Atena

Tosipohjainen tarina armottomasta taistelusta Suomenlahden karulla majakkasaarella

Jaa
Vankkaan tietoon nojautuva jännityskertomus kuvaa Bengtskärin taistelua, jossa suomalaiset ja neuvostoliittolaiset sotilaat joutuivat lähitaisteluun suojattomilla kallioilla.

Patrik Berghäll: Hyökkäys Bengtskäriin. Saaristotaistelu Suomenlahdella 1941

Julkaistaan 17.8.2023

Neuvostoliitto perusti vuonna 1940 talvisodan rauhansopimuksen perusteella suuren sotilastukikohdan Hankoon. Näin puna-armeija pystyi sulkemaan Suomenlahden ja uhkaamaan Helsinkiä. Jatkosodan alettua kesällä 1941 neuvostosotilaat olivat kuitenkin huolissaan siitä, että Bengtskärin majakalta ja sen läheisiltä saarilta voitiin valvoa Hangon laivaliikennettä ja johtaa puna-armeijan tukikohtaan kohdistuvaa tykkitulta. Niinpä Bengtskärin majakka ja sen pikkuruinen varuskunta oli tuhottava.

Kaukopartiokirjoillaan suosion saavuttanut Patrik Berghäll kirjoittaa uutuusteoksessaan saaristolaisista ja rannikkojääkäreistä, joiden yli suursota vyöryi kaukana tutummilta Karjalan rintamilta. Rannikkojoukoissa oli myös talvisodan veteraaneja, mutta monet Hangon ja Bengtskärin taisteluihin joutuneista olivat kokemattomia varusmiehiä.

Bengtskärin taistelu alkoi pienen Morgonlandetin saaren valtauksella 16. heinäkuuta 1941. Paikallinen sodanjohto ei ollut hereillä, ja kuusimiehinen tähystyspartio jäi sotavangeiksi. Vain yksi heistä palasi Neuvostoliiton vankileireiltä.

Varhain aamuyöstä 26. heinäkuuta noin sata neuvostosotilasta nousi maihin Bengtskäriin, missä piti olla vain kymmenkunta puolustajaa. Morgonlandetin menetyksestä viisastuneet suomalaiset olivat kuitenkin vahvistaneet majakan miehistöä luutnantti Fred Lutherin johtamalla rannikkojääkärijoukkueella. Helpon saaliin sijasta puna-armeija sai vastaansa alivoimaisen mutta hyvin valmistautuneen puolustajan.

Romaanin muotoon puettu tositarina piirtää uskottavan kuvan saaristolaisten siviilien, suomalaisten sotilaiden kuin neuvostoliittolaistenkin raskaista kokemuksista jatkosodassa. Itsekin rannikkojääkärikoulutuksen saanut Patrik Berghäll yhdistää kertomukseen suuren määrän tietoa jatkosodan alkuvaiheen ratkaisutaisteluista ja saa merellisen historian heräämään jännittävällä tavalla henkiin.

Suomentaja: Virpi Vainikainen
Kansi: Mika Tuominen

Kirja sisältää kuvaliitteen.

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Ainutlaatuinen tietoteos jatkosodassa kaatuneiden sotilaiden etsinnästä29.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Slava Skokov & Mikko Porvali: Kentälle jääneet – Kannaksella 1944 kadonneet sotilaat ja heidän etsintänsä Ilmestyy 23.10. Kun Kannaksen suurhyökkäys alkoi kesäkuussa 1944, suomalainen pääpuolustusasema murtui nopeasti. Alkoi perääntymisvaihe, jonka rajuissa taisteluissa katosi tuhansia suomalaissotilaita. Suuri osa heistä jäi kaatuneina kentälle. Etenevä puna-armeija hautasi vainajista osan, yleensä lähimpiin pommikuoppiin tai taisteluasemiin. Monia jäi myös kaatumispaikalleen niille sijoilleen. Slava Skokovin vapaaehtoinen arkeologiaryhmä Karjalan Valli on etsinyt Kannaksen sotavainajia 1990-luvulta alkaen. Ryhmä on palauttanut kotimaan sankarihautoihin 135 suomalaista kaatunutta. Yli puolet heistä on tunnistettu DNA-tutkimuksin, osa odottaa yhä tunnistamista. Kentälle jääneet liikkuu kahdella aikatasolla. Sotahistorioitsija ja menestyskirjailija Mikko Porvali kertoo taisteluista, joissa Karjalan Vallin löytämät sankarivainajat kaatuivat. Kuvaus sodan ratkaisuhetkistä saa historian he

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme