Tulli

Nuuskaa ja savukkeita levitetty laittomasti satojen tuhansien eurojen arvosta Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla

Jaa
Tulli on tutkinut rikoskokonaisuutta, jossa Suomeen on salakuljetettu nuuskaa ja tupakkatuotteita, ja levitetty niitä laittomasti eteenpäin etenkin Pirkanmaalla. Nuuskat epäillään tuodun Ruotsista ja savukkeet pääasiassa Baltian maista. Epäiltyjä on parisenkymmentä.
Takavarikoituja nuuskia ja savukkeita
Takavarikoituja nuuskia ja savukkeita

Lokakuussa 2022 Tulli teki Pirkanmaalla useita koti- ja paikanetsintöjä, joissa takavarikoitiin noin 100 kg nuuskaa, 300 kartonkia savukkeita ja kaksi luvatonta asetta. Tulli epäilee pirkanmaalaisen pääepäillyn hankkineen useilta eri henkilöiltä satoja kiloja nuuskaa, satoja savukekartonkeja ja sähkötupakoita ns. alamyyjilleen edelleen välitettäväksi Pirkanmaalle. Pääepäillyn rikollisen toiminnan taloudellisen hyödyn arvioidaan olevan satoja tuhansia euroja.

Pirkanmaalta vantaalaisen salakuljettajan jäljille

Pääepäillyn toiminta johdatti Tullin marraskuussa 2022 pääkaupunkiseudulle. Vantaalla asuvan henkilön epäillään osallistuneen valmisteveronalaisten tuotteiden laittomaan maahantuontiin ja levittämiseen. Vantaalaisen hallinnassa olleesta varastosta ja pakettiautosta takavarikoitiin nuuskaa noin 130 kg, savukekartonkeja noin 100, sähkösavukkeita yli 2000 kpl ja yksi luvaton ase. Epäillyn hallusta takavarikoitiin myös erittäin suuri määrä käteistä rahaa ja muuta arvo-omaisuutta. Tulli epäilee käteisen rahan olevan peräisin laittomasta toiminnasta ja arvo-omaisuuden olevan rikoksen tuottamaa hyötyä.

– Arviomme mukaan sekä pirkanmaalainen että vantaalainen ovat hyötyneet taloudellisesti merkittävästi rikollisella toiminnallaan. Lopulliset summat tulevat tarkentumaan, kun esitutkinta saadaan valmiiksi, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Asiaa ovat tutkineet Tullin rikostutkinnan Tampereen ja Helsingin yksiköt. Sekä pirkanmaalainen että vantaalainen ovat olleet vangittuina mutta sittemmin heidät on vapautettu. Tulli epäilee yhteensä noin kahtakymmentä henkilöä törkeistä veropetoksista, veropetoksista ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisistä ja lisäksi yhtä henkilöä törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta.

Esitutkinta on loppuvaiheessa ja siirtyy alkusyksyn aikana syyteharkintaan Länsi-Suomen ja Etelä-Suomen syyttäjäalueille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hannu Sinkkonen, valvontajohtaja
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Kuvat

Takavarikoituja nuuskia ja savukkeita
Takavarikoituja nuuskia ja savukkeita
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Afrikkalainen sikarutto leviää Suomen lähialueilla – Torjunta vaatii viranomaisilta yhteistyötä ja rajanylittäjiltä huolellisuutta28.9.2023 07:55:00 EEST | Tiedote

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy Suomen naapurimaissa Venäjällä ja Virossa sekä nyt myös Ruotsissa. Afrikkalainen sikarutto leviää maasta toiseen lihatuotteissa, joita ihmiset tuovat mukanaan. Tauti onkin monesti levinnyt uusille alueille ihmisten varomattoman tai välinpitämättömän toiminnan seurauksena. Viime vuonna matkustajien vapaaehtoisesti luovuttamien sekä Tullin haltuunottamien eläinperäisten elintarvikkeiden määrä oli lähes 7 500 kiloa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme