Hämeen ELY-keskus

Jätekuljetukset jälleen viranomaisten tehotarkkailussa Hämeessä

Jaa
Hämeen ELY-keskus ja Hämeen poliisilaitos järjestivät yhteisratsian jätekuljetusten valvomiseksi Päijät- ja Kanta-Hämeessä kesäkuun alussa. Hämeenlinnassa, Lahdessa ja Riihimäellä tarkastukseen sisältyi kuljetuskaluston asianmukaisuuden, kuljetettavina olleiden jätteiden ja kuljetuksiin liittyvien asiapapereiden tarkastus. Jätekuljetusten valvontaa tehtiin nyt toisen kerran ELY-keskuksen ympäristövalvonnan ja poliisin yhteistyönä. Tulosten perusteella yhteistyötä ja tämän kaltaisia valvontaiskuja ja -teemoja tullaan jatkamaan.
Kuva: Sinikka Koikkalainen.
Kuva: Sinikka Koikkalainen.

Jätelain noudattamisessa puutteita

Valvonnassa tarkastettiin noin 50 kuljetusajoneuvoa. Jätelain noudattamisessa havaittiin puutteita 50 prosentissa tarkastettuja kuljetuksia. Valvonnassa havaittiin puutteita jätteen kuljettajien tietämyksestä jätelain rekisteröintivelvoitteesta ja jätelaissa mukana pidettäväksi määrätyistä asiakirjoista. Liittymisvelvollisuutta jätehuoltorekisteriin ei tunnettu, jätehuoltorekisteriote ei ollut kuljetuksessa mukana, tai se ei ollut ajantasainen, kuljetuksessa oli myös muita jätelajeja kuin jätehuoltorekisteriotteessa oli merkittynä. Epäkohtia havaittiin myös jätteen siirtoasiakirjoissa. Poliisin pääpainopisteinä olivat ajo- ja lepoajat, kuormaus (kuorman varmistaminen, ylikuormat), asiakirjat ja liikennekelpoisuus.

Jätelain velvoitteet jätteen ammattimaiselle kuljettamisella ja välittämiselle

Jätelain (646/2011) 94 § koskee jätteen ammattimaista kuljettamista tai sen välittämistä. Toimijoiden toistuvat laiminlyönnit voivat johtaa hallinnolliseen laiminlyöntimaksuun, joka voi törkeissä tapauksissa olla huomattavakin. Jätelain 131 §:n mukaan laiminlyöntimaksua on velvollinen maksamaan mm. jätteen kuljettaja, joka laiminlyö jätelain 98 §:ssä säädetyn velvollisuuden pitää mukanaan otetta jätehuoltorekisteristä. Sitä edeltää kuitenkin aina viranomaisen kehotus laiminlyönnin korjaamisesta. Ympäristölle tai terveydelle laista piittaamaton ja toistuvasti aiheutettu merkittävä vaara tai haitta voi johtaa jopa siihen, että jätekuljettajan hyväksyntä jätehuoltorekisteristä voidaan peruuttaa.

Jätelain mukaan jokaisen jätettä ammattimaisesti kuljettavan on rekisteröidyttävä ELY-keskuksen ylläpitämään jätehuoltorekisteriin toimittamalla hakemus ELY-keskukselle. Rekisteröintivelvollisia ovat myös ammattimaiset kuljettajat, jotka kuljettavat muiden kuormien ohessa jätteitä. Jätteeksi luetaan käytöstä poistetut esineet tai aineet, jotka viedään jätettä vastaanottavalle taholle, kuten jäteasemalle tai maankaatopaikalle. Hakemuksen perusteella ELY-keskus tekee päätöksen jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä. Päätöksen liitteenä tulee jätehuoltorekisteriote, joka tulee olla aina mukana jätettä kuljetettaessa ja esittää pyydettäessä viranomaiselle. Rekisteröintivelvollisuus ei ole uusi velvoite, sillä aikaisemman lainsäädännön perusteella (jätelaki 1072/1993) tuli jätteen ammattimaisesta kuljettamisesta ilmoittaa jätetiedostoon lääninhallitukselle.

Jätteen siirtoasiakirja vaaditaan silloin, kun kuljetetaan vaarallista jätettä, POP-jätettä, saostus- ja umpisäiliölietteitä, hiekan- ja rasvanerotuskaivojen lietteitä, pilaantuneita maa-aineksia sekä muuta rakennus- ja purkujätettä kuin pilaantumatonta maa-ainesta. Siirtoasiakirjan laatimisvelvollisuus on lähtökohtaisesti jätteen haltijalla. Siirtoasiakirja tulee olla mukana jätteen kuljetuksen aikana ja se luovutetaan jätteen vastaanottajalle kuljetuksen päätyttyä. Siirtoasiakirja on laadittava sähköisenä ja tietojen on oltava koneluettavassa muodossa ja luettavissa jätteen siirron aikana.

Valvonta osa laajempaa ympäristönsuojelutyötä

Hämeen ELY-keskus hoitaa jätteenkuljettajien rekisteröitymisen sekä jätteenkuljetusten jätelain mukaista valvontaa Päijät- ja Kanta-Hämeessä. Jätekuljetusten valvonta liittyy laajempaan harmaan talouden torjuntaan sekä ympäristönsuojelulliseen valvontaan. Tavoitteena on taata mm. hallittu ja turvallinen jätteenkäsittely, yhteiskunnallisten maksuvelvoitteiden toteutuminen, sekä yrittäjien yhdenvertainen mahdollisuus kilpailuun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Maria Borg, ympäristöasiantuntija, puh. 0295 025 000


Tiedotus:


Emma Hietamäki, puh. 0295 024 250

Kuvat

Kuva: Sinikka Koikkalainen.
Kuva: Sinikka Koikkalainen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Työttömyys lisääntyi Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä edelleen laskua26.9.2023 08:00:24 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli elokuun lopussa 16 987 työtöntä työnhakijaa, joista 990 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 284 vähemmän (-2 %) kuin vuosi sitten. Lasku johtui muiden työttömien määrän vähenemisestä, sillä lomautettuja oli 226 enemmän. Heinäkuusta elokuuhun työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa laski 1602:lla, mikä on kausivaihtelulle tyypillistä. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme