuksesi korjausta?18.9.2023 14:00:33 EEST | Tiedote

Tervetuloa 10.10.2023 Turussa järjestettävään Korjaamisen jalo taito -seminaariin (etäosallistumismahdollisuus). Seminaarissa pureudutaan korjausrakentamisen taidon tarpeisiin ja uhanalaisuuteen. Tapahtuma on suunnattu valtakunnallisesti kaikille rakentamisen ja kiinteistönhuollon parissa toimiville ja alalle aikoville sekä koulutuksen parissa työskenteleville. Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Tänä vuonna rakennusperinnön hoidon avustusten haku käynnistyy 17.10.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme