Oulun yliopisto

Selkänikaman pienempi koko voi suojata välilevynpullistumalta

Jaa
Vuosisatojen kuluessa edennyt luustomme heikentyminen saattaa tuottaa vaivojen lisäksi myös yllättävää hyötyä.

Ihmisen selkäranka on muuttunut rakenteeltaan heikommaksi historian saatossa. Oulun yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että tästä koituvien haittojen ohella nikamien pienuudesta voi olla myös hyötyä. Poikkipinta-alaltaan pienempi nikama tarkoittaa pienempää todennäköisyyttä välilevynpullistumalle.

”Löydös on jossain mielessä yllättävä. Voisi ajatella, että suurempi välilevy olisi kestävämpi. Tutkimuksen valossa asia ei kuitenkaan näytä olevan näin”, sanoo tutkimusta johtanut dosentti Juho-Antti Junno Oulun yliopistosta.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Pohjois-Suomen vuonna 1966 syntyneiden syntymäkohorttia, josta yli 1500 henkilön selät magneettikuvattiin heidän ollessaan 46–48-vuotiaita. Tilastollisin menetelmin suljettiin pois sukupuolen, koulutustason, painoindeksin, fyysisen aktiivisuuden, tupakoinnin, erityisruokavalion ja nikaman korkeuden vaikutus tuloksiin. Tutkimuksen tekivät Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan tutkijat.

Erilaiset selkäongelmat ovat hyvin tavallisia läpi aikuisiän. Työikäisestä väestöstä noin joka viides kärsii selkäkivusta, ja se paikantuu usein alaselkään. Yhtenä merkittävänä syynä alaselkäkipuun on välilevynpullistuma, joka varsinaisen selkäkivun lisäksi voi heijastua alaraajaan kipuna ja tunnottomuutena.

Selkänikamien koko ja muoto ovat muuttuneet merkittävästi esimerkiksi keskiajalta tähän päivään. Nikamamme ovat nyt pienempiä, mikä altistaa selkärangan vanhuusiän luhistumamurtumille. Useat alan tutkimukset ovat todenneet nikaman pienen koon kasvattavan murtumariskiä huomattavasti.

”Aloimme miettiä, voiko pienemmästä nikamasta olla kuitenkin myös jotain hyötyjä vanhuusiän ongelmien vastineeksi. Nyt näyttää, että selkärangan heikentyminen nikaman pienenemisen takia ei ole ihmiskunnan selkäterveydelle vain huono asia. Vanhuusiän luhistumamurtuman riski kyllä kasvaa, mutta muuten aikuisiällä pienemmistä nikamista voi olla hyötyä selkäterveydelle”, dosentti Junno toteaa.

Tutkimustulokset voivat antaa uutta näkökulmaa erityisesti arkeologien tekemiin havaintoihin ihmisen luuston rakenteessa havaitusta, pitkään jatkuneesta heikentymisestä. Suhteellisesti pienemmät ja ohuemmat luut voivat siis tarjota selvien haittojen lisäksi joissain tapauksissa myös mahdollisia terveyshyötyjä.

Tutkimus on julkaistu European Spine Journalissa.

Lisätietoja:

Dosentti Juho-Antti Junno, Oulun yliopisto
juho-antti.junno@oulu.fi, puh. 0400 685 788

Aiemmat tutkimukset, joissa havaittiin nikaman koon historialliset muutokset:

PLOS ONE: Temporal Trends in Vertebral Size and Shape from Medieval to Modern-Day

Nature Scientific Reports: Temporal Trends in Vertebral Dimensions – a case study from Finland

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopiston projektissa yhdistyvät 6G-teknologia ja autonomiset autot25.9.2023 06:47:00 EEST | Tiedote

6G-tutkimus on Oulun yliopistossa jo pitkällä, ja se on vahvaa. M3S-tutkimusryhmä on yksi Euroopan suurimmista ohjelmistoalan tutkimusyksiköistä, jossa on erikoistuttu muun muassa autojen ohjelmistoihin. Alkaneen 6G Visible -projektin päätavoite on selvittää 6G-teknologian mahdollisuuksia ajoneuvojen itsenäisen ajamisen kehittämisessä ja itsenäisen ajamisen 6G-teknologialle asettamia vaatimuksia.

Tutkimusta ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksen parantamiseksi21.9.2023 11:22:15 EEST | Tiedote

Tekoälystä on tulossa yhä enemmän osa päivittäistä elämäämme. Nykyisellään tekoälyjärjestelmät ovat kuitenkin vielä liian kapea-alaisia, sillä usein niiltä puuttuu sosiaalista ja emotionaalista ymmärrystä, ja niiden käsitys todellisuudesta on rajoittunutta. Oulun yliopistossa ihmisen vahvuuksia digitalisoituvassa maailmassa ja erityisesti ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutusta tutkitaan monitieteisesti Hybrid Intelligence (HI) -tutkimusohjelmassa. Tutkimusohjelma julkistetaan virallisesti 2. Arktisilla tekoälypäivillä Oulun yliopistossa 31.10.–1.11.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme