Vaasan kaupunki - Vasa stad

70-vuotiasta Tikanojan taidekotia juhlitaan kahdella näyttelyllä

Jaa

Taidekodin 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi avataan 21.5.2021 kaksi uutta näyttelyä. Vaasalaisen taidemesenaatin, kauppaneuvos Frithjof Tikanojan lahjoitusta Vaasan kaupungille juhlistetaan taidekodin ensimmäisessä kerroksessa. Tikanojan suvun ja perheen taiteilijat suoraan alenevassa polvessa esittäytyvät ryhmänäyttelyssä. Näyttely Kotona on esillä taidekodin 2. ja 3. kerroksessa.

Eva Bremer: Frithjof Tikanoja. öljy kankaalle. Kuva: Mikko Lehtimäki.
Eva Bremer: Frithjof Tikanoja. öljy kankaalle. Kuva: Mikko Lehtimäki.

Taidekodin 70-vuotisjuhlavuoden näyttely Vers la lumière pohjautuu Tikanojan ranskalaisen taiteen kokoelmaan, joka on Suomen mittakaavassa harvinainen kokonaisuus.

Vaasalainen taidemesenaatti, kauppaneuvos Frithjof Tikanoja (1877–1964) lahjoitti laajan kirja- ja taidekokoelmansa sekä joukon antiikkiesineitä Vaasan kaupungille 70 vuotta sitten joulukuussa 1951, jolloin Hovioikeudenpuistikolla sijaitsevaan kotitaloon perustettiin Tikanojan taidekoti. Taidekokoelmaan kuuluu runsaat 1000 taideteosta. Ulkomaisen taiteen kokonaisuudesta suurimman ryhmän muodostavat ranskalaisten taiteilijoiden teokset, joita on 39.

Vers la lumière tarkoittaa suomeksi Kohti valoa. Näyttelyn teokset ajoittuvat vaiheeseen, jolloin taiteilijat ryhtyivät hakemaan uusia taiteen ilmaisukeinoja. Uusi taide pyrki eroon taideakatemian opeista ja taidesalonkien arvostamista aihepiireistä. Taiteilijat lähtivät ateljeestaan työskennelläkseen luonnossa ja arkisten tilanteiden äärellä. Teosten aiheet löytyivät niin maaseudun elämänpiiristä kuin sähkölamppujen valaisemasta huvielämästä. Taide tarjosi iloa silmille, mutta myös valisti. Osa taiteilijoista tarttui teoksissaan yhteiskunnallisiin epäkohtiin toiveenaan luoda parempaa tulevaisuutta.

Frithjof Tikanoja teki merkittävimmät ranskalaisen taiteen hankinnat sata vuotta sitten, vuonna 1921. Hän osti tuolloin Edgar Degas´n kaksi pastellityötä, Henri Matissen ja Jean-Louis Forainin maalaukset sekä sarjan Paul Gauguinin puupiirroksia. Taidekauppias Gösta Stenmanilta ostettuun teoskokonaisuuteen kuului lisäksi vanhempia ranskalaisten taiteilijoiden maalauksia, kuten Jean-François Millet´n tunnelmallinen Paimenia nuotiolla. Näyttelyssä esitellään nämä teokset sekä joukko muita ranskalaiseen taiteeseen olennaisesti kytkeytyviä Tikanojan kokoelman teoksia. Ne kertovat siitä, kuinka tärkeä maa Ranska oli suomalaisille taiteilijoille.

–Frithjof Tikanoja piti ulkomaisen taiteen teoksia kokoelmansa ”arvollisesti painavimpana osana.” Hänen toiveenaan oli, että myös ne, jotka eivät juurikaan tunne maalaustaidetta, saisivat tutustua teosten kautta kansainväliseen kuvataiteeseen, kertoo kokoelmapäällikkö Auli Jämsänen.

Teokset vaihtuvat näyttelyn aikana

Vers la lumière -näyttely on esillä taidekodin ensimmäisessä kerroksessa, minne Frithjof Tikanoja halusi jo vuonna 1940 varata tilan kokoelmansa esittelyä varten. Noin puolet Tikanojan hankkimista ranskalaista taidetta edustavista teoksista on toteutettu paperille. Paperipohjaiset teokset ovat herkkiä, joten niitä voidaan kerrallaan pitää esillä vain rajallinen aika.

–Aluksi esitellään Paul Gauguinin kahdeksan vedosta Noa Noa -sarjasta. Tammikuusta 2022 lähtien samassa tilassa esitellään Louis Legrandin grafiikkaa ja kaksi Edgar Degas´n teosta. Myös osa öljyväriteoksista vaihtuu, selventää amanuenssi Kati Lehtinen.

Myös muut vaasalaiset taidekeräilijät hankkivat ranskalaista kuvataidetta kokoelmiinsa. Kesän 2021 aikana Pohjanmaan museon 3. kerroksessa voi tutustua muutamiin Karl Hedmanin ja Alfred Nelinin hankkimiin ranskalaisten taitelijoiden teoksiin, kuten Henri Toulouse-Lautrecin, Pierre Bonnardin ja Jacques Courtoisin teoksiin.

Frithjof Tikanojan jälkipolvista tuli taiteilijoita

Kauppaneuvos Frithjof Tikanojan lapsista moni oli taiteellisesti lahjakas. Kuvataiteeseen suuntautunut Varpu Maria Tikanoja (1928–1983) oli perheen lapsista toiseksi nuorin ja hän opiskeli sekä taidehistoriaa että kuvataiteita 1940- ja 1950-luvuilla Suomessa ja ulkomailla. Myös hänen viidestä lapsestaan moni suuntautui maalaustaiteen ja kuvanveiston pariin.

– Näyttely esittelee perheen ja suvun kuvataiteellista ilmaisua, jonka yhteisenä nimittäjänä voidaan pitää Varpu Tikanojaa. Hän on näyttelyn suunnitteluvaiheessa paljastunut kaikkien inspiraatioksi ja elämänlähteeksi. Tikanojan perheenjäsenet ovat palanneet kotiin, Varpu teoksillaan lapsuudenkotiinsa ja hänen lapsensa isoisän taiteen täyttämään taidekotiin, kertoo näyttelyn kuraattori, näyttelypäällikkö Maaria Salo.

Osana taidekodin 70-vuotisjuhlavuotta järjestettävä Kotona-näyttely on ennen kaikkea perheen ryhmänäyttely.

Taide yhdisti

Varpu Tikanojan taideopintojen suuntauduttua Italiaan, myös elämäntie sai uuden käänteen. Hän tapasi Milanon Accademia di Belle Arti di Brerassa vuonna 1954 hollantilaisen kuvanveistäjän Arthur Spronkenin (1930–2018). Seuraavana vuonna heistä tuli sekä taiteilijakollegat että aviopari.

Varpu opiskeli futuristisen ja metafyysisen taiteen edustajana tunnetuksi tulleen maalaustaiteen professori Carlo Carràn johdolla. Stipendiaattina opiskelevan Arthurin opettajana toimi kuvanveiston professori Marino Marini, jonka hevos- ja ratsastaja-aiheiset veistokset vaikuttivat voimakkaasti nuoreen taiteilijaan, jonka tuotannossa hevonen on keskeinen teema.

Hollannin Beekissä perheeseen syntyi kaikkiaan viisi lasta, joista kolmesta tuli myös taiteilijoita. Caius Spronken (s. 1958) suuntautui kuvanveistoon isänsä tavoin, nuoremmat sisaret Siiri (s. 1960) ja Kore (s. 1968) puolestaan äidin tavoin maalaustaiteeseen. Puolisoiksi taiteilijasisaruksille valikoitui taiteilijoita. Näyttelyssä nähdään puolisoina perheeseen liittyneiden hollantilaisten Ree Martensin (s. 1960) ja Marjori Overdijkin (s. 1969) teoksia.

Erityisesti 1970-luvulla Varpu Tikanoja osallistui vilkkaasti näyttelyihin eri puolilla Hollantia. Hänellä oli esimerkiksi suuri näyttely Heerlenissä vuonna 1975.

Näyttelyä varten kootut maalaukset, piirustukset ja veistokset ovat yksityiskokoelmista Hollannista ja Suomesta ja sen vuoksi harvoin yleisön nähtävillä, osa ensimmäistä kertaa. Puutarhan piharakennuksessa on esillä taiteilijapari Koren ja Marjorin yhteistyönä syntynyt moniaistillinen installaatio.

Kotona on esillä Tikanojan taidekodissa 21.5.-12.9.2021. Sen taiteilijat ovat Arthur Spronken ja Varpu Tikanoja sekä Ree Meertens, Caius Spronken, Kore Spronken ja Marjori Overdijk (NL).

Kumpikin näyttely on Vaasan kaupungin museoiden omaa tuotantoa.

Tiedotuskuvat:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Museotoimenjohtaja Elina Bonelius, Vaasan kaupungin museot, p. 040 487 2856 elina.bonelius@vaasa.fi

Kokoelmapäällikkö Auli Jämsänen, Vaasan kaupungin museot, p. 040 764 4125, auli.jamsanen@vaasa.fi

Amanuenssi Kati Lehtinen, Vaasan kaupungin museot, p. 040 576 3780 kati.lehtinen@vaasa.fi

Kuvat

Eva Bremer: Frithjof Tikanoja. öljy kankaalle. Kuva: Mikko Lehtimäki.
Eva Bremer: Frithjof Tikanoja. öljy kankaalle. Kuva: Mikko Lehtimäki.
Lataa
Varpu Tikanoja: Nimetön, 1972, öljy, yksityiskokoelma
Varpu Tikanoja: Nimetön, 1972, öljy, yksityiskokoelma
Lataa
Constant Troyon: Hajaantuvia pilviä, öljy puulle. Kuva: Mikko Lehtimäki.
Constant Troyon: Hajaantuvia pilviä, öljy puulle. Kuva: Mikko Lehtimäki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme