Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen elinvoimaa ja hyvinvointia tuettiin 1,8 miljoonalla eurolla vuoden ensimmäisellä puoliskolla

Jaa
Kaakkois-Suomen yritysten osaamista, työllisyyttä ja elinvoimaa parannetaan erilaisin EU-rahastojen sekä kansallisilla tuilla. Tukea myönnetään maaseuturahastosta (ELY-keskus ja alueen Leader-ryhmät), Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR), Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+) sekä Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF) (ELY-keskus). Yritystukia alueelle myönnettiin alkuvuodesta yhteensä 1 770 320 euroa. Yrityksen kehittämisavustusta myönnettiin noin 1 554 590 euroa ja yrityksen kehittämispalveluiden tuotteita (analyysi, konsultointi ja koulutus) noin 215 730 euroa. Maaseuturahoituksen uuden ohjelmakauden (CAP27) rahoitushaut ovat avautuneet vasta äskettäin, joten ensimmäiset päätökset tehtiin kesäkuun lopulla
Kaakkois-Suomen rahoituskatsaus 2023 tammi-kesäkuu
Kaakkois-Suomen rahoituskatsaus 2023 tammi-kesäkuu

Maaseuturahaston uusi ohjelmakausi CAP27 käynnistyi 1.1.2023, mutta rahoitushaut avautuivat myöhemmin

Ensimmäisenä tukimuotona avattiin maatalouden investointitukien ja nuoren viljelijän aloitustuen haku 21.4. Valintajakson aikana Kaakkois-Suomen ELY-keskukseen tuli 25 hakemusta, joista yksi oli nuoren viljelijän aloitustukihakemus. Investointihakemuksista 10 kpl oli kilpailukyvyn ja työympäristön parantamishankkeita, 4 kpl energiainvestointeja, 8 kpl ympäristön tilaa parantavia hankkeita ja 2 kpl eläinten hyvinvointihankkeita. Avustusta haettiin yhteensä noin 900 000 euroa ja korkotukea 550 000 euron lainoille. Ensimmäiset päätökset tehtiin kesäkuun lopussa. Tukea myönnettiin aloitustukeen sekä kuivuri-investointiin ja siihen liittyvään hakelämpöinvestointiin.

Maaseuturahoituksen yritys- ja kehittämisrahoituksen haku avautui 21.6. Ensimmäiset valintajaksot päättyvät yritysrahoituksen osalta 15.8. sekä kehittämisrahoituksen osalta 15.9. Nyt haettavissa ovat kaikki yritystukimuodot kehittämistuista yhteisöjen investointeihin, koulutus- ja tiedonvälityshankkeisin sekä valtaosa yhteistyöhankkeista, mukaan lukien viljelijä- ja yritysryhmähankkeet sekä valmistelurahat. Lisää kehittämistukimuotoja tulee hakuun syksyllä 2023, jolloin käynnistyvät esimerkiksi laajakaistahankkeiden haut.

Maaseudun yritys- ja kehittämistukia sekä maatalouden investointitukia ja nuoren viljelijän aloitustukea haetaan vain sähköisessä Hyrrä-asiointipalvelussa, joka on uudistunut käyttöliittymältään uudelle rahoituskaudelle. Uudistunut asiointipalvelu ohjaa ja opastaa hakemuksen teossa aiempaa enemmän. Tukien haku on jatkuva, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain.

Viisi miljoonaa käytössä yritysten kehittämiseen oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF)

Yrityksen kehittämisavustus kiinnostaa edelleen Kaakkois-Suomen yrityksiä. Ensimmäisen vuosipuoliskon osalta EAKR-rahoitus on ollut pääsääntöinen rahoituskanava, mutta toukokuusta lähtien kaakkoissuomalaiset yritykset ovat voineet hakea rahoitusta myös oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF).

Kaakkois-Suomessa on tämän vuoden aikana käytössä JTF -rahastossa n. 5 miljoonaa euroa rahoitusta yritysten kehittämisen. Ensimmäiset rahoituspäätökset on jo tehty kesäkuun aikana.

Etelä-Karjalaan tukea mm. uusien puukuitujen käsittelyyn

Etelä-Karjalaan yritystukia myönnettiin yhteensä 842 210 euroa. Yrityksen kehittämispalveluihin tukea jaettiin 135 455 euroa ja kansallisen rahoituksen puolella myönnettiin yhteensä 13 hankkeelle rahoitusta 545 360 euroa. Euroopan sosiaalirahaston puolelta tukea tuli yhteensä 5 hankkeelle 161 395 euroa.

Etelä-Karjalaiset tähtäävät yrityshankkeissaan kansainvälisille markkinoille. Sen lisäksi kestävän kehityksen teemat ovat vahvasti esillä, kuten ruokahävikki ja sahojen jalostusasteen ja hyötysuhteen parantaminen sekä vihreä siirtymä. Digitalisaation ja robotiikan avulla kehitetään yritysten toimintaympäristöjä.

Kymenlaaksossa tukea mm. uuden teknologian hyödyntämiseen

Kymenlaaksoon yritystukia tuli yhteensä 928 108 euroa. Yrityksen kehittämispalveluita yhteensä 80 278 euroa ja kansallisen rahoituksen puolella myönnettiin yhteensä 5 hankkeelle rahoitusta 141 900 euroa. Euroopan sosiaalirahastosta rahoitusta sai yhteensä 6 hanketta 705 930 euroa.

Tuettujen hankkeiden keskeisiä teemoja ovat kansainvälistymisen lisäksi tekoäly, robotiikka ja kestävän kehityksen tavoitteiden edistäminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maaseuturahoitus
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yksikön päällikkö Jyrki Pitkänen
P. 0295 029 078
s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


ESR ja EAKR
Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yksikön päällikkö Sinikka Kauranen
P. 0295 025 151
s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kaakkois-Suomen rahoituskatsaus 2023 tammi-kesäkuu
Kaakkois-Suomen rahoituskatsaus 2023 tammi-kesäkuu
Lataa
EU maaseuturahasto
EU maaseuturahasto
Lataa
Euroopan unionin sosiaalirahasto
Euroopan unionin sosiaalirahasto
Lataa
Euroopan aluekehitysrahasto
Euroopan aluekehitysrahasto
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Työttömiä Kaakkois-Suomessa kaksi prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin22.8.2023 08:10:18 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun 2023 lopussa 14905 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli kaksi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä kasvoi 38 prosentilla. Myös nuorten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrät kasvoivat. Ulkomaalaisia työttömiä oli vuodentakaiseen verrattuna 14 prosenttia enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli heinäkuun aikana avoinna 1464, mikä on 17 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vaikka työttömyyden kehitys vuodentakaiseen verrattuna on monilta osin heikompi, ovat kokonaistyöttömyysluvut heinäkuisen mittaushistorian toiseksi matalimmat.

Lappeenrannan Mustajoen kalakuolema ei toistunut tänä kesänä – vedenlaatu edelleen rehevää mutta kalojen kannalta siedettävää14.8.2023 10:12:31 EEST | Tiedote

Mustajoen Pohjakkalassa kesäkuussa 2022 havaittu, yläjuoksun vähähappisuuteen ja korkeaan ammoniumtyppeen liittynyt kalakuolema ei ole toistunut. Joen yläosan kahdella latvahaaralla toteutettiin tehostettua vedenlaadun seurantaa keväällä ja kesällä 2023, ja kenttämittauksissa sekä perusteellisemmissa laboratorioanalyyseissä ei havaittu talouskalojenkaan kannalta kriittisiä pitoisuuksia. Edelleen havaittiin muun muassa koholla olevia kokonaistypen ja raudan pitoisuuksia sekä hieman alentunutta liukoista happea. Viimevuotiseen tapaan Mustajoen vedenlaatu on heikointa aivan yläosilla. Korkein mitattu ammoniumtyppipitoisuus jäi kuluneena kesänä alle puoleen edellisen kesän ennätyslukemasta ja ilmeni täysin samalla havaintopaikalla.

Kesäkuussa Kaakkois-Suomen työttömyysluvut olivat kesäkuisen mittaushistorian matalimmat25.7.2023 09:57:05 EEST | Tiedote

Kaakkois­Suomen työ­ ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 14 113 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä laski Kaakossa 2 prosenttia vuodentakaisesta (-224 hlöä). Työttömistä lomautettuja oli yhteensä 727 henkilöä, mikä on prosentin vähemmän kuin vuosi sitten ja 22 prosenttia vähemmän kuin edelliskuussa. Kymenlaaksossa työttömyys laski 2 prosenttia ja Etelä-Karjalassa prosentin. Seutukunnista työttömyys laski eniten Kouvolan seudulla (-4 %, -149 hlöä). Työttömyyden kehitystä on tilastoitu vuodesta 2006 eteenpäin.

Kasvutavoitteista huolimatta luomun peltoala ja tilalukumäärä laskivat - Kaakkois-Suomessa luomuala pysyi kuitenkin edellisvuoden tasolla13.7.2023 10:03:38 EEST | Tiedote

Luomuviljelty peltoala väheni koko maassa, mutta Kaakkois-Suomessa luomun peltoala pysyi kuitenkin samana ja Kymenlaaksossa luomuala jopa hiukan kasvoi viime vuoteen verrattuna. Ruokaviraston ennakkotietojen mukaan Kaakkois-Suomessa on tällä hetkellä 21 264 hehtaaria luomuviljeltyä peltoa. Luomun osuus koko viljelyalasta Kaakkois-Suomessa on 17,4 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme