Hämeen ELY-keskus

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet Hämeen seurantapaikoilla

Jaa
Muutamilla Hämeen ELY-keskuksen seurantapaikoilla on havaittu runsaita tai pienempiä sinileväkukintoja. Sinilevän runsaampi esiintyminen on loppukesälle tyypillistä.
Loppukesän hellepäivä Takajärvellä. Kuva: Heini-Marja Hulkko.
Loppukesän hellepäivä Takajärvellä. Kuva: Heini-Marja Hulkko.

Kuluvalla viikolla Hämeen ELY-keskuksen alueella on havaittu sinilevää kuudella valtakunnallisella seurantapaikalla. Hämeen seurantapaikoista Iitin Sääksjärvellä ja Orimattilan Villikkalanjärvellä havaittiin runsaat sinileväkukinnat. Hieman sinilevää oli Alajärven Tervaniemessä Hämeenlinnassa, Lopen Loppijärvellä Kirkonkylän uimarannalla sekä Vesijärvellä Asikkalassa ja Lahden Mukkulassa.

Loppukesällä sinilevä alkaa vanhentua, ja sen ominaisuudet optimaalisella syvyydellä pysymiseen heikkenevät. Tyypillisesti vähätuulisen sään myötä vanhentunut sinilevä pääsee nousemaan kohti veden pintaa. Tällöin pieni tuulenvire voi kuljettaa pinnalle nousseen sinilevän suureltakin vesialueelta rantaan, mikä huomataan sinilevän massaesiintymisenä. Vanhaa sinilevää voi tyynellä säällä nousta pinnalle myös karuilla, hyväkuntoisilla järvillä. Tuulisella säällä sinileväkukinnat voivat sekoittua takasin vesimassaan.

Runsaisiin sinileväesiintymiin tulee suhtautua varauksella

Noin puolet sinilevistä on myrkyllisiä, mutta myrkyllisyys voidaan varmentaa vain laboratoriotesteillä. Sinileväesiintymiin tuleekin suhtautua varauksella. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet pois rantavedestä. Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Herkkäihoiset voivat saada iho-oireita jo vähäisestäkin levämäärästä.

Miten tunnistan sinilevän?

Vähäisemmän sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista ja tikkusista sekä kapeista leväjuovista. Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla olevista pienistä levälautoista ja -kasaumista. Erittäin runsaassa esiintymässä rantaan kerääntyy suurempi sinilevälautta tai -kasauma. Sinilevätilanne voi kuitenkin vaihdella suurestikin saman järven eri osissa.Ajankohtaista tietoa sinilevätilanteesta:

Hämeen alueen levätilanne (jarviwiki.fi)
Sinilevätilanne (vesi.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Elina Mäkäläinen, vs. yksikön päällikkö, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 158, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi


Tiedotus:


Emma Hietamäki, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 024 250

Kuvat

Loppukesän hellepäivä Takajärvellä. Kuva: Heini-Marja Hulkko.
Loppukesän hellepäivä Takajärvellä. Kuva: Heini-Marja Hulkko.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Työttömyys lisääntyi Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä edelleen laskua26.9.2023 08:00:24 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli elokuun lopussa 16 987 työtöntä työnhakijaa, joista 990 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 284 vähemmän (-2 %) kuin vuosi sitten. Lasku johtui muiden työttömien määrän vähenemisestä, sillä lomautettuja oli 226 enemmän. Heinäkuusta elokuuhun työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa laski 1602:lla, mikä on kausivaihtelulle tyypillistä. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme