Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Vähän ennen yötä -kantaesitys vie kuulijansa ja tulkitsijansa perimmäisten kysymysten äärelle

Jaa

Olli Kortekankaan urkukamarimusiikkiteos Vähän ennen yötä saa kantaesityksensä Musiikkitalon Organo-salissa lauantaina 12.8.2023 lauluyhtye TriAngelin ja urkuri Jan Lehtolan esittämänä. Konsertilla kunnioitetaan kesäkuussa menehtyneen Kaija Saariahon muistoa ja kuullaan säveltäjän harvoin esitetyt kolme preludia sopraanolle ja uruille. 

Laulutrio TriAngel tulkitsee Vähän ennen yötä -teoksen kantasesityksen kolmiäänisenä, juuri naisäänille tehtynä sovituksena (vas. Aurora Ikävalko, Tuula Saarensola, Kaisa Näreranta). Kuva: Patrik Stenström.
Laulutrio TriAngel tulkitsee Vähän ennen yötä -teoksen kantasesityksen kolmiäänisenä, juuri naisäänille tehtynä sovituksena (vas. Aurora Ikävalko, Tuula Saarensola, Kaisa Näreranta). Kuva: Patrik Stenström.

Nyt kantaesitettävä Vähän ennen yötä on säveltäjä Olli Kortekankaan ja runoilija Pia Perkiön kamarimusiikkiteos uruille ja kolmelle solistille. Teoksen voi määritellä vesperiksi, iltamusiikiksi. Meditatiivinen teos ja sen teksti paneutuvat rohkeasti olemassaolomme perimmäisiin universaaleihin ja henkisiin kysymyksiin, elämän arjen painoon ja rakkauden kaipuuseen, viittaamatta kuitenkaan mihinkään uskontokuntaan tai tunnustuksellisuuteen. 
Teoksen esittävä lauluyhtye TriAngel on vuonna 2006 perustettu kolmen naisen trio, joka sai alkunsa halusta laulaa klassista ja hengellistä musiikkia svengaavasti ja koskettavan tuoreita tulkintoja etsien. TriAngelin laulajat, Aurora Ikävalko, Kaisa Näreranta ja Tuula Saarensola ovat kaikki klassisen musiikin ammattilaisia. Yhtye esiintyy sekä a cappella, että erilaisten soitinkokoonpanojen säestyksellä. TriAngelin esityksissä loistavat tulkinnan rohkeus ja vahvat, persoonalliset äänet. 

– Alkuperäinen idea iltamusiikkiteoksesta on säveltäjä Olli Kortekankaan ja runoilija Pia Perkiön. He etsivät teokselleen tilaajaa ja ajatus oli, että teos olisi sävelletty uruille, sekakuorolle ja solisteille. Korona-aika sekoitti kuitenkin monien kuorojen suunnitelmat, eikä esittäjää löytynyt. Kaipasimme TriAngelille tuolloin uutta ohjelmistoa, joten ehdotin Olli Kortekankaalle, voisiko hän harkita teoksen säveltämistä uruille ja kolmelle naisäänelle. Olimme juuri työstämässä konserttia uruille ja naisäänille sovitetusta Faurén Requiemista, kun Olli kävi kuuntelemassa harjoituksiamme ja innostui kokoonpanostamme valtavasti, Kaisa Näreranta kertoo teoksen syntyvaiheista.

– Sekakuorosovitus ei ole vieläkään poissuljettu, sillä teos on ehdottomasti moneen taipuva helmi. Musiikkitalon Organossa on kolmet eri aikakauden urut, joita kaikkia soitetaan tässä teoksessa. Kantaesityksestä onkin sen myötä tulossa erityinen, vaikka teos on ajaton ja sopii hyvin esitettäväksi myös kirkoissa.

Konsertin urkurina toimiva musiikin tohtori Jan Lehtola on opiskellut urkujensoittoa Helsingissä, Amsterdamissa, Stuttgartissa, Lyonissa ja Pariisissa. Lehtola on valmistunut Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta musiikin maisteriksi ja suorittanut urkujensoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin vuonna 1998. Lehtola on esiintynyt lukuisten orkestereiden, kuten BBC:n Filharmonisen orkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Lahden, Tampereen ja Mikkelin kaupunginorkestereiden, Tapiola Sinfonietan sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina ja vieraillut useilla festivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Säännöllisesti yhteistyötä säveltäjien kanssa tekevä Lehtola on kantaesittänyt 120 teosta ja toimii Musiikkitalon urkukonserteista ja uruista vastaavan Musiikkitalon Urut Soimaan ry:n puheenjohtajana.
Lauluyhtye TriAngel ja Jan Lehtola esittävät Vähän ennen yötä -teoksen Musiikkitalon esityksen lisäksi myös Lahden Urkuviikoilla kantaesitystä seuraavana päivänä 13.8.2023. 


12.8.2023 klo 19.00-20.15, Musiikkitalon Organo-sali
Vähän ennen yötä -urkukamarimusiikkiteoksen kantaesitys
Lauluyhtye TriAngel ja urkuri Jan Lehtola


Konsertilla muistetaan myös kesäkuussa menehtynyttä Kaija Saariahoa. Aurora Ikävalko ja Jan Lehtola esittävät Saariahon harvoin esitetyt kolme preludia sopraanolle ja uruille. Lisäksi konsertissa kuullaan Johann Sebastian Bachin valittuja sävellyksiä – Bach oli Kaija Saariaholle yksi tärkeimmistä, jopa esikuvallinen säveltäjä.


Liput 28 € / 23 € / 11,50 € Musiikkitalon lipunmyynnistä ja Ticketmasterin verkkokaupasta täältä.

Konsertin Facebook-event

Huom! Musiikkitalon Urut Soimaan ry:n kannatusjäseniksi 10.8.2023 mennessä liittyville konserttiin vapaa pääsy. Lue lisää jäsenyydestä täältä.

Konsertin ohjelma:


Kaija Saariaho (1952-2023)
Kolme preludia sopraanolle ja uruille (1981)
Aurora Ikävalko, sopraano ja Jan Lehtola, urut


Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Praeludium in Es, BWV 552/1
Kyrie, Gott Vater, BWV 669
Christe, aller Welt Trost, BWV 670
Kyrie, Gott heiliger Geist, BWV 671
Fuga in Es, BWV 552/2
Jan Lehtola, urut


Olli Kortekangas (säv.), Pia Perkiö (san.) 
Vähän ennen yötä
Lauluyhtye TriAngel – Aurora Ikävalko, Kaisa Näreranta, Tuula Saarensola
Jan Lehtola, urut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vähän ennen yötä -konsertin urkurina toimii jo yli 120 eri teosten kantaesitystä ympäri maailman soittanut Jan Lehtola. Kuva: Sakari Röyskö.
Vähän ennen yötä -konsertin urkurina toimii jo yli 120 eri teosten kantaesitystä ympäri maailman soittanut Jan Lehtola. Kuva: Sakari Röyskö.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Maailmat kohtaavat WIFTI Helsinki Summitissa kun elokuvan ja television vaikuttajanaiset kertovat, miten maailmaa muutetaan tasa-arvoisemmaksi ja yhdenvertaisemmaksi29.8.2023 13:14:28 EEST | Tiedote

Espoon Hanasaaressa 22.-24. syyskuuta järjestettävä elokuva- ja televisioalan naisammattilaisten kansainvälinen huippukokous WIFTI Helsinki Summit 2023 – Facing the Future kokoaa yhteen Oscar-, Emmy-, Bafta- ja Jussi-palkittuja alan naisvaikuttajia Intiasta ja Nigeriaan ja Kaliforniasta Saamenmaalle. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävässä huippukokouksessa pohditaan globaalin elokuva- ja televisioalan ongelmia ja ratkaisuja ja etsitään keinoja yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen tulevaisuuden puolesta.

Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki -erikoisnäytös järjestetään Kinopalatsissa perjantaina 1.9. – ennen näytöstä keskustelu Kaija Saariahon säveltäjätyön monista ulottuvuuksista29.8.2023 08:49:31 EEST | Tiedote

Säveltäjä Kaija Saariahosta kertovasta elokuvasta Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki järjestetään erikoisnäytös tulevana perjantaina 1.9. Helsingin Kinopalatsi 2 -salissa. Ilta alkaa klo 18.00 keskustelutilaisuudella, jossa avataan erityisesti Kaija Saariahon säveltäjätyön monia ulottuvuuksia tilaustöiden säveltämisestä kollegiaaliseen yhteistyöhön. Elokuvan esitys alkaa klo 19.00. Näytöksen ja keskustelutilaisuuden järjestävät Teatro Productions ja Pirkanmaan elokuvakeskus yhteistyössä Finnkinon, Suomen Säveltäjät ry:n, Music Finlandin ja Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy:n kanssa.

Tuomo & Markus levytti maahanmuuttoaiheisen protestilaulun – Hecho en Mexicon teemat ovat hyvin ajankohtaisia myös Suomessa25.8.2023 13:04:49 EEST | Tiedote

Tuomo & Markus -yhtyeen perjantaina 25.8. ilmestyvä single ja video Hecho en Mexico on kauniiden lauluharmonioiden ja haikean mariachi-trumpettiteeman siivittämä balladi aikamme polttavista aiheista. Suurten tunteiden ja kontrastien värittämässä kappaleessa trumpettia soittaa Tuomo & Markus -yhtyeessäkin vaikuttava Verneri Pohjola, jolle Kaija Saariaho sävelsi viimeiseksi teoksekseen jääneen trumpettikonserton Hush. Hecho en Mexico -kappaleen alkuperäinen versio löytyy Tuomo & Markus -yhtyeen aiemmin tänä vuonna ilmestyneeltä ylistetyltä Game Changing -albumilta (mm. viisi tähteä Helsingin Sanomissa).

The Shubie Brothersin uusi albumi It Takes A Village “soitti itse itsensä – ilman minkäänlaista genrepurismia”18.8.2023 10:08:00 EEST | Tiedote

Mitä tekevät Suomen työllistetyimpiin kuuluvat muusikot, kun leipätöistä saa lomaa? Siihen kuullaan vastaus tänään elokuun 18. päivänä, kun The Shubie Brothersin uusi pitkäsoitto It Takes A Village ilmestyy. Muun muassa Ismo Alangon ja J Karjalaisen yhtyeissä vaikuttavista muusikkoystävistä muodostuneen, jo pitkäikäisen bändin uusi levy soi nimensä mukaisesti kuin soittamassa olisi pieni kylä – mutta kyseessä on viiden Shubie-veljen sulava yhteissoundi. Vierailijoita ei levyllä kuulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme