Jyväskylä Summer School – opiskelua ja verkostoitumista Suomen kesässä
Sosiaaliset kohtaamiset ja verkostoituminen ovat oleellinen osa kansainvälistä Jyväskylä Summer School -kesäkoulua. Tänäkin vuonna kesäkoulu tarjoaa kursseja hybridisti – osa kursseista järjestetään paikan päällä ja osaan on mahdollista osallistua etänä. Ohjelmassa on myös kaikille avoin yleisöluento vetytaloudesta.

Jyväskylä Summer School on vuosittain järjestettävä kahden viikon mittainen kesäkoulu, joka kokoaa Jyväskylään satoja opiskelijoita ympäri maailman. Se järjestetään jo 32. kertaa. Tänä vuonna kesäkoulu toteutetaan 7.–18.8.2023 hybridisti eli osa kursseista paikan päällä ja osa etäyhteyksin.
Kesäkoulu tarjoaa STEM-erikoiskursseja (Science, Technology, Engineering, Mathematics) nuorille tutkijoille, jatko-opiskelijoille sekä maisterivaiheen opiskelijoille. Osa luennoista striimataan ja tallennetaan, jotta osallistujien on helppo osallistua kursseille paikasta riippumatta. Intensiivistä opiskelua rentouttaa sosiaalinen ohjelma, johon kuuluu tutustumista, aktiviteetteja ja tietenkin saunomista.
Spektroskopiaa ja saavutettavuutta
Kesäkoulussa järjestetään 13 kurssia biologian- ja ympäristötieteen, nanotieteen, kognitiotieteen, fysiikan, kemian, matematiikan, informaatioteknologian ja tietotekniikan aloilta.
Yksi järjestettävistä kursseista on ”Ultranopea spektroskopia”, jolla perehdytään femtosekunti-aikaskaalassa (10–15 s) tapahtuviin ultranopeisiin valon aikaansaamiin prosesseihin ja niiden tutkimuksessa käytettäviin mittaus- ja data-analyysi menetelmiin. Tällaiset prosessit ja niiden tutkimus ovat keskeisiä esimerkiksi aurinkokennojen, valokatalyysin ja orgaanisten LED näyttöjen toiminnan kannalta. Kurssin puhujiksi on kutsuttu kaksi alan johtavaa tutkijaa Sveitsistä ja Ruotsista. Kurssi sisältää myös työpajoja, joissa osallistujat pääsevät tutustumaan spektroskopisiin menetelmiin ja instrumentteihin. Kurssi on houkutellut osallistujia ympäri maailmaa jopa Intiasta ja USA:sta asti.
"Kurssin saama suosio pääsi yllättämään ja saimme valtavan määrän hakemuksia. Selkeästi hyvät puhujat houkuttelevat paljon osallistujia. Kurssi tulee olemaan todella kansainvälinen, joka tarjoaa osallistujille hyvät mahdollisuudet verkostoitua alan ammattilaisten kanssa", kurssin koordinaattori Yliopistonlehtori Tatu Kumpulainen kertoo.
Kurssivalikoimassa tarjotaan myös saavutettavuuteen liittyviä sisältöjä, sillä saavutettavuusasiat tulevat kasvamaan entistä tärkeämmäksi EU:n esteettömyysdirektiivin ja -lain sekä vastaavien vaatimusten täytäntöönpanon myötä yhä useammissa maissa.
Saavutettavuussuunnittelun perusteet antavalla ”Fundamentals of Inclusive and Accessible Design of Technology” kurssilla parannetaan ymmärrystä kehittyvistä teknologisista ratkaisuista, joiden avulla voidaan luoda myös erilaisille aisti- ja kognitiivisia rajoitteita omaaville käyttäjille toimivia laitteita ja palveluita. Saavutettavaa visualisointia käsittelevällä ”Accessible Visualizations: Conveying Information Across Sensory Modalities” hands on -laboratoriokurssilla puolestaan tutkitaan ja kokeillaan, miten informaatiota voidaan välittää eri aistikanavien ja modaliteettien kautta siten, että se on erilaisten käyttäjien saavutettavissa. Kurssilla tutkittavat modaliteetit käsittävät puheen, ei-vokaalisen audion, taktiiliset näytöt, haptiikan sekä visuaaliset apuvälineet.
Yleisöluennolla aiheena vetytalous
Sosiaalisen ohjelman ja kurssien lisäksi kesäkoulun ohjelmaan sisältyy Jyväskylän yliopiston kemian professori Karoliina Honkalan “Vetymullistus ja fossiiliton tulevaisuus”-yleisöluento. Vetyä voidaan valmistaa päästöttömästi maakaasusta tai sähkön avulla vedestä ja katalyysikemialla. Päästöttömästi tuotettu vety liittyy vahvasti ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Honkalan yleisöluennossa kurkistetaan vedyn valmistuksen ja hyödyntämisen kemiaan, ja esitellään erilaisia vedynkäyttökohteita, jotka vaikuttavat meidän jokaisen arkeen.
Kaikille avoin yleisöluento pidetään torstaina 10.8. klo 18–19 Agoralla Martti Ahtisaari –salissa. Yleisöluento striimataan, joten sitä voi seurata myös etänä.
Yleisöluentoa pääset seuraamaan täältä: https://jyufi.zoom.us/j/69198296330
Kesäkoulun järjestävät Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen ja informaatioteknologian tiedekunta.
Kesäkoulun koko ohjelma on luettavissa osoitteessa www.jyu.fi/summerschool
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kesäkoulun puheenjohtaja Jani Moilanen, jani.o.moilanen@jyu.fi, p. +358408054849
Kesäkoulun koordinaattori Sanna Patja, jss@jyu.fi, +358408055184
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uutuuskirja valottaa hyvinvoinnin käsitteen monimerkityksellisyyttä21.9.2023 05:00:00 EEST | Tiedote
Artikkelikokoelma “Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna” tarkastelee hyvinvoinnin käsitettä ja hyvinvoinnin tutkimuksen moniulotteisuutta ihmistieteiden tutkimuksen näkökulmasta. Kirjan lähtökohtana on monitieteisyys sekä eri alojen ja tutkimusperinteiden tavat ymmärtää ja määritellä hyvinvointi erilaisilla tutkimuskentillä.
Väitös 22.9.2023: Kansalaiset liittolaisina luonnon monimuotoisuuden suojelussa – keinoja, opastusta ja osallistumisen mahdollisuuksia tarvitaan (Tupala)20.9.2023 15:23:18 EEST | Tiedote
FM Anna-Kaisa Tupalan väitöskirja käsittelee kansalaisten roolia ekologisessa kompensaatiossa, joka on Suomessa uusi luonnonsuojelun työkalu.
Jyväskylän yliopisto mukana Euroopan parhaiden yliopistojen listalla20.9.2023 13:11:42 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto sijoittui uudessa Euroopan parhaiden yliopistojen listauksessa sijalle 186. Jo pelkkä listalle pääsy on saavutus, sillä mukaan on valittu ainoastaan 690 yliopistoa maanosan huipulta. Suomesta listalle ylsi 10 yliopistoa. Jyväskylän yliopisto sijoittui kuudenneksi suomalaisten yliopistojen joukossa.
Uni vähentää nuoren urheilijan kokemaa stressiä20.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan unella on merkittävä rooli harjoittelusta palautumisen lisäksi myös nuoren urheilijan kokeman stressin hallinnassa. Jo yksi ylimääräinen tunti unta voi laskea koetun stressin tasoa merkittävästi.
Väitös: Musiikkiterapia voi vahvistaa varhaisnuorten tunnetaitojen kehittymistä (Salokivi)20.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
FM Maija Salokiven väitöstutkimus antaa kattavan kuvan varhaisnuorten tunnetaitojen tukemisesta musiikkiterapian avulla. Tutkimuksessa määritellään, mitä tunnetaidot käytännössä tarkoittavat ja miten musiikkiterapeutit työskentelevät tunnetaitojen edistämiseksi mielenterveysongelmista kärsivien varhaisnuorten kanssa. Tämän lisäksi kuvataan tunnetaitojen arviointivälineen kehittämistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme