Pirkanmaan ELY-keskus

Oriveden kaivokseen sijoitetut jätteet on saatu pois kaivosalueelta

Jaa
Oriveden kaivoksesta poistettiin luvanvastaista jätettä kaikkiaan runsaat 200 tonnia touko-kesäkuun aikana. Seuraavaksi kaivosta odottavat sulkemistoimet, joiden tarkoituksena on saattaa kaivosalue sellaiseen kuntoon, ettei siitä aiheudu tulevaisuudessa ympäristöhaittoja.

Oriveden kaivokseen on ollut piilotettuna jätettä noin 20 vuoden ajalta. Toiminta tuli esille vuoden 2018 syyskuussa. Kaivoksen toimintaan myönnetyt ympäristöluvat ovat kieltäneet jätteiden sijoittamisen kaivokseen. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto myös hylkäsi runsas vuosi sitten kaivosyhtiön lupahakemuksen jätteiden jättämiseksi kaivokseen, joten jätteet tuli poistaa.

Pirkanmaan ELY-keskus on asian ilmitulon jälkeen pyrkinyt saamaan tilanteen lainmukaiseksi valvontaviranomaisella käytettävissä olevilla keinoilla. Viimeisimmän kehotuksen ELY-keskus antoi kahdelle alueella toimineelle kaivosyhtiölle kesäkuussa 2021. Yhtiöiden tuli poistaa jätteet kaivoksesta, lajitella jätteet ja toimittaa ne asianmukaiseen vastaanottopaikkaan.

Kaivoksessa on ollut yksi iso louhostila 66-85 metrin syvyydessä, joka oli täytetty jätteensekaisella kiviaineksella. Nyt touko-kesäkuun aikana louhoksen koko täyttö tyhjennettiin sekä louhoksessa olleet jätteet toimitettiin pois kaivosalueelta.
Jätteiden poistaminen ja käsittely on sujunut ELY-keskukselle etukäteen esitetyn suunnitelman mukaisesti.

Runsaat 200 tonnia jätettä

Kaikkiaan kaivoksesta poistettua luvanvastaista jätettä kertyi runsaat 200 tonnia. Jäte on osoittautunut ennakkotietojen kaltaiseksi.

Lisäksi huomattava osa kaivoksesta poistetusta louhostäytöstä on kaivostoiminnassa syntynyttä kiviainesta eli sivukiveä. Kiviaines on sijoitettu myöhemmin peittorakenteilla peitettävälle sivukivialueelle.

Louhostäytön seulonnassa erottuneen hienomman kiviaineksen sijoituspaikkakelpoisuus arvioidaan myöhemmin saatavien laboratorioanalyysien perusteella.

Kaivosta odottavat sulkemistoimet

Kultamalmin louhinta Oriveden kaivoksesta päättyi vuonna 2019, kun korkein hallinto-oikeus vahvisti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tekemän päätöksen ympäristölupahakemuksen hylkäämisestä.

Kaivosta odottavat nyt sulkemistoimet, joita koskeva suunnitelma on Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston käsiteltävänä. Nyt kun ympäristöluvan velvoitteet on täytetty myös jätteiden osalta, sulkemissuunnitelman hyväksymiskäsittely voi jatkua. Kaivoksen sulkemistoimien tarkoituksena on saattaa kaivosalue sellaiseen kuntoon, ettei siitä aiheudu tulevaisuudessa ympäristöhaittoja.

Sisä-Suomen poliisilaitos aloitti asiassa esitutkinnan heti ympäristöluvan vastaisen toiminnan tultua ilmi syyskuussa 2018. Poliisi on tehnyt esitutkintaa koko jätteiden poiston ja käsittelyn ajan, ja esitutkinta jatkuu edelleen omana prosessinaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:


Ylitarkastaja Vesa Hyvärinen p. 0295 036 332, vesa.hyvarinen(a)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme