Vuokranantaja tai vuokralainen – tiesitkö tätä? Helppo tapa päättää vuokrasopimus yllättävissä tilanteissa

Sopimuksen sisältö on vapaasti sovittavissa
Sopimuksen osapuolet voivat sopia melko vapaasti vuokrasopimuksen sisällöstä sopimusvapauden puitteissa. Usein kuitenkin unohtuu, että sopimusvapaus ulottuu yhtä lailla myös sopimuksen päättämiseen. Jos siis vuokrasopimuksen osapuolet haluavat päättää vuokrasuhteen, sopimuksen päättäminen yhteisymmärryksessä on helppo ratkaisu tilanteeseen.
”Elämäntilanteet voivat muuttua joskus nopeasti, jolloin laissa määritelty irtisanomisaika saattaa tuottaa käytännön ongelmia. Päättämissopimus on usein hyvä ratkaisu yllättäviinkin tilanteisiin, sillä sen sisällöstä voidaan sopimusvapauden nojalla vapaasti sopia”, Vilponen toteaa.
Päättämissopimus mahdollistaa sen, että osapuolet voivat valita sopimuksen päättymään vapaasti haluamanaan ajankohtana, vaikka heti. Päättämissopimuksessa voidaan sopia esimerkiksi sopimuksen päättämiseen liittyvästä korvauksesta tai siitä, ettei mitään korvausta sopimuksen ennenaikaisesta päättymisestä makseta puolin tai toisin. Sopimusvapaus ja yhteisymmärrys mahdollistavat siis hyvin joustavasti erilaisia vaihtoehtoja. Tämä mahdollisuus kannattaa pitää mielessä.
Kirjallinen muoto kannattaa
Vuokrasuhteen päättämisestä kannattaa sopia aina kirjallisesti. Yksinkertaisimmillaan sopiminen voi tapahtua esimerkiksi tekstiviesti- ja sähköpostikirjeenvaihdossa. Erillisen sopimusasiakirjan laatiminen ja allekirjoittaminen ei siis ole välttämätöntä, mutta osapuolten niin halutessa on se mahdollista.
”Se, että on mustaa valkoisella, on molempien osapuolten etu, jolla minimoidaan jälkikäteiset erimielisyydet”, Vilponen neuvoo.
Sopimukseen kannattaa kirjoittaa auki ainakin sopimuksen osapuolet, vuokrasopimus jota päättäminen koskee sekä se, milloin sopimus päättyy. Halutessaan päättämissopimusta voi täydentää esimerkiksi kirjoittamalla auki päättämistä edeltänyt tapahtumien kulku, mutta päättämissopimus ei vaadi mitään erityisiä perusteita, vaan osapuolten välinen yhteisymmärrys riittää. Pääasia päättämissopimuksen laadinnassa on se, että sopimus on riittävän selkeä ja se, että siitä käy ilmi osapuolten välinen tahtotila.
Elina Vilponen, neuvontalakimies
Suomen Vuokranantajat ry
elina.vilponen@vuokranantajat.fi (haastattelupyynnöt, soittopyynnöt)
Puhelimitse yhteys Suomen Vuokranantajien lakineuvonnan kautta, josta asiantuntijamme ohjaavat oikealle henkilölle: (09) 1667 6345. Yhteydenotot lakineuvontaan ma-pe klo 12-15.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina VilponenNeuvontalakimies, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345elina.vilponen@vuokranantajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Taloyhtiöiden siirryttävä tänä vuonna huoneistotietojärjestelmään – osakkaan toimilla ei vielä kiirettä27.9.2023 08:49:09 EEST | Tiedote
Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa ylläpito Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistajien tulee hakea oman omistusoikeutensa rekisteröintiä. Osakkeenomistajilla ei kuitenkaan ole vielä kiirettä – aikaa omistuksen rekisteröinnille on lähtökohtaisesti 10 vuotta osakeluettelon siirrosta.
Korkojen tai kustannusten nousu ei automaattisesti oikeuta korottamaan vuokraa – ehdoista kannattaa sopia jo vuokrasopimuksessa16.8.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Vuokranantajien korkokulut ovat voineet moninkertaistua vuoden sisällä ja samalla hoitovastikkeet ovat nousseet monissa taloyhtiöissä 10–20 prosenttia. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja ohjeistaa, että vuokrankorotusehdoista tulee aina sopia vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Esimerkiksi kustannusten nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia. Selkeä vuokrankorotusehto kannattaakin kirjata jo ennalta vuokrasopimukseen.
Vältä epäselvyydet – ota ainakin nämä huomioon asuntoa vuokratessa7.8.2023 09:15:00 EEST | Tiedote
Loppukesästä vuokramarkkina käy kuumimmillaan vuokra-asuntojen hakijoiden palatessa uuteen arkeen kesälomien jälkeen. Miten vuokrasopimus syntyy, ja mitkä ehdot kannattaa ainakin tarkistaa vuokrasopimusta solmittaessa? Suomen Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä kertoo tyypillisimmistä sudenkuopista ja listaa vuokrasopimuksen tärkeimmät ehdot.
Vuokralainen vaihtuu – loppu- ja alkutarkastus turvaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen selustan27.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote
Moni vuokralainen vaihtaa asuntoa loppukesästä, joka on vuokramarkkinoilla sesonkiaikaa. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle avaimineen tyhjennettynä ja siivottuna. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo avaa, miksi vuokrasuhteen osapuolten ei kannata tyytyä avainten jättämiseen pöydälle, vaan tehdä huolellinen lopputarkastus ja varmistaa vakuuden palautus täysimääräisesti.
Vuokrien kehitys pääkaupunkiseudulla edelleen vaisua20.7.2023 09:25:38 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 toiselta neljännekseltä huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,5 %) selvästi hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Vuokrat nousivat koko maassa myös edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla nousu oli vaatimatonta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme