Keski-Suomen ELY-keskus

Jättiputket kukoistavat taas – vieraslajin tuhoamiseen kannustetaan kaikkia

Jaa
Jättiputket ovat sarjakukkaiskasveihin kuuluva ja koko EU:n alueella haitalliseksi säädetty vieraslajiryhmä, jota ei saa kasvattaa tai muutenkaan esiintyä edes omalla pihalla. Jättiputkea on havaittu tänäkin kesänä runsaasti Keski-Suomen alueella, minkä vuoksi Keski-Suomen ELY-keskus haluaa muistuttaa vieraslajin torjunnasta. Jättiputki tulee tavattaessa poistaa huolellisesti ja suojavarusteita käyttäen, sillä sen sisältämä kasvineste aiheuttaa iholla palovammoja.

Suomessa vieraslajienkin keskuudessa suureksi riesaksi muodostuneet jättiputket kukoistavat jälleen. Havaintoja on tehty runsaasti pitkin Keski-Suomea. Keski-Suomen ELY-keskus haluaakin muistuttaa kansalaisia jättiputken torjunnasta.

Luonnon moninaisuuden uhkaamisen lisäksi jättiputket aiheuttavat ihmisille myös suoraa terveydellistä haittaa. Kasvien sisältämä kasvineste aiheuttaa iholla auringonvalossa palovammoja ja voi silmiin päätyessään pahimmassa tapauksessa jopa sokeuttaa. Osa ihmisistä voi saada hengitystieoireita pelkästään kasvuston lähellä oleilusta. Täten jättiputket voivat myös estää valtaamiensa alueiden virkistyskäytön kokonaan. Lisäksi tontilla leviämään päässyt jättiputki alentaa merkittävästi kiinteistön arvoa.

Jättiputkien hävittäminen voi olla työlästä ja siinä tulee noudattaa erityistä huolellisuutta. Torjunta kannattaa ajoittaa kasvien ollessa yhä pieniä toukokuun alussa. Yksittäin esiintyviä jättiputkia voi torjua katkaisemalla niiden pääjuuren noin 10–20 cm syvyydestä tai kaivamalla juuren kokonaan irti maasta. Hennot, ensimmäisen vuoden taimet voi kitkeä pois jopa pelkästään käsin. Vähimmillään jättiputkista tulee leikata irti niiden kukinnot, jotta siementen kehittyminen ja maahan leviäminen estyy. Kukinnon voi katkaista jokaisenoikeudella myös toisen omistamalta maalta pihapiirin ulkopuolella. Poistetut kukinnot, joissa on kypsiä siemeniä, tulee hävittää esimerkiksi polttokelpoisena sekajätteenä, sillä pelkkä kotikompostointi ei riitä siemenien tuhoamiseen. Yksittäinen torjuntakerta ei usein riitä kasvuston hävittämiseen, vaan valvontaa ja toimenpiteitä on hyvä jatkaa useamman vuoden ajan.

Lisätietoja jättiputkista ja muista vieraslajeista löydät osoitteesta vieraslajit.fi. Samalta sivulta löydät myös jättiputkien tunnistusohjeita. Voit ilmoittaa omasta vieraslajihavainnostasi vieraslajit.fi/ilmoita. Mikäli et ole varma tarkasta lajitunnistuksesta, kannattaa havainto ilmoittaa "jättiputkiryhmä"-nimellä. Valtion maanteiden varsilta jättiputkihavainnot kannattaa ilmoittaa Palauteväylään, josta urakoitsijat saavat tiedon torjuntatarpeesta. Osalla kunnista on myös omia palautejärjestelmiään kunnan maalla sijaitsevien kasvustojen ilmoittamiseen.

Haitalliseksi säädettyjen vieraslajien torjunta on maanomistajan vastuulla. ELY-keskus ei toteuta torjuntaa yksityisillä alueilla, mutta neuvoo tarvittaessa torjunnassa. Jos torjuntatyön teettää ulkopuolisella toimijalla, on työstä mahdollista saada kotitalousvähennystä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme