Svenska handelshögskolan

Uusi tiekartta matkailun kehittämiseen Pohjanmaalla

Jaa

Pohjanmaan matkailussa on vielä runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia. Kauppakorkeakoulu Hanken aikookin kehittää yhdessä alueen matkailutoimijoiden kanssa tiekartan, johon kootaan maakunnan yhteinen näkemys siitä, miten matkailua voidaan kehittää.

– Matkailussa on jo olemassa erittäin hyvää alueellista yhteistyötä, mutta koko Pohjanmaan maakuntaa koskeva yhteinen visio puuttuu. Siksi haluamme koota kaikki yhteen saman pöydän ääreen, ja on tärkeää, että myös pienempiä toimijoita kuullaan, kertoo projektipäällikkö Annika Pollari Kauppakorkeakoulu Hankenin Vaasan toimipisteestä.

Keskeinen syy Pohjanmaan matkailutiekartta 2030 -projektin käynnistämiselle on se, että matkailuelinkeino katsotaan olevan yksi tärkeä tekijä pitää maaseutu elinvoimaisena.

– Maaseudulla matkailulla on työllistävä vaikutus. Matkailu- ja ravintola-alan yrittäjien pandemian jälkeiset haasteet ovat hyvin tiedossa. Toivon kuitenkin, että matkailualalle löytyy työntekijöitä ja saaristoon ja maaseudulle pystytään houkuttelemaan uusia ja vetovoimaisia matkailuyrityksiä nyt, kun matkailijoita on taas enemmän liikkeellä, Pollari sanoo.

Pollarin mukaan ohjelmapalveluiden tarjoajia tarvittaisiin enemmän.

– Meillä on Pohjanmaan rannikolla uskomattoman kaunis saaristo, mutta pelkkä kauniiden paikkojen olemassaolo ei riitä. Tarvitaan parempaa infrastruktuuria ja enemmän järjestettyä toimintaa. Monet matkailijaryhmät haluavat päästä opastetuille retkille, joihin sisältyy tarjoilut, kun lähdetään vaeltamaan, melomaan tai nauttimaan muista aktiviteeteista luonnossa.

Alueen matkailutoimijoiden välillä tarvitaan enemmän yhteistyötä, sillä Pohjanmaa joutuu kilpailemaan matkailijoista monien koti- ja ulkomaisten matkakohteiden kanssa. Yksi projektin tavoitteista on kehittää keskustelufoorumi, jolla yrittäjät ja muut matkailualan toimijat voivat keskustella matkailun kehittämisestä Pohjanmaalla.

Vastuullisuus on projektissa keskeinen asia, ja Pollari haluaa, että Pohjanmaa näyttää esimerkkiä muulle Suomelle.

– Vihreä eli ympäristöystävällinen liikkuvuus kiinnostaa minua ja toivottavasti meistä voi tulla edelläkävijä siinä, miten matkailijoita kuljetetaan ympäristöystävällisellä tavalla kohteisiin ja myös kohteissa. Se olisi linjassa Pohjanmaalla kestävään matkailuun tehtyjen panostusten kanssa.

Tulevaisuudessa tiekartta toimii myös ohjenuorana, jonka avulla julkisia varoja ohjataan Pohjanmaalla matkailuhankkeisiin.

Pohjanmaan matkailutiekartta 2030 -projekti rahoitetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta: Eurooppa investoi maaseutualueisiin. Lisätietoja projektista (englanniksi):
Pohjanmaan matkailutiekartta 2030

Yhteyshenkilö lisätietoja varten:
Projektipäällikkö Annika Pollari, Kauppakorkeakoulu Hanken, sähköposti: annika.pollari@hanken.fi, puh. 050 564 3274

Tietoja julkaisijasta

Kauppakorkeakoulu Hanken on Suomen vanhin kauppakorkeakoulu, joka toimii
Helsingissä ja Vaasassa. Se on johtava, kansainvälisesti akkreditoitu yliopisto, jolla on yli
sadan vuoden kokemus koulutuksesta ja tutkimuksesta talouden ja kauppatieteiden aloilta.
Kaikki Hankenin opetus perustuu sen korkeatasoiseen tutkimukseen. Hankenilla on läheiset
suhteet yritysmaailmaan ja yli 14 000 alumnin verkosto yli 70 maassa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Svenska handelshögskolan

Stater i det globala syd vill dra nytta av västerländska firmors företagsansvar19.9.2023 10:16:14 EEST | Tiedote

På internationell nivå har stater från det globala syd, det vill säga Afrika, Asien och Latinamerika, enats kring att ansvarsfull företagsverksamhet innebär att man överför kompetenser, resurser och teknologi från nord till syd och att företagen inte får kränka den statliga suveräniteten. På nationell nivå kan dessa stater styra utländska företags ansvarsaktiviteter så att resurser går till offentliga och privata aktörer i maktposition.

Globaalin etelän maat haluavat hyötyä länsimaisten yritysten yritysvastuusta19.9.2023 10:16:14 EEST | Tiedote

Globaalin etelän eli Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan maat ovat yhtä mieltä siitä, että vastuullinen liiketoiminta tarkoittaa osaamisen, resurssien ja teknologian siirtämistä pohjoisesta etelään ja että yritykset eivät saa loukata valtiollista itsemääräämisoikeutta. Kansallisella tasolla nämä maat voivat ohjata ulkomaisten yritysten vastuullisuustoimintaa siten, että resurssit ohjautuvat valta-asemassa oleville julkisille ja yksityisille toimijoille.

Countries in the Global South want to take advantage of Western firms' corporate responsibility19.9.2023 10:16:14 EEST | Press release

At the international level, states from the Global South (i.e. Africa, Asia and Latin America) agree that responsible business means transferring knowhow, resources and technology from the north to the south, and that companies must not violate state sovereignty. At the national level, these states can steer foreign companies' CSR activities, so that resources are channelled towards public and private actors in positions of power.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme