Keskuskauppakamari

Tiedossa lattiaremontti – huomioi nämä seikat lattiapäällysteen valinnassa ja asennuksessa

Jaa
Millaisia hyötyjä tai haittoja eri lattiamateriaaleista voi olla? Miten lattiamateriaalin valinta tulee tehdä? Miten lattiamateriaaleja tulee käsitellä? Lattiamateriaaleihin perehtynyt Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Kari Vainio kertoo mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota lattian asennuksessa.

Lattiaremontin lähestyessä tulee miettiä tarkkaan lattian päivittäinen käyttötarkoitus. Kovemmista lattiamateriaaleista vinyylilaatta on tyypillisesti kestävämpi ja helpommin huollettava vaihtoehto kuin laminaatti tai parketti.

Vinyylilaattalattian asennusolosuhteisiin on kiinnitettävä huomiota, jotta asennus sujuisi ongelmitta. Lattiamateriaaleja tulee käsitellä ohjeiden mukaisesti, jotta materiaaleille taataan mahdollisimman pitkä käyttöikä.

”Kivikomposiittinen vinyylilaatta on vedenkestävä, joten se ei turpoa vesiroiskeista kuten puuta sisältävät lattiat. Pontillinen vinyylilaatta voidaan asentaa kelluvana, jolloin vältetään liiman käyttö ja sen mahdollisesti mukanaan tuomat päästöt ja vaikutukset sisäilmaan. Ohuet pontittomat vinyylilaatat asennetaan pysyvästi kiinniliimattuna ja paksummat pontittomat versiot asennetaan tarraliimalla kiinnitettyinä, jolloin likaantunut yksittäinen laatta voidaan helposti vaihtaa ilman suuria purkutöitä”, kertoo Vainio.

Tekstiililaatta voittaa vertailussa kokolattiamaton, koska asennettaessa hukkaan menee vähemmän materiaalia, sitä on helpompi toimittaa kuin rullattua mattoa sekä se on irtoasennettava. Tekstiililaatta parantaa akustiikkaa vaimentamalla askelääniä koviin päällysteisiin verrattuna, lisäksi se vähentää tilassa kimpoilevia ääniä sekä parantaa sisäilmaa sitomalla pienhiukkasia, kertoo Vainio.

Kari Vainio muistuttaa, että vinyylilaatta ja tekstiililaatta eivät sovellu kylmiin tiloihin eikä ulkotiloihin. Näille materiaaleille paras sijainti on sisätilat, joissa on kuivaa ja tasainen huoneenlämpö.

”Tärkeää on tuotteiden olosuhteutus asennusohjeen mukaan huoneenlämpöisiksi ennen asennusta. Ongelmat liittyvät usein lämpötiloihin – esimerkiksi jos vinyylilaatta on asennettu ilman olosuhteutusta, tilan lämmetessä tuote lämpölaajenee eikä mahdu enää lattiaan vaan se alkaa kaareutua lattiasta ylöspäin. Tästä syystä myös vinyylilaattojen elämisvarojen ja liikuntasaumojen toteutus tulee tehdä huolellisesti. Ohjeiden vastaisesti asennetut kiintokalusteet ja liukuovikiskot voivat aiheuttaa ongelmia ajan myötä”, sanoo Vainio.

Lattiaremonttia tekevän muistilista

  • Varmista, että alusta on päällystyskelpoinen ja täyttää tasaisuusvaatimukset.
  • Varmista, että vinyylilaatan mahdollisesti vaatima alusmateriaali on yhteensopiva.
  • Hiovan ja kuluttavan lian pääsy päällystettyihin tiloihin tulee estää käyttämällä rappuralleja ja ovimatto- tai sisäänkäyntijärjestelmiä.
  • Raskaat esineet ja huonekalut tulee siirtää nostamalla paikasta toiseen, ei vetämällä pitkin lattian pintaa.
  • Materiaalitoimittajien käyttö- ja hoito-ohjeita tulee noudattaa, jotta päällyste toimisi hyvin ja kauan.

Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju muistuttaa, että mikäli epäilee ulkopuolisen asentajan työssä virheitä, niin on hyvä ottaa yhteyttä puolueettomaan tavarantarkastajaa.

” Mikäli asennuksen laadussa tai materiaaleissa on erimielisyyksiä, on syytä kutsua paikalle tavarantarkastaja. Tavarantarkastajan erityisosaamisella ja puolueettomalla toiminnalla syntyy tarkastuskertomus, joka omalta osaltaan avustaa osapuolia pääsemään totuudenmukaiseen ja oikeaan lopputulokseen”, kertoo Harju.

HTT-tavarantarkastajat ovat puolueettomia ja ammattitaitoisia asiantuntijoita, jotka suorittavat palveluiden ja tavaroiden teknisiä tarkastuksia eri asiantuntemusalueilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Työn verotusta alennettava edelleen, solidaarisuusverosta luovuttava28.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen tulee pitää hallitusohjelmassa linjaamansa kasvua tukeva veropoliittinen linja ja työn verotusta on alennettava yhä edelleen. Myös väliaikaiseksi säädetystä solidaarisuusverosta pitää luopua kokonaan. Tavoitteena tulee olla pohjoismaisen työllisyystason ohessa myös Pohjoismaiden kilpailukykyisin verotus. Keskuskauppakamari tyrmää myös budjettiriihessä väläytetyt tarpeet verosopeutuksesta puoliväririihessä 2025 ja haikailut yrittämiseen ja omistamiseen kohdistuvista veronkiristyksistä.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys palasi kitukuukauden jälkeen kasvuun, mutta työttömyys on noussut kuin huomaamatta26.9.2023 09:14:10 EEST | Tiedote

Heinäkuussa työllisenä oli 62 000 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta pääekonomistin mukaan luvuista selvittiin säikähdyksellä. Nyt työllisyys on palanut kasvuun ja elokuussa työllisenä oli 45 000 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyys on kuitenkin noussut kuin huomaamatta ja voidaan puhua jo tuntuvasta kasvusta. Avoimien työpaikkojen määrä on historiallisen korkea, mutta se ei ole vain hyvä uutinen – sitkeästi avoinna olevat paikat kertovat myös työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmista.

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme