Tulli

Lähdössä ulkomaille, mutta miten toimia lääkkeiden kanssa? Katso Tullin neuvot kotiinpalaajalle

Jaa
Lääkkeiden kanssa voi matkustaa ja tulla Suomeen, kunhan huomioi ja noudattaa rajoituksia. Jokainen maa määrittelee kansallisesti, mitkä aineet luokitellaan lääkeaineiksi. Itsehoitovalmisteena ostettu tuote, voidaan siis luokitella Suomessa reseptilääkkeeksi, jolloin tarvitaan resepti. Rajoituksiin vaikuttaa myös, mistä maasta Suomeen saapuu. Rajoituksia on vähemmän Euroopan talousalueella.

- Matkailija voi yleensä kuljettaa mukanaan resepti- ja itsehoitolääkkeet, joita matkalla tarvitsee. Matkailijan vastuulla on kuitenkin selvittää mahdolliset rajoitukset ennen Suomeen paluuta, painottaa rajoitusasiantuntija Anne Pullinen. Jos lääkkeitä aikoo ostaa matkalta, pitää varmistaa, onko suunniteltu ostos reseptivapaa valmiste Suomessa vai tarvitaanko sen tuontiin resepti.

Kun matkailija saapuu Suomeen Eta-alueelta*, hän voi tuoda mukanaan omaan käyttöönsä enintään vuoden käyttöä vastaavan määrän reseptilääkkeitä ja itsehoitolääkkeitä. Kun matkailija saapuu Suomeen Eta-alueen ulkopuolelta, hän voi tuoda mukanaan lääkevalmisteita omaan käyttöönsä enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Eta-alueen ulkopuolelta ei voi tuoda ei-rekisteröityjä homeopaattisia tai antroposofisia valmisteita. Yllä mainitut rajoitukset koskevat sekä ulkomailta että Suomesta ostettuja lääkkeitä.

- Lääkkeet täytyy kuljettaa käsimatkatavaroissa. Mukana tulee aina olla reseptit, lääkärin tulostama potilasohje tai yhteenveto resepteistä sekä valmisteen alkuperäispakkaus. Matkailija voi kuljettaa vain lääkkeitä, jotka on määrätty juuri hänelle, neuvoo Pullinen matkailijoita.

Lääke vai ei?

Lääkkeiden maahantuonnin rajoitukset riippuvat muun muassa siitä, onko kyseessä suomalaisen luokittelun mukaan itsehoitovalmiste vai reseptilääke. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaa Suomessa lääkkeiden luokittelusta. Lääkkeitä koskevat rajoitukset ja määräykset tulee tarkistaa aina Fimeasta.

Tulli valvoo lääkkeiden maahantuontisäännösten noudattamista. Tullilla on oikeus lisäselvitysten pyytämiseen, jotta voi tarkistaa, täyttyvätkö maahantuonnin edellytykset. Jos maahantuonnin edellytykset eivät täyty, joudutaan valmisteet ottamaan haltuun. Pahimmillaan matkailija voi syyllistyä lääkerikokseen.

Matkailijoiden usein esittämiä kysymyksiä lääkkeistä:

 • Voinko tuoda Suomeen ulkomailta ostamiani lääkkeitä?
  Tuontimääräykset riippuvat siitä, mistä ja millaisia lääkkeitä tuot. Varmista ensin, onko ostos reseptivapaa valmiste Suomessa vai tarvitsetko sen tuontiin reseptin. Jos kyseessä on Suomessa reseptilääke, pyydä lääkäriltä potilasohje ja resepti englannin kielellä.

 • Voinko laittaa lääkkeet dosettiin tai pussiin?
  Lääkevalmisteella on aina myyntipakkaus ja pakkausseloste sekä mahdollisesti myös läpipainopakkaus. Nämä on pidettävä matkalla mukana. Tämä nopeuttaa valvontaa ja helpottaa tuotteen tunnistamista.

 • Pitääkö lääkkeet esittää tullissa?
  Lääkkeet ja reseptit on esitettävä tullissa vain, kun niitä erikseen pyydetään.

 • Pitääkö reseptin olla suomenkielinen?
  Lääkemääräys hyväksytään Suomessa suomen tai ruotsin kielellä. Jos sinulla on matkalta palatessasi muun kielinen lääkemääräys, velvollisuutesi on tarvittaessa selvittää lääkemääräyksen sisältö tullille.

 • Voinko kuljettaa toisen henkilön lääkkeitä matkatavaroissani?
  Matkailijan täytyy kuljettaa omat lääkkeensä omissa matkatavaroissaan. Reseptillä määrätyt lääkevalmisteet ovat aina henkilökohtaisia, ja niiden on oltava sen henkilön hallussa, jolle ne on määrätty.

 • Mitä lääkkeitä saan viedä matkakohteeseen?
  Voit yleensä ottaa matkalle mukaan tarvitsemasi resepti- ja itsehoitolääkkeet. Useimmilla mailla on kuitenkin lääkkeiden maahantuonnista omat rajoituksensa. Tulli ei tunne muiden maiden määräyksiä, joten selvitä nämä etukäteen esimerkiksi kohdemaan viranomaisilta.

Lisää Tullin ohjeita lääkkeistä matkailijoille verkkosivuilla

* ETA-alueeseen kuuluu EU-maiden lisäksi Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tulliylitarkastaja Anne Pullinen
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Cars registered in Russia can no longer enter Finland as of midnight today15.9.2023 16:01:01 EEST | Press release

As of 00.00 am on 16 September 2023, Finnish Customs will start implementing the national guidelines of the Ministry for Foreign Affairs of Finland concerning the explanatory note by the EU Commission regarding entry into Finland of cars registered in Russia. Immediately at the turn of day on Saturday, cars registered in Russia can no longer enter the EU via the Finnish border, but will be turned back to Russia by Customs.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme