Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrien kehitys pääkaupunkiseudulla edelleen vaisua

Jaa
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 toiselta neljännekseltä huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,5 %) selvästi hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Vuokrat nousivat koko maassa myös edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla nousu oli vaatimatonta.

Eniten vuokrat vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa nousivat vuodentakaisesta Oulussa (2,5 %), Hämeenlinnassa (2,4 %) sekä Tampereella (2,1 %). Vuokrakehitys oli pirteää myös Rovaniemellä (2,1 %) ja Jyväskylässä (2,1 %). Vähiten ne nousivat Espoossa (0,2 %), Helsingissä (0,4 %) sekä Raumalla (0,6 %).

Pääkaupunkiseudulla vuokrat nousivat vuodentakaiseen verrattuna selvästi ripeämmin Vantaalla (1,1 %) kuin Helsingissä (0,4 %) ja Espoossa (0,4 %). Turussa (1,9 %) vuokrien nousu jäi hiukan Tamperetta (2,1 %) hitaammaksi. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vuokrat olivat nousussa koko maassa 0,4 %, mutta pääkaupunkiseudulla (0,1 %) jäätiin tältäkin osin muun maan (0,6 %) taakse.

“Vaikuttaa siltä, että kohonneita rahoitus- ja vastikekustannuksia ei ole kokonaan pystytty siirtämään vuokriin. Vuokranantajat todennäköisesti haluavat pitää kiinni hyvistä vuokralaisista tilanteessa, jossa vuokra-asuntoja on paljon vapaana, vaikka se tarkoittaisikin vuokrankorotuksista pidättäytymistä. Sen sijaan kustannusperusteisesti toimivien yleishyödyllisten vuokraajatahojen vuokrankorotuspaineet alkavat näkyä vuokrien tasoissa. ARA-vuokrat nousivat koko maassa vuodentakaiseen verrattuna 2,8 %, mikä oli yli kaksinkertainen vauhti vapaarahoitteisiin verrattuna”, toteaa Suomen Vuokranantajien analyytikko Antti Luukkanen.

Runsas tarjonta hidastaa pienten asuntojen vuokrakehitystä

Vuodentakaiseen verrattuna pienten asuntojen vuokrakehitys oli edelleen vaatimattominta. Koko maassa kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrat nousivat 1,6 %, yksiöiden vuokrien noustessa 1,1 % ja kaksioiden 1,3 %.

Runsas pienten asuntojen tarjonta näkyy erityisesti pääkaupunkiseudun pienten asuntojen vuokrakehityksessä, jossa yksiöiden vuokrat nousivat 0,3 %, kaksioiden 0,4 % ja kolmioiden sekä suurempien asuntojen 1,0 %. Vuokraovi.com-sivuston tilastoissa tarjonnan kasvu verrattuna vuodentakaiseen on selvästi havaittavissa. Helsingissä vapaarahoitteisia yksiöitä oli kesäkuussa 2023 tarjolla noin 8 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Espoossa tarjontaa oli jopa 42 % ja Vantaalla 38 % enemmän verrattuna edelliseen vuoteen. Tampereella (1,9 %), Turussa (1,7 %) ja Oulussa (2,1 %) yksiöiden vuokrien kehitys oli selvästi pääkaupunkiseutua pirteämpää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Korkojen tai kustannusten nousu ei automaattisesti oikeuta korottamaan vuokraa – ehdoista kannattaa sopia jo vuokrasopimuksessa16.8.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Vuokranantajien korkokulut ovat voineet moninkertaistua vuoden sisällä ja samalla hoitovastikkeet ovat nousseet monissa taloyhtiöissä 10–20 prosenttia. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja ohjeistaa, että vuokrankorotusehdoista tulee aina sopia vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Esimerkiksi kustannusten nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia. Selkeä vuokrankorotusehto kannattaakin kirjata jo ennalta vuokrasopimukseen.

Vuokralainen vaihtuu – loppu- ja alkutarkastus turvaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen selustan27.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote

Moni vuokralainen vaihtaa asuntoa loppukesästä, joka on vuokramarkkinoilla sesonkiaikaa. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle avaimineen tyhjennettynä ja siivottuna. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo avaa, miksi vuokrasuhteen osapuolten ei kannata tyytyä avainten jättämiseen pöydälle, vaan tehdä huolellinen lopputarkastus ja varmistaa vakuuden palautus täysimääräisesti.

Vuokranantaja tai vuokralainen – tiesitkö tätä? Helppo tapa päättää vuokrasopimus yllättävissä tilanteissa19.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote

Joskus vuokrasopimuksen määräaikaisuus tai sen pitkä irtisanomisaika saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia niin vuokralaiselle kuin vuokranantajalle. Esimerkiksi uuden opiskelupaikan tai isomman remontin vuoksi voi syntyä halu päättää vanha vuokrasopimus nopeammin, kuin se sopimuksen tai lain mukaan olisi mahdollista. Tällöin vuokrasopimuksen päättämissopimus on oiva apu tilanteeseen – sen avulla sopimuksen osapuolet voivat yhteisymmärryksessä päättää vuokrasopimuksen ennenaikaisesti, esimerkiksi ilman lain pakottavia irtisanomisaikoja. Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Elina Vilponen kertoo, mikä päättämissopimus on ja mitä sen laadinnassa kannattaa pitää silmällä.

Vaasa yhdenneksitoista suotuisin kaupunki asuntosijoittamiselle Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa29.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Korona-aikana paljon esillä ollut muuttoliike pois suurista kaupungeista näyttää tilastojen valossa jäävän odotettua pienemmäksi. Alueellinen ja ulkomailta Suomeen suuntautuva muuttoliike sekä korkeakouluopiskelijoiden paluu etäopiskelusta opiskelupaikkakunnille ovat jälleen vahvistaneet kaupunkien pitkän aikavälin houkuttelevuutta asuntosijoittamisen kannalta. Myös Vaasassa korona-ajan haasteista todennäköisesti selvitään niin yliopiston kuin vihreän siirtymän länsirannikolle suuntautuvien mittavien investointien avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme