Suomen Punainen Risti SPR

Suomen Punaisen Ristin Turvallinen mieli -hanke tukee konflikteja paenneiden mielenterveyttä

Jaa
Maaliskuussa käynnistyneessä Turvallinen mieli -hankkeessa kehitetään konflikteja paenneiden kanssa ryhmämuotoista toimintaa, joka vahvistaa heidän hyvinvointiaan. Lisäksi kehitetään käytäntöjä vapaaehtoisten jaksamisen tueksi ja vahvistetaan Punaisen Ristin työntekijöiden ja vapaaehtoisten kulttuurisensitiivistä psykososiaalisen tuen osaamista. Hankkeessa korostetaan konflikteja paenneiden toimijuuden vahvistamista sekä yhteisössä että yhteiskunnassa.
Kuva: Joonas Brandt
Kuva: Joonas Brandt

Kotimaasta pakenemiseen liittyy monia mielenterveyttä kuormittavia asioita, kuten järkyttävät kokemukset lähtömaassa, huoli läheisten tilanteesta, yksinäisyys sekä taloudelliset ja uuteen kulttuuriin sopeutumisen haasteet. Suurin osa selviää kuitenkin kokemastaan esimerkiksi läheisten ihmisten ja sosiaalisen osallisuuden kokemuksen avulla.

Turvallinen mieli -hankkeen tavoitteena on tukea konflikteja paenneita tunnistamaan tekijöitä, jotka edistävät heidän hyvinvointiaan ja resilienssiään. SPR:n vapaaehtoisten järjestämissä ryhmämuotoisissa tilaisuuksissa hyvinvointiin liittyvät teemat tulevat tutuiksi yhteisen tekemisen kautta. Kulttuurisensitiivisten aktiviteettien avulla osallistujat oppivat esimerkiksi tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja tyynnyttämään ylivirittynyttä oloa.

– Konfliktien ollessa vielä käynnissä ihmisillä on yleensä tarve yhteisöllisyyttä vahvistavalle ja stressiä lievittävälle toiminnalle, kertoo hankkeen psykososiaalisen tuen suunnittelija ja pakolaisten mielenterveyttä tutkinut Sofia Sateila Lopes Gabriela.

– On tärkeää, ettemme näe tuettavia ihmisryhmiä ainoastaan avunsaajina, vaan aktiivisina toimijoina, joilla on vahvuuksia itse vaikuttaa omaan tilanteeseensa. Tämän lisäksi on olennaista, että tukitoimet ottavat huomioon kulttuuriset erityispiirteet.

”Yhteisön rakentaminen on tärkeää”

Suomen Punaisen Ristin Turunmaan piirissä ukrainalaisille suunnattua hyvinvointitoimintaa vetänyt Yevheniia Vorobiova tietää, miten konflikteja paenneita autetaan parhaiten. Ukrainasta kotoisin olevan Vorobiovan kehittämän toiminnan oppeja hyödynnetään hankkeessa.

Vorobiova painottaa Sateila Lopes Gabrielan tavoin sitä, ettei Suomeen paenneiden hyvinvointia tue se, jos he jäävät vain passiivisiksi avunsaajiksi. Hankkeen tavoitteena onkin kouluttaa heitä ohjaamaan psykologista ja sosiaalista sopeutumista tukevaa toimintaa toisille konfliktialueilta paenneille.

– Suomalaiset voivat auttaa konflikteja paenneita tulemaan yhteen ja tunnistamaan omat kykynsä, Vorobiova toteaa.

Hankkeen kehitystyön kautta saadaan arvokasta tietoa suoraan kohderyhmältä siitä, miten vapaaehtoistoiminnalla voidaan tukea konflikteja paenneiden mielenterveyttä. Hanke antaa heille mahdollisuuden määrittää itse, mitä hyvinvointi heille tarkoittaa ja mistä se koostuu. Kehitettyjä menetelmiä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää eri kieliryhmien kanssa tehtävässä työssä.

Lisäksi hankkeen puitteissa järjestetään useita kaikille avoimia webinaareja, joiden toivotaan tavoittavan erityisesti sosiaali- ja terveysalan, opetusalan ja monikulttuurisen työn parissa työskenteleviä ammattilaisia ja vapaaehtoisia.

Hanketta rahoittaa Euroopan komission Terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto. Se on osa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton EU4Health –yhteishanketta, jossa psykososiaalisen tuen osaamista jaetaan Ukrainan ja 24:n muun Euroopan maan Punaisten Ristien välillä. Hanke jatkuu kesäkuuhun 2025 saakka.

Lue lisää verkkosivuiltamme.

Lisätiedot:

Sofia Sateila Lopes Gabriela

Psykososiaalisen tuen suunnittelija, Turvallinen mieli -hanke

040 640 2050

Katariina Väisänen

Projektikoordinaattori, Turvallinen mieli -hanke

040 652 9695

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Joonas Brandt
Kuva: Joonas Brandt
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme