Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuus odottaa realistista ja jäsenvaltioiden erilaisuuden huomioivaa ennallistamisasetusta

Jaa
Euroopan parlamentti päätyi tänään kannattamaan komission esityksen muuttamista ja asetusta koskevien neuvottelujen jatkamista. Metsäteollisuus odottaa jatkoneuvotteluilta jäsenvaltioiden erilaisuuden sekä toimien kustannustehokkuuden ja vaikuttavuuden parempaa huomioon ottamista.

Metsäteollisuus tukee tavoitetta, joissa ennallistaminen on yksi luonnon monimuotoisuutta ja sopeutumiskykyä parantavista toimista. Samaan aikaan metsäteollisuus on peräänkuuluttanut jäsenvaltioiden alueellisten erityispiirteiden sekä sosiaalisen, ympäristöllisen ja taloudellisen kestävyyden tasapainoista huomioimista lainsäädännössä.

Komission viime vuonna julkaisema asetusehdotus sisälsi todella kunnianhimoiset tavoitteet, joiden saavuttaminen tarkoittaisi Suomelle kohtuuttoman suuria kustannuksia muihin jäsenmaihin verrattuna. Esityksen vaikutustenarvio oli lisäksi puutteellinen, eikä se sisältänyt arviota esimerkiksi asetuksen epäsuorista vaikutuksista eurooppalaisten raaka-aineiden saatavuuteen ja käyttöön. Metsäteollisuus kyseenalaisti myös asetusehdotuksessa esitettyä toimivallan siirtoa komissiolle.

Euroopan parlamentin valiokunnat tunnistivat komission esityksen ongelmat. Kaikki asiaa käsitelleet kolme valiokuntaa (ympäristö-, maatalous- ja kalatalousvaliokunta) päätyivät esittämään täysistuntoon esityksen hylkäämistä. Täysistuntoäänestys komission esityksen hylkäämisestä oli tiukka, eikä esitystä hylätty. Jatkoäänestyksessä parlamentti päätyi hyväksymään kantansa pohjaksi jäsenvaltioiden neuvotteleman kannan täydentäen sitä omilla muutoksillaan.  

- Metsäteollisuus pitää hyvänä äänestyksessä saavutettua lopputulosta koskien päätöstä rajata luontotyyppien ennallistamistoimet Natura 2000-alueelle sekä poistaa epärealistinen luontotyyppien heikentymättömyyskielto. Parlamentin hyväksymä kanta on vahva viesti komissiolle, että asetukseen on tehtävä mittavia muutoksia neuvoston ja parlamentin kantojen mukaisesti, katsoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäki.

Parlamentin äänestystulos tarkoittaa, että asetusta koskevat neuvottelut jatkuvat syksyllä komission, jäsenmaista koostuvan neuvoston ja parlamentin kesken. Neuvosto hyväksyi oman kantansa kesäkuussa.

- Ennallistaminen on yksi tärkeä keino parantaa luonnon sopeutumista tulevaisuuden ilmastoon. Neuvosto linjasi kesäkuussa monista tärkeistä asioista, kuten jäsenmaiden toimivallan kasvattamisesta ja ennallistamistavoitteiden kohtuullistamisesta. Vaikutukset uusiutuvien raaka-aineiden käyttöön, kuten metsiin on voitava arvioida paremmin. Suomen on jatkettava vahvaa vaikuttamista tasapainoisen asetuksen aikaansaamiseksi, Lehtomäki painottaa.

 

Lisätietoja:

Paula Lehtomäki, Metsäteollisuus ry, toimitusjohtaja, paula.lehtomaki@forestindustries.fi, (haastattelupyynnöt viestintäpäällikkö Jukka Jänönen, 0400 127 147)

Maija Rantamäki, Metsäteollisuus ry, kansainvälisten ja EU-metsäasioiden päällikkö, maija.rantamaki@forestindustries.fi, p. 040 828 301

Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 74 000 suomalaista ja vastaa noin viidenneksestä maamme tavaraviennistä. Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan myös metsävaroja kasvattavasta osaamisestaan sekä uutta luovista innovaatioistaan. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työelämäpoliittisena edunvalvojana.

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

________________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber. The forest industry directly and indirectly employs approximately 74,000 people. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society. Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

SKAL ja Metsäteollisuus budjettiriiheen: Vähäliikenteiset tiet pidettävä kunnossa18.9.2023 12:00:00 EEST | Tiedote

Valtiovarainministeriön talousarvioesityksessä esitetään leikkauksia vähäliikenteisten teiden rahoitukseen. Vaikka hallitusohjelmassa halutaan huomioida yksiselitteisesti alempiasteinen tieverkko, sekä yksityisteille että metsäteille kohdistuvia avustuksia ollaan reippaasti leikkaamassa. Niukkenevan rahoituksen myötä vähäliikenteiselle tieverkolle on jäämässä entistäkin vähemmän varoja inflaation kasvattaessa priorisoitavien pääväylien kustannuksia. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ja Metsäteollisuus ry peräänkuuluttavat elinkeinoelämälle tärkeiden vähäliikenteisten teiden huomioimista myös Liikenne 12 -suunnitelmaa päivitettäessä.

Metsäteollisuuden maine suomalaisten keskuudessa on parantunut30.8.2023 10:02:29 EEST | Tiedote

Suomalaisen metsäteollisuuden maine kansalaisten mielissä on hyvä ja maine on viime vuosina parantunut entisestään. Tuore tutkimus kertoo, että suomalaiset näkevät metsäteollisuuden tärkeänä työllistäjänä, viennin moottorina, tärkeänä verojen maksajana sekä suomalaisen hyvinvoinnin rakentajana. Lisäksi esimerkiksi näkemykset metsäteollisuuden vastuullisuudesta sekä tavasta kohdella metsiä ja niiden monimuotoisuutta ovat muuttuneet aiempaa myönteisemmiksi.

Elinkeinomyönteinen hallitusohjelma luo hyvän pohjan teollisuuden kilpailukyvyn turvaamiselle16.6.2023 17:49:23 EEST | Tiedote

Tänään julkistettu hallitusohjelma tukee osaltaan vakaampaa talouskehitystä ja luo pohjaa johdonmukaiselle teollisuuspolitiikalle. Ohjelmasta heijastuu pyrkimys siihen, ettei Suomessa toimivan teollisuuden kustannuksia kotimaisin päätöksin nosteta. Ohjelma on todellinen yritys turvata teollisuudelle kilpailijamaihin verrattuna tasapuoliset toimintaedellytykset. Ryhtiliike julkisen talouden kuntoon laittamiseksi on tervetullut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme