Lasten Keskus

70-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä runoilija Jukka Itkonen: ”Elämän pitää olla mielenkiintoista ja kirjoittamisen etenkin, että siitä nauttii joka päivä.”

Jaa

Suositun runoilijan merkkivuotta juhlistetaan Kultapöllö-kokoelmalla, jossa on yksissä kansissa Jukka Itkosen suosituimpia lastenrunoja viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Tuottelias kirjailija on kirjoittanut kokoelmaan myös uusia runoja: ”Kirjoittamalla olen yrittänyt ottaa selvää, mikä tämä maailma on, hyvin tietäen, että se riippuu siitä, mistä suunnasta sitä katsoo.”

Jukka Itkonen: Kultapöllö – Valittuja lastenrunoja. Kansi ja kuvitus Matti Pikkujämsä.
Jukka Itkonen: Kultapöllö – Valittuja lastenrunoja. Kansi ja kuvitus Matti Pikkujämsä.

 

Oivaltavasti maailmaa tarkkaileva runoilija Jukka Itkonen täyttää lokakuun alussa 70 vuotta. Jo kuudella vuosikymmenellä jatkunut tekstintekijän ura käsittää runoutta, proosaa, laulutekstejä, suomennoksia ja näytelmiä. Itkosen tekstit ovat aina puhutelleet monen ikäisiä. 

Merkkivuotta juhlistetaan Kultapöllö-lastenrunokokoelmalla (Lasten Keskus 2021). Kokoelma sisältää Itkosen suosituimpia lastenrunoja viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Mukana on pitkälti toistasataa runoa – oivaltavia, hauskoja, koskettavia, elämäniloisia, parasta laatua itkosmaisia.

Uudet näkökulmat ja asioiden suhteellisuuden näkeminen ovat Itkosen tekstien ydintä: ”Maailma ei ole sellainen kuin se on, vaan se on myös sellainen kuin se voisi olla”, Itkonen toteaa. Hän kuvaa teksteissään usein henkilöitä, jotka ovat joutuneet tavalla tai toisella syrjään ja yksin. ”Tämä aihepiiri kulkee läpi tuotantoni, ja olen kokenut sen läheiseksi.”

Teoksen runot ovat kattava läpileikkaus Itkosen monipuolisesta tuotannosta. Mukana on eläin- ja luontorunoja, sanaleikkejä ja tarinallisia runoja. Toisinaan runot ponkaisevat hulvattomaan vauhtiin, välillä taas rauhoitutaan herkkiin kuvauksiin. Valikoimassa on mukana myös kourallinen aiemmin julkaisemattomia runoja: ”En ole saanut selvää, mikä tämä maailma on. Se riippuu siitä, mistä sitä katsoo.”

Niin se on täällä
ihmisen laita,
vaikka olisi yllä heliumpaita,

ihminen ei luonnostaan lennä.

Hän ei omin avuin
voi ilmaan mennä.

Huidoin taikka räpyttelin,
pompin taikka hiivin,

lentoon voin päästä
vain säkeiden siivin.

Kokoelman kuvittanut Matti Pikkujämsä on kuvittaja-graafikko, joka on palkittu mm. Vuoden kuvittajana sekä Rudolf Koivu -palkinnolla. Tekijäkaksikolta on syntynyt monia yhteisiä teoksia, mm. Tukaani puussa (2018), Hirvi irvistää (2016) ja Laulavat lenkkitossut (2015).

 

Jukka Itkonen: Kultapöllö – Valittuja lastenrunoja
Kuvitus Matti Pikkujämsä
Lasten Keskus 2021
ISBN 978-952-354-500-7
42 s. | Kl L82.2

Katsoaksesi videon lähteestä youtu.be, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Jukka Itkonen - kirjoittamisesta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jukka Itkonen: Kultapöllö – Valittuja lastenrunoja. Kansi ja kuvitus Matti Pikkujämsä.
Jukka Itkonen: Kultapöllö – Valittuja lastenrunoja. Kansi ja kuvitus Matti Pikkujämsä.
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lasten Keskus
Lasten Keskus
Itälahdenkatu 27 A
00210 Helsinki

0968774530http://lastenkeskus.fi

Lasten Keskus tarjoaa iloa ja elämyksiä nuorille lukijoille vauvasta varhaisnuoreen! Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaista lastenkirjoista sekä kasvatukseen liittyvästä tietokirjallisuudesta. Julkaisemme lasten tietokirjoja, kuvakirjoja ja tarinakirjoja, monipuolista ammattikirjallisuutta eri ikäkausien parissa työskenteleville kasvattajille sekä oppikirjoja esi- ja alkuopetukseen.

Yhdessä Edukustannuksen ja Kirjapajan kanssa olemme Publiva Oy.

Tervetuloa myös Mollin maailmaan!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lasten Keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme