Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kaikki Vaasan tutkitut uimarannat eivät täyttäneet laatuvaatimuksia

Jaa
Vaasan kaikilta yleisiltä uimarannoilta (13 kpl) on otettu seurantakalenterin mukaiset uimavesinäytteet 17.7.2023. Tutkittujen uimarantojen vedet täyttivät laatuvaatimukset, paitsi Kustaanlinnan, Ahvensaaren ja Kronvikin uimarannoilla. Sinilevää ei ole havaittu uimavesissä.
Kuva: Vaasan kaupunki
Kuva: Vaasan kaupunki

Vaasan Vesi on 19.7. ilmoittanut terveydensuojeluviranomaiselle tarkastaneensa Kustaanlinnan ja Ahvensaaren alueen viemärivesien ja hulevesiverkoston linjoja. Pumppaamojen toiminnassa ja jäteveden puhdistamolla ei ole havaittu poikkeamia. Kustaanlinnan ja Ahvensaaren rantojen uimaveden korkean bakteeripitoisuuden arvellaan johtuvan rannoilla oleskelevista hanhista. Uimaveden saastuminen on todennäköisesti hanhien ulosteista johtuvaa.

Uimarannoille on tehty terveydensuojeluviranomaisen toimesta tarkastukset 20.7. jolloin Kustaanlinnan ja Ahvensaaren rannoilla ei havaittu enää lintuja, mutta löytyi viitteitä linnuista. Kronvikin uimarannalta on tehty ilmoitus hajusta, joka viittaa uimaveden saastumiseen. Torstaina 20.7. tehdyssä tarkastuksessa havaittiin ajoittain poikkeavaa hajua rannalla. Kronvikin saastumisen syy on epäselvä, mutta syytä selvitellään parhaillaan.

Kustaanlinnan 17.7. otetuissa vesinäytteessä todettiin Escherichia coli bakteereja 520 pmy/mpn/100 ml sekä Ahvensaaressa myös Escherichia coli bakteereja 1400 py/mpn/100 ml. Toimenpideraja Escherichia colille on 500 pmy/mpn/100 ml. Kronvikin uimavesinäytteessä todettiin suolistoperäisiä enterokokki bakteereja 980 pmy/mpn/100 ml. Toimenpideraja suolistoperäisille enterokokeille on 200 pmy/mpn/100 ml. Tästä syystä Kustaanlinnan, Ahvensaaren ja Kronvikin uimarannoille on asetettu ohje uimisen välttämiseen.

Kustaanlinnan, Ahvensaaren ja Kronvikin uimarannalta on otettu uusintanäyte torstaina 20.7. Tulokset uusintanäytteistä valmistuvat tällä viikolla.

Uimavesien laatua seurataan koko kesän ajan

Vaasassa ja Laihialla seurataan uimarantojen (13 kpl) vedenlaatua uimakaudella 15.6. - 31.8.2023. Seuraava seurantakalenterin mukainen näytteenottopäivä on 8.8.2023.

Sosiaali- ja terveysministeriön laatuvaatimusten mukaan rannikon uimavesissä suolistoperäisten enterokokkien määrä on oltava alle 200 pmy/100 ml ja Escherichia colin on oltava alle 500 mpn/100 ml. Syanobakteereja eli sinileviä ei saa havaita aistinvaraisesti uimavedessä tai uimarannalla.

Jos uimari havaitsee uimavedessä jotain epäilyttävää, kuten normaalista poikkeavaa väriä tai hajua tai sinilevää, kannattaa uimista välttää ja ilmoittaa asiasta kunnan terveydensuojeluviranomaiselle (Vaasan kaupungin ympäristöosasto, keskuksen puh. (06) 3251 111, terveysvalvonta@vaasa.fi) tai rannan ylläpitäjälle, jonka yhteystiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilona Peurala ja Magdalena Rönnlöf, puh. 040 182 1160, terveysvalvonta@vaasa.fi

Kuvat

Kuva: Vaasan kaupunki
Kuva: Vaasan kaupunki
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Pohjalaisia virtauksia -konsertit 5. - 6.10. Vaasassa ja Helsingissä. Vaasan kaupunginorkesteri konsertoi ensimmäistä kertaa Helsingissä.29.9.2023 16:22:35 EEST | Tiedote

Vaasan kaupunginorkesteri konsertoi Vaasassa ja Helsingissä 5. - 6.10. Konsertissa esitetään pietarsaarelaislähtöisen Heidi Sundblad-Halmeen ennen julkaisematonta musiikkia ja Vaasan kaupunginorkesterin nimikkosäveltäjä Sebastian Fagerlundin uutta musiikkia. Beethovenin D-duuri Viulukonsertossa solistina esiintyy loistava hollantilainen huippuviulisti Liza Ferschtman.

Konserten Österbottniska strömningar den 5.10 i Vasa och den 6.10 i Helsingfors. Vasa stadsorkester gör sin debut i Helsingfors.29.9.2023 16:18:02 EEST | Tiedote

Vasa stadsorkester uppträder i Vasa den 5.10 och i Helsingfors 6.10. I konserten Österbottniska strömningar framförs musik av Heidi Sundblad-Halme, ursprungligen från Jakobstad och ny musik av tonsättaren Sebastian Fagerlund. Som solist i Beethovens violinkonsert i D-dur strålar den fantastiska violinisten Liza Ferschtman från Nederländerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme