Keskuskauppakamari

Perinnöksi voi saada arvokasta rojua tai designia – näillä vinkeillä selvität tavaroiden arvon

Jaa
Perintönä saadussa kuolinpesässä voi olla rahallisestikin arvokasta tavaraa, vaikka se ei ensisilmäyksellä siltä vaikuttaisikaan. Vintagetavaroiden suuri suosio on lisännyt ihmisten tietoisuutta erityisesti kotimaisista huonekaluista ja taiteesta. Antiikkiin, taiteeseen sekä koruihin erikoistuneen Keskuskauppakamarin hyväksymän tavarantarkastaja Mari Wileniuksen vinkeillä onnistut vanhan tavaran arvon tunnistamisessa.

Menneiden vuosikymmenien vaatteet, esineet ja huonekalut ovat nostaneet suosiotaan. Vintagetavaroiden suosiota ei ole voinut olla huomaamatta vaikkapa sisustuslehdissä ja blogeissa. Uudet sukupolvet voivat arvostaa vanhoja tavaroita edellistä sukupolvea enemmän.

”Vanha antiikki ja Artekin kalusteet tunnistetaan yleisesti nykypäivänä, mutta muu arvokas suomalainen design ei välttämättä osu jokaisen silmään”, kertoo Wilenius.

Wileniuksen mukaan olisi hyvä käyttää muutama päivä esineiden huolelliseen läpikäyntiin perintö- ja kuolinpesäkohteissa. Tavaroiden seasta voi löytyä yksi tai useampi esine, joka nostaa koko tavaramäärän arvoa suuresti.

”Keräilijöiden suosiossa ovat värikkäät ja vähemmän pelkistetyt esineet. Monet valmistuksesta poistuneet astiat ja maljakot saattavat olla kovinkin kysyttyjä, vaikka niillä ei toistaiseksi ole vielä korkeaa rahallista arvoa”, kertoo Wilenius

Yhden roska on toisen aarre

”Kuulin juuri vanhan perintöasunnon kiireellisestä tyhjentämisestä. Tyhjennyksessä vaihtolavalle oli heitetty 60-luvun Ilmari Tapiovaaran Pirkka-pöytäryhmä jakkaroineen, suuri määrä vanhoja Tampellan pellavatekstiilejä ja käsitöitä. Alkuperäisistä Pirkka-kalusteista maksetaan nykyisin tuhansia euroja”, kertoo Wilenius.

Lyhyellä hakukone-etsinnällä tai käänteisellä kuvahaulla voi säästää itsensä nopeasti isoilta menetyksiltä. On myös huomioitava, että monet kuolinpesiä tyhjentävät kauppiaat ymmärtävät tavaroiden arvon, mutta voi yrittävät ostaa kokonaisuuden pilkkahintaan. Kannattaa olla tarkkana kenen kanssa asioi.

Wilenius kuitenkin muistuttaa, että yleensä vain täysin ehjät esineet ovat niitä arvokkaimpia. Huonossa kunnossa olevat tai jopa hajonneet designesineet eivät houkuttele ostajaa samoin kuin virheettömät. On kuitenkin kannustettavaa hankkia kauniita esineitä kierrätettynä, vaikka esineet eivät olisikaan täydellisessä kunnossa.

Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harjun mukaan suuren tavaranmäärän kanssa on hyvä ottaa ulkopuolinen asiantuntija paikalle suorittamaan arvonmäärityksen.

”Puolueettomalta asiantuntijalta saatu arvio esimerkiksi kuolinpesästä voi tuoda joskus myös todella iloisia yllätyksiä arvon suhteen. Asiantuntijat osaavat kertoa myös mahdollisista väärennöksistä tai antaa puolueettoman arvion esineen arvosta mahdollisissa riitatilanteissa”, sanoo Harju.

HTT-tavarantarkastajat ovat puolueettomia ja ammattitaitoisia asiantuntijoita, jotka suorittavat palveluiden ja tavaroiden teknisiä tarkastuksia eri asiantuntemusalueilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Työn verotusta alennettava edelleen, solidaarisuusverosta luovuttava28.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen tulee pitää hallitusohjelmassa linjaamansa kasvua tukeva veropoliittinen linja ja työn verotusta on alennettava yhä edelleen. Myös väliaikaiseksi säädetystä solidaarisuusverosta pitää luopua kokonaan. Tavoitteena tulee olla pohjoismaisen työllisyystason ohessa myös Pohjoismaiden kilpailukykyisin verotus. Keskuskauppakamari tyrmää myös budjettiriihessä väläytetyt tarpeet verosopeutuksesta puoliväririihessä 2025 ja haikailut yrittämiseen ja omistamiseen kohdistuvista veronkiristyksistä.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys palasi kitukuukauden jälkeen kasvuun, mutta työttömyys on noussut kuin huomaamatta26.9.2023 09:14:10 EEST | Tiedote

Heinäkuussa työllisenä oli 62 000 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta pääekonomistin mukaan luvuista selvittiin säikähdyksellä. Nyt työllisyys on palanut kasvuun ja elokuussa työllisenä oli 45 000 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyys on kuitenkin noussut kuin huomaamatta ja voidaan puhua jo tuntuvasta kasvusta. Avoimien työpaikkojen määrä on historiallisen korkea, mutta se ei ole vain hyvä uutinen – sitkeästi avoinna olevat paikat kertovat myös työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmista.

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme