Kokkolan kaupunki

Tiedote lintuinfluenssasta

Jaa
Kokkolassa Ullava-järvellä on todettu lokkien joukkokuolema viikoilla 27 ja 28. Kuolleita lokkeja on todennäköisesti satoja. Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon valvonta- ja hygieenikkoeläinlääkärit ovat lähettäneet kuolleita lokkeja Ruokavirastoon tutkittavaksi lintuinfluenssan varalta. Tulokset näytteistä tulevat viikolla 30.

Ruokavirasto on vahvistanut 13.7.2023, että Kaustisella on todettu lintuinfluenssaa turkistarhan siniketuissa, joihin se todennäköisesti on levinnyt luonnonlinnuista. https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/turkistarhan-ketuilla-todettu-lintuinfluenssaa/

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voi ilmoittaa virka-aikana Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon valvontaeläinlääkärille ja virka-ajan ulkopuolella päivystävälle kunnaneläinlääkärille. Yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoittaa valvontaeläinlääkärille.

Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua. https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/ajankohtaista-lintuinfluenssasta/

Lintuinfluenssa tarttuu kaikkiin lintuihin. Tässä tilanteessa on erityisen tärkeää suojata kaikki siipikarja tartunnalta. Luonnonvaraisten lintujen kontaktit siipikarjaa tulee estää. Ulkona pidettävien kanojen aitaukset suositellaan katettavaksi, jotta lintuinfluenssa tarttuminen munintakanoihin estetään. Siipikarjan pitäjien tulee ilmoittaa kunnaneläinlääkärille, mikäli linnuissa havaitaan influenssan oireita eli sierainvuotoa, yskää, apatiaa, syömättömyyttä sekä kohonnutta kuolleisuutta.

Lintuinfluenssa saattaa tarttua ihmisiin, jotka hoitavat tai käsittelevät lintuinfluenssaan sairastuneita tai kuolleita eläimiä. Yksittäiset kuolleet linnut voi haudata itse. Tällöin tulee suojautua tartunnalta käyttämällä FFP3-luokan hengityssuojainta ja kertakäyttökäsineitä lintuja käsitellessä.

Erityisesti tulee huolehtia, että lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse käsiksi kuolleisiin lintuihin.

Lintujen joukkosairastumisista ja -kuolemista voi ilmoittaa:

valvontaeläinlääkäri Pihla Markkola p. 040 488 2999

hygieenikkoeläinlääkäri Annukka Nikula p. 040 489 2240

virka-ajan ulkopuolella päivystävä kunnaneläinlääkäri: https://www.kokkola.fi/asuminen-ja-ymparisto/ymparistoterveys-ja-elaimet/elaimet/elainlaakaripaivystys/

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran laboratoriotulosten valmistuttua tai aikaisemmin, jos tarvetta ilmenee.

Yhteyshenkilöt

vs. terveysvalvonnanjohtaja, hygieenikkoeläinlääkäri Annukka Nikula annukka.nikula@kokkola.fi
p. / tel. 040 489 2240

Tietoja julkaisijasta

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme