Jyväskylän yliopisto

Väitös 18.8.2023: Kaupunkien vaikutukset mikrobeihin (Scholier)

Jaa

Kaupungit ovat ympäristön rajapinta, jossa ihmiset ovat vuorovaikutuksessa muiden eliöiden, esimerkiksi mikro-organismien, kuten bakteerien ja sienten, kanssa. Tässä väitöskirjassa Tiffany Scholier tutki, miten kaupunkiympäristö vaikuttaa näihin organismeihin sekä vapaasti elävien että isäntäeliössä elävien organismien osalta.

Tiffany Scholier
Tiffany Scholier

Yli puolet ihmisväestöstä asuu kaupunkialueilla, joten kaupungit ovat tärkeä rajapinta, jossa ihmiset ovat vuorovaikutuksessa ympäristönsä ja muiden eliöiden, myös mikrobien, kanssa. Mikro-organismien toiminta on paljain silmin näkymätöntä, mutta ne ovat silti välttämättömiä eläinten ja ihmisten terveydelle ja ekosysteemin moitteettomalle toiminnalle. 

Tässä opinnäytetyössään Tiffany Scholier tutki, miten kaupunkiympäristö vaikuttaa bakteeri- ja sieniyhteisöihin sekä metsämaaperässä että luonnonvaraisten metsämyyrien (Clethrionomys glareolus) suolistossa, jotta hän ymmärtäisi kaupunkien ja luonnollisempien ympäristöjen välisiä eroja mikrobiyhteisöissä.  

Bakteeri- ja sienimikrobiyhteisöjen havaittiin eroavan toisistaan kaupunkimetsissä ja muissa metsissä sekä maaperän mikrobien että metsämyyrien suolistossa elävien mikrobien osalta. 

— Havaitsin, että kaupungissa muutokset maaperän mikrobeissa liittyivät yleensä emäksisempään maaperään, mikä johtuu mahdollisesti siitä, että kaupungeissa sade valuu emäksisen betonimateriaalin, kuten katujen ja katuojien, yli maaperään, Scholier sanoo. 

Samaan aikaan muutokset metsämyyrän suoliston mikrobiyhteisöissä liittyvät todennäköisesti kaupunkien ja kaupunkien ulkopuolisten myyrien ruokavalioiden muutoksiin. Esimerkiksi kaupunkien metsämyyrien ruokavalio sisälsi enemmän proteiinia. Lisäksi vastavuoroisessa siirtokokeessa, jossa metsämyyriä siirrettiin kaupunkimetsän ja ei-kaupunkimetsän välillä, ilmeni, että siirron jälkeen myyrien suolistomikrobit säilyttävät osittain samanlaisina aiemman ympäristön mukaisina ja osittain ne sopeuttivat suolistomikrobejaan uuteen ympäristöön. 

Tämä tarkoittaa sitä, että siirrettyjen myyrien mikrobit eivät voi täysin mukautua niiden nykyiselle ympäristölle tyypilliseksi yhteisöksi. Tämä viittaa siihen, että eläinten kyky sopeutua ihmisen aiheuttamiin nopeisiin ympäristömuutoksiin on rajallinen. 

— Kaiken kaikkiaan nämä tulokset edistävät yleistä käsitystä ihmisen aiheuttamista muutoksista luonnon mikrobeissa ja korostavat, että kaupunkien mikrobiyhteisöt ovat luonnostaan erilaisia kuin ne, joita voi kohdata luonnontilaisemmissa metsissä, Scholier summaa. 

M.Sc. Tiffany Scholierin väitöskirja ”Cities and their effects on free-living and host-associated microbe” tarkastetaan 18.8.2023 klo 12 Seminaarinmäen luentodalissa S212. Vastaväittäjänä akatemiatutkija Thomas Lilley (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Tapio Mappes (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Julkaisutiedot 

Väitöskirja “Cities and their effects on free-living and host-associated microbe” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/88427 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiffany Scholier, tiffany.t.scholier@jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Musiikkiterapia voi vahvistaa varhaisnuorten tunnetaitojen kehittymistä (Salokivi)20.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

FM Maija Salokiven väitöstutkimus antaa kattavan kuvan varhaisnuorten tunnetaitojen tukemisesta musiikkiterapian avulla. Tutkimuksessa määritellään, mitä tunnetaidot käytännössä tarkoittavat ja miten musiikkiterapeutit työskentelevät tunnetaitojen edistämiseksi mielenterveysongelmista kärsivien varhaisnuorten kanssa. Tämän lisäksi kuvataan tunnetaitojen arviointivälineen kehittämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme