Tulli

Nästan 2 000 kilo snus smugglades – flera misstänkta

Dela
Tullen har undersökt en brottshelhet förknippad med snussmuggling där man misstänker att stora mängder snus har förts in från Sverige till Finland åren 2021 och 2022. Verksamheten beräknas ha gett nästan en halv miljon euro i brottsvinning.

Smugglingsrutten för snuset misstänks ha gått från Haparanda i Sverige till Kemi och därifrån vidare till huvudstadsregionen. Snuset fördes först med bil till Finland, därefter packades det i resväskor i norra Finland och transporterades vidare till södra Finland. I Finland transporterades snuset huvudsakligen i järnvägstrafik i persontåg men också i vägtrafik. Tullen beräknar att den totala mängden smugglat snus är cirka 1 800 kilo och att beloppet av undandragna skatter uppgår till cirka 735 000 euro.

– Vi lyckades spåra de misstänkta brotten tack vare vår egen brottsunderrättelse, men dessutom har också ett nära samarbete mellan Tullen och olika transportföretag spelat en central roll i utredningen. Under förundersökningen gjorde vi flera husrannsakningar i huvudstadsregionen och i norra Finland, och vi tog stora mängder snus i beslag. Snusbeslag gjordes också från tåg och bilar runt om i Finland. Dessutom beslagtogs kontanter som misstänktes vara vinning av brott, berättar undersökningsledaren Pasi Lukkarinen.

17 personer från Finland och Sverige misstänks för brott

Tullen misstänker 17 personer för brott, och största delen av dem är misstänkta för att ha deltagit i införseln av snuset och transporten av det till södra Finland. De som misstänks för brottet bodde vid tidpunkten för gärningen i huvudstadsregionen, norra Finland och Sverige.

Tullen har undersökt brottshelheten som flera grova skattebedrägerier och smugglingsbrott samt som olaga befattningstagande med infört gods. Förundersökningen är slutförd och fallet har gått till åtalsprövning vid Norra Finlands åklagardistrikt.

Nyckelord

Kontakter

Pasi Lukkarinen, undersökningsledaren
Kontakter via Tullens mediajour: tfn 0295 527 150, viestinta(at)tulli.fi

Om

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Finska tullen främjar smidigheten i utrikeshandeln med varor och säkerställer att den sker lagligt. Tullen tillhandahåller tjänster med kunden i fokus och skyddar samhället, miljön och medborgarna. Tullen uppbär effektivt tullar och skatter av tullnatur, farledsavgifter samt andra skatter och avgifter vid import. Tullen sammanställer också den officiella utrikeshandelsstatistiken över Finlands import, export och handelsbalans. Tullen är ett ämbetsverk som resultatstyrs av finansministeriet och som samarbetar med näringslivet samt med finska och utländska myndigheter. Tullen har omkring 2000 anställda. Finska tullen är en del av Europeiska unionens tullsystem.

Följ Tulli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tulli

Afrikkalainen sikarutto leviää Suomen lähialueilla – Torjunta vaatii viranomaisilta yhteistyötä ja rajanylittäjiltä huolellisuutta28.9.2023 07:55:00 EEST | Tiedote

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy Suomen naapurimaissa Venäjällä ja Virossa sekä nyt myös Ruotsissa. Afrikkalainen sikarutto leviää maasta toiseen lihatuotteissa, joita ihmiset tuovat mukanaan. Tauti onkin monesti levinnyt uusille alueille ihmisten varomattoman tai välinpitämättömän toiminnan seurauksena. Viime vuonna matkustajien vapaaehtoisesti luovuttamien sekä Tullin haltuunottamien eläinperäisten elintarvikkeiden määrä oli lähes 7 500 kiloa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum