Suomen Vuokranantajat ry

Vuokralainen vaihtuu – loppu- ja alkutarkastus turvaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen selustan

Jaa
Moni vuokralainen vaihtaa asuntoa loppukesästä, joka on vuokramarkkinoilla sesonkiaikaa. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle avaimineen tyhjennettynä ja siivottuna. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo avaa, miksi vuokrasuhteen osapuolten ei kannata tyytyä avainten jättämiseen pöydälle, vaan tehdä huolellinen lopputarkastus ja varmistaa vakuuden palautus täysimääräisesti.

Lopputarkastuksessa tarkastetaan asunnon kunto, korjaustarpeet ja siivouksen taso

Ennen avainten luovuttamista tehtävässä lopputarkastuksessa asunnon kunto käydään läpi ja mahdolliset siivouspuutteet sekä korjaustarpeet kirjataan ylös tai niistä otetaan valokuvat.

”On tärkeää, että asunnon kunto on dokumentoitu myös vuokrasuhteen alkaessa, jotta tilanteita voidaan verrata toisiinsa sen toteamiseksi, mistä lähtevä vuokralainen on vastuussa ja mistä taas ei”, Aarnivuo selventää.

Aarnivuon mukaan Suomen Vuokranantajien neuvontaan saapuu usein kysymyksiä siitä, kuinka tulisi toimia, jos yhteistä päivää lopputarkastuksen tekemiselle ei löydy. Yhteisen tarkastuksen etuna on yleisesti se, että osapuolet voivat yhdessä arvioida esimerkiksi sitä, onko jokin jälki tavanomaista kulumista vai ei, ja sopia miten sen kanssa toimitaan.

”Olennaista kuitenkin on, että tarkastus tehdään huolellisesti ja dokumentoidusti, vaikka kummankin toimesta erikseen”, Aarnivuo kertoo.

“Tarkastus vuokrasuhteen alkaessa ja päättyessä vie vain hetken, mutta sillä voidaan välttää monet riitaisuudet siitä, kenen vastuulle mikäkin kuuluu.”

Asunnon hallinta luovutetaan vuokranantajalle muuttopäivänä tai sopimuksen mukaan

Asunnon hallinta tulee luovuttaa vuokranantajalle muuttopäivänä. Lain mukaan muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivän jälkeinen arkipäivä, jolloin puolet asunnosta on jätettävä vuokranantajan käytettäväksi ja seuraavana päivänä kokonaisuudessaan.

”Vuokrasopimuksessa muuttopäivästä on usein sovittu lain olettamasta poikkeavalla tavalla niin, että asunto täytyy luovuttaa kokonaan jo vuokrasopimuksen päättymispäivänä. Tällöin asunto on mahdollista vuokrata seuraavalle heti kuun ensimmäisestä päivästä alkaen”, Aarnivuo huomauttaa.

Jos asunto vapautuu ennen muuttopäivää, myös tarkastus voidaan tehdä hyvissä ajoin. Etuna on tällöin se, että vuokralaiselle voidaan tarjota mahdollisuus täydentää esimerkiksi loppusiivousta, jos siitä on huomautettavaa.

”Vuokralaisen kannattaa huomioida, että kaikki vuokrasopimuksen velvoitteet, kuten vuokranmaksu ja kotivakuutuksen pitäminen voimassa sitovat vuokrasuhteen loppuun saakka, ellei vuokranantajan kanssa sovita toisin”, Aarnivuo neuvoo.

Vakuus on palautettava viivytyksettä

Vuokrasopimuksen velvoitteiden turvaksi asetettu vakuus tulee palauttaa vuokralaiselle lopputarkastuksen jälkeen viivytyksettä, jos perusteita sen käyttämiselle ei ole. Aarnivuo painottaa, että vuokralaisella ei ole oikeutta kesken vuokrasuhteen ilmoittaa käyttävänsä vakuutta esimerkiksi viimeisten vuokrien maksamiseen, koska vakuuden tarkoituksena on turvata kaikkien sopimusvelvoitteiden täyttämistä koko vuokrasuhteen ajan.

Maksamaton vuokra, vesimaksu, siivouspuutteet tai vaikkapa huoneistolle aiheutetut vahingot voivat oikeuttaa pidättämään vakuuden osittain tai jopa täysimääräisesti. Hyvän vuokratavan mukaan vuokralaiselle tulee kuitenkin ilmoittaa vakuuden pidättämisestä ja sen perusteista kirjallisesti. Mahdollisuuksien mukaan on myös lähetettävä erittely syntyneistä kustannuksista lasku- tai kuittikopioineen.

Lisätiedot:

Susanna-Maria Aarnivuo, lakimies
Suomen Vuokranantajat ry
susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fi (haastattelupyynnöt, soittopyynnöt)

Puhelimitse lakineuvonnan kautta: (09) 1667 6345, josta asiantuntijamme ohjaavat oikealle henkilölle. Yhteydenotot lakineuvontaan ma-pe klo 12–15.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Korkojen tai kustannusten nousu ei automaattisesti oikeuta korottamaan vuokraa – ehdoista kannattaa sopia jo vuokrasopimuksessa16.8.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Vuokranantajien korkokulut ovat voineet moninkertaistua vuoden sisällä ja samalla hoitovastikkeet ovat nousseet monissa taloyhtiöissä 10–20 prosenttia. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja ohjeistaa, että vuokrankorotusehdoista tulee aina sopia vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Esimerkiksi kustannusten nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia. Selkeä vuokrankorotusehto kannattaakin kirjata jo ennalta vuokrasopimukseen.

Vuokrien kehitys pääkaupunkiseudulla edelleen vaisua20.7.2023 09:25:38 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 toiselta neljännekseltä huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,5 %) selvästi hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Vuokrat nousivat koko maassa myös edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla nousu oli vaatimatonta.

Vuokranantaja tai vuokralainen – tiesitkö tätä? Helppo tapa päättää vuokrasopimus yllättävissä tilanteissa19.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote

Joskus vuokrasopimuksen määräaikaisuus tai sen pitkä irtisanomisaika saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia niin vuokralaiselle kuin vuokranantajalle. Esimerkiksi uuden opiskelupaikan tai isomman remontin vuoksi voi syntyä halu päättää vanha vuokrasopimus nopeammin, kuin se sopimuksen tai lain mukaan olisi mahdollista. Tällöin vuokrasopimuksen päättämissopimus on oiva apu tilanteeseen – sen avulla sopimuksen osapuolet voivat yhteisymmärryksessä päättää vuokrasopimuksen ennenaikaisesti, esimerkiksi ilman lain pakottavia irtisanomisaikoja. Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Elina Vilponen kertoo, mikä päättämissopimus on ja mitä sen laadinnassa kannattaa pitää silmällä.

Vaasa yhdenneksitoista suotuisin kaupunki asuntosijoittamiselle Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa29.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Korona-aikana paljon esillä ollut muuttoliike pois suurista kaupungeista näyttää tilastojen valossa jäävän odotettua pienemmäksi. Alueellinen ja ulkomailta Suomeen suuntautuva muuttoliike sekä korkeakouluopiskelijoiden paluu etäopiskelusta opiskelupaikkakunnille ovat jälleen vahvistaneet kaupunkien pitkän aikavälin houkuttelevuutta asuntosijoittamisen kannalta. Myös Vaasassa korona-ajan haasteista todennäköisesti selvitään niin yliopiston kuin vihreän siirtymän länsirannikolle suuntautuvien mittavien investointien avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme