Suomessa 250 000 kiinteistöä odottaa ajantasaisia omistajatietoja

Jaa

Kun jakamaton kuolinpesä omistaa yhdessä kiinteistön, kannattaa kiinteistölle hakea selvennyslainhuutoa. Selvennyslainhuuto helpottaa kuolinpesän omistuksessa olevan kiinteistön hoitoa. Merkinnästä on suuri hyöty, kun kiinteistön asioiden hoitaminen on mutkattomampaa. Suomessa 250 000 kiinteistöä odottaa selvennyslainhuutoa.

250 000 kiinteistöä Suomessa on vailla ajantasaisia omistajatietoja.
250 000 kiinteistöä Suomessa on vailla ajantasaisia omistajatietoja. Julia Hautojärvi

Kiinteistökauppa sujuu sähköisesti, kun omistajatiedot löytyvät rekisteristä

Selvennyslainhuuto sujuvoittaa asioiden hoitoa erityisesti kuolinpesän yhteistä kiinteistöä myytäessä tai jaettaessa. Kun lainhuutotodistuksesta näkee suoraan kiinteistön omistajat, ei myyjän tarvitse esittää kaupanteon yhteydessä muita todistuksia omistusoikeudestaan.

Kiinteistökaupan voi tehdä sähköisesti Maanmittauslaitoksen kiinteistövaihdannan palvelussa, kun omistajatiedot ovat ajan tasalla. Osakkaiden ei tarvitse matkustaa kaupantekotilaisuuteen, vaan allekirjoitukset ja kauppakirjan ehtojen tarkistaminen onnistuu vaikka mökkilaiturilta. 

– Kun kuolinpesän osakkaiden tiedot ovat ajan tasalla rekisterissä, myyntitilanteessa ei tarvitse kaivaa esille vaikkapa testamenttia tai perunkirjoja. Kuolinpesän asiakirjat sisältävät paljon tietoa esimerkiksi varallisuudesta, eikä niitä välttämättä ole mukava näyttää ostajalle, joka ei kuolinpesään kuulu, kertoo johtaja Stefan Nåhls Maanmittauslaitokselta.

Tutustu Asiointipalveluun ja omistamiesi kiinteistöjen tietoihin

Selvennyslainhuutohakemuksen voi tehdä Maanmittauslaitoksen asiointipalvelussa. Lainhuuto maksetaan hakemusta tehdessä. Kuka tahansa kuolinpesän osakkaista voi tehdä hakemuksen eikä muilta osakkailta tarvita valtakirjaa tai allekirjoitusta hakemuksen tekemiseen. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan vainajan perukirja- ja sukuselvitykset sekä mahdollinen testamentti. 

Tällä hetkellä hakemuksen käsittelyaika on noin viisi viikkoa. Selvennyslainhuutoa kannattaakin hakea hyvissä ajoin viimeistään siinä vaiheessa, kun kuolinpesä alkaa suunnitella kiinteistön myyntiä.

– Kaikkien kiinteistönomistajien kannattaa kirjautua Maanmittauslaitoksen asiointipalveluun ja tutustua sen käyttöön. Omien omistustensa tarkastaminen on helppoa. Selvennyslainhuudon tekeminen on sujuvaa Asiointipalvelussa ja sitä kautta voi toimittaa tarvittavia asiakirjoja myös jälkikäteen, kannustaa palvelupäällikkö Saara Vesa.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Statistik över fastighetsköp: Fastighetshandeln avtog och priserna fortsatte att sjunka28.9.2023 09:36:07 EEST | Tiedote

Färsk statistik visar att det har skett över 16 procent färre fastighetsköp än i fjol mellan början av januari och mitten av september. Handeln med och priserna på egnahemshus sjönk klart. Priset på skog steg däremot. Handeln med stugor med egen strand inom detaljplaneområden fortsatte att avmattas, men populära områden och objekt finner en ny ägare oberoende av konjunktursvängningar. I Nyland till och med steg priserna på stugor, även om de genomsnittliga priserna sjönk.

Kiinteistökauppatilasto: Kiinteistökauppojen määrät ja hinnat laskivat edelleen28.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Tuore tilasto kertoo, että kiinteistökauppoja on tehty yli 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna tammikuun alun ja syyskuun puolivälin välisenä aikana. Omakotitalokauppojen määrät ja hinnat laskivat selvästi. Metsän hinta sen sijaan nousi. Rantamökkien kauppa asemakaava-alueilla hiljeni edelleen, mutta suositut alueet ja kohteet löytävät uuden omistajan suhdannevaihteluista huolimatta. Uudellamaalla mökkien hinnat jopa nousivat, vaikka keskimäärin kauppahinnat laskivat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme