SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindtman: "Puhemies Halla-ahon päätös estää eduskuntaa arvioimasta tilannetta on surullinen hetki suomalaisen parlamentarismin historiassa"

Jaa

Petteri Orpon hallitus on perustelluista syistä ison huomion ja ankaran arvostelun kohteena niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Koko Suomi ja iso osa Eurooppaa puhuu rasismista ja Suomen hallituksen ministerien edesottamuksista. Puhemies Halla-ahon päätös estää eduskuntaa arvioimasta tilannetta on surullinen hetki suomalaisen parlamentarismin historiassa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander Jukka-Pekka Flander

Puhemies yritti aiemmin estää ministeri Junnilan toimintaa koskevan keskustelun eduskunnassa suojellakseen perussuomalaista ministeriä. Nyt hän estää eduskunnan kokoontumisen selvästi suojellakseen oman puolueensa puheenjohtajaa ja estääkseen eduskuntaan arvioimasta häneen kohdistuvaa luottamusta. Kyseessä on arvoton ajanpeluu, jossa toivotaan, että nyt nähty ehtisi unohtua kansalaisten ja kansanedustajien mielistä syksyyn tultaessa. 

Hallituksen linja rasismiin ja ihmisoikeuksiin ei todellakaan näytä olevan selvä. RKP näyttää olevan hallituksen ainut moraalinen ääni, jossa suomalaisten arvot tulevat esille. 

Kun RKP:nkin esille ottamiin vakaviin hallituksen toimintakykyä koskeviin kysymyksiin ei ole vastattu ja suhde rasismiin on hallituksessa selvästi ratkaisematta, on kyseenalaista, onko hallitus aidosti toimintakykyinen. 

Tarve eduskunnan kokoontumiseen on tänään selkeästi vielä suurempi kuin eilen. 

Julkinen keskustelu eduskunnan koollekutsumisen tarpeellisuutta on täysin normaalia, avoimeen demokratiaan kuuluvaa toimintaa. Päätöksenteon läpinäkyvyys on yksi toimivan demokratian ehto. Puhemies Halla-aho lupasi aloittaessani puolustaa kansanedustajien puheoikeutta ja nyt hän useampaan kertaan toimii juuri toisinpäin pyrkien rajoittamaan kansanedustajien perustuslaillista oikeutta ilmaista mielipiteensä. Outoa, perin eriskummallista.

Oppositio jatkaa työtään sen puolesta, että eduskunta voisi tehdä oman osuutensa perustuslain mukaisessa istuvan hallituksen toiminnan arvioinnissa.

Yhteyshenkilöt

Antti LindtmanEduskuntaryhmän puheenjohtaja

Puh:040 577 6255

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme