Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston rehtoriksi on valittu Jari Ojala

Jaa

Jyväskylän yliopiston hallitus valitsi 9.6.2023 kokouksessaan professori, filosofian tohtori Jari Ojalan Jyväskylän yliopiston rehtoriksi 14.8.2023 alkaen. Rehtorin toimikausi on viisi vuotta.

Jari Ojala toimii tällä hetkellä Jyväskylän yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dekaanina ja hän on vertailevan liiketoimintahistorian professori. Ojala on toiminut tiedekunnan tutkimuksesta vastaavana varadekaanina vuosina 2018–2021 ja historian ja etnologian laitoksen johtajana 2008–2017. Ojala toimii Jyväskylän yliopiston JYU-Well hyvinvointiyhteisön hallinnollisena vastuuhenkilönä ja profilointialueen vastuullisena johtajana rakentaen yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston sekä TKKI-neuvottelukunnan jäsenenä Keski-Suomen Hyvinvointialueen sekä Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen muodostaman yhteistyöalueen kanssa.

Ojala on johtanut useita talous- ja liiketoimintahistoriaan sekä merenkulun historiaan liittyviä tutkimushankkeita. Hän on saanut tutkimuksistaan kansallisia ja kansainvälisiä tunnustuksia (mm. Eino Jutikkalan historiapalkinnon). Ojala on toiminut lukuisissa Jyväskylän yliopiston kehittämisryhmissä sekä matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tiedekuntaneuvoston ulkopuolisena jäsenenä. Ojala on Kansallisarkiston neuvottelukunnan puheenjohtaja ja hän on toiminut Suomalaisen Tiedeakatemian hallituksen jäsenenä vuosina 2020–2022. Jari Ojala on väitellyt Jyväskylän yliopistossa vuonna 1999 ja hoitanut nykyistä professuuriaan vuodesta 2009.

”Hallituksen kokonaisarvioinnin perusteella Jari Ojalalla on erinomaiset edellytykset rehtorin tehtävään. Olemme vakuuttuneita, että hän johtaa Jyväskylän yliopiston toimintaa strategisesti ja pitkäjänteisesti, rakentaa yhteisöllisyyttä sekä hallitsee taloutta vastuullisesti”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Antti Koivula.

”On hienoa päästä edelleen kehittämään yliopistoamme rehtorina, yhdessä yliopistoyhteisön kanssa. Olemme monitieteinen sivistysyliopisto, jolla on paljon annettavaa sekä tutkitun tiedon että koulutuksen kautta yhteiskunnalle, jossa tarvitaan jatkossa yhä enemmän monialaisia osaajia. Keskeisiä tekijöitä tulevina vuosina ovat vetovoimaisen työ- ja opiskeluyhteisön vahvistaminen, tutkimuksen laatuun panostaminen sekä yhteistyö yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa”, sanoo Jyväskylän yliopiston tuleva rehtori Jari Ojala.

Jyväskylän yliopiston hallitus käynnisti rehtorihaun 11.4.2023. Jyväskylän yliopiston koulutuksesta vastaava vararehtori Marja-Leena Laakso jatkaa rehtorin tehtävien hoitamista, kunnes Ojala aloittaa tehtävässään.

Yliopistolain mukaan yliopiston hallitus valitsee rehtorin enintään viiden vuoden määräajaksi. Rehtorilta vaaditaan tohtorin tutkinto, rehtorin tehtävien hoitamiseksi tarvittava osaaminen ja ammattitaito sekä käytännössä osoitettu hyvä johtamistaito. Rehtorin tehtävään haki määräaikaan mennessä 10 hakijaa. Yksi hakijoista vetäytyi hakuprosessista hakuajan päättymisen jälkeen. Yliopiston hallitus valitsi kokonaisarvioinnin pohjalta neljä hakijaa jatkoon. Jyväskylän yliopiston ammattiyhdistykset ja ylioppilaskunta järjestivät yhteisöllisen kuulemisen jatkoon valituille hakijoille 26.5.2023.

Lisätietoja:

Antti Koivula, hallituksen puheenjohtaja
Jari Ojala, humanistis-yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dekaani

Soittopyynnöt: Anna-Kaisa Säkkinen, viestintäjohtaja +358 40 657 7211, anna-kaisa.sakkinen@jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymä ei voi tapahtua ilman viljelijöitä, mutta viljelijöiden liikkumavara on vähäinen4.12.2023 11:11:10 EET | Tiedote

Valtaosa ruokajärjestelmän ympäristövaikutuksista syntyy maatiloilla, viljelijöiden valintojen seurauksena. Ruokajärjestelmän kestävyysmurros edellyttää siten viljelijöiltä muutoskykyä, mutta tämä muutoskyky on jo ennestään koetuksella maatalouden heikon kannattavuuden vuoksi. YTM Irene Kuhmonen tutki kauppatieteiden väitöskirjassaan maanviljelijöiden roolia kestävyyssiirtymän tekijöinä.

Alle kouluikäisistä lapsista yli puolet osallistuu ohjattuun liikuntaharrastukseen4.12.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston laaja pitkittäistutkimus osoittaa, että yli puolet varhaiskasvatusikäisistä lapsista osallistuu ohjattuun liikuntaharrastukseen, ja kouluikäisistä liikuntaharrastuksiin osallistuu jopa 75 prosenttia. Kolmen seurantavuoden aikana lasten liikuntaharrastuksien määrä lisääntyi noin viidenneksen, mutta alueellisia eroja esiintyi. Maaseudun ja Pohjois-Suomen lapsilla liikunnan harrastaminen lisääntyi vähiten.

Jyväskylän yliopisto tiivistää yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa palkkaamalla yhteisiä tohtorikoulutettavia tulevaisuuden osaamistarpeisiin1.12.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom, Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus ovat aloittaneet yhteistyön tohtorikoulutuksessa. Tavoitteena on yhteistuumin palkata yhteensä kuusi yhteistä tohtorikoulutettavaa yhteiskunnan, kiertotalouden ja yritysten luontojalanjäljen laskennan osaamistarpeeseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme