Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Putoamisonnettomuudesta sahalla yhteisösakkoa

Jaa

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 12.7.2023 Lapuan Saha Oy:n työturvallisuusrikoksesta 7500 euron yhteisösakkoon. Syyttäjä nosti alun perin syytteen työturvallisuusrikoksesta myös kahta yrityksen edustajaa vastaan, mutta haasteita ei saatu vanhentumisajan kuluessa annettua tiedoksi vastaajille, ja syyttäjä on peruuttanut syytteen tältä osin. Asia on kuitenkin voitu käsitellä ja ratkaista yhteisösakkovaatimuksen osalta.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa toukokuussa 2021 Lapualla tapahtunutta työtapaturmaa. Työntekijä putosi noin 2,5 metrin matkan, kun hän yritti selvittää lautakuormasta törröttävää lautaa huoltotasanteelta käsin.  

Vastaaja kiisti oikeudessa syyllisyytensä ja vaati syytteiden hylkäämistä. Vastaajan mukaan yhtiön toiminnassa ei ole laiminlyöty vaadittavan huolellisuuden ja varovaisuuden noudattamista rikoksen ehkäisemiseksi. Vastaaja vetosi muun ohella myös siihen, että yrityksen hallinto ja omistus olivat vaihtuneet tapahtuneen jälkeen, ja että tämän jälkeen työturvallisuuteen oli tehty parannuksia. 

Käräjäoikeus totesi, että työntekijöitä ei tosiasiallisesti ollut kielletty käyttämästä huoltotasoa lautakasojen selvittämisessä, vaan yhtiössä näyttää lisäksi muodostuneen käytäntö selvittää lautakasoja kyseiseltä tasolta. Vahingoittunutta työntekijää ei ollut myöskään perehdytetty siihen, miten kyseisessä häiriötilanteessa olisi tullut toimia. Lisäksi käräjäoikeus totesi, että koska yrityksessä oli sallittu edellä mainittu vaarallinen työtapa, ei turvallisemman työtavan noudattamista ole pyrittykään valvomaan. 

Käräjäoikeus totesi myös, että omistajan ja hallinnon vaihtuminen, sekä jälkikäteen tapahtuneet parannukset työturvallisuuteen, on otettu huomioon yhteisösakkoa alentavina tekijöinä. 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa käräjäoikeuden tuomiosta ilmeneviä työnantajan velvollisuuksia: työnantajan pitää järjestää turvalliset kulkureitit työpaikoilla, työntekijöille pitää antaa riittävä perehdytys, joka koskee myös häiriötilanteita, ja turvallisten työtapojen noudattamista tulee valvoa. 

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomio 12.7.2023, asianumero R 23/388. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Lassi Anttila, 0295 018 189, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme