Finanssiala ry

Stressitestitulokset kertovat suomalaispankkien hyvästä kunnosta – Viranomaisten käyttämä testi ei ota huomioon pohjoismaisten pankkien erityispiirteitä

Jaa
Finanssiviranomaisten tekemien pankkien stressitestien mukaan suomalaispankit kestävät rajunkin toimintaympäristön heikennyksen – toimintakyky säilyy silti vahvana. Hyvät tulokset osoittavat, ettei pankkien vakavaraisuusvaatimuksia ole tarvetta kiristää. Eurooppalaisten viranomaisten käyttämä testitapa ei ollut suomalaispankeille suosiollinen, vaan sai niiden tulokset näyttämään todellisuutta huonommalta. Tästä huolimatta pankit selvisivät testistä hyvin arvosanoin.

Suomalaisten pankkien rahoitusvakaus on kunnossa. Asia käy ilmi eurooppalaisten valvontaviranomaisten 28.7.2023 julkaisemista stressitesteistä. Suomalaiset pankit ovat hyvässä kunnossa, ja järjestämättömien saamisten eli pankeille maksamatta jääneiden lainojen määrä on alhainen.

”Hyvät tulokset osoittavat, että pankkien vakavaraisuusvaatimuksia ei ole tarvetta kiristää. Jos vakavaraisuusvaatimuksia kiristettäisiin, heikentäisi se välittömästi suomalaispankkien kykyä rahoittaa kotitalouksia, yrityksiä ja vihreitä investointeja”, sanoo Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.

Vakavaraisuusvaatimukset ovat sääntöjä, joiden mukaan pankeilla on oltava käytössään tietty määrä omia varoja, jotta ne selviytyvät toimintaympäristön äkillisesti huonontuessa eivätkä aiheuttaisi ongelmia muulle taloudelle.

Testeissä erikoisia olettamuksia – pohjoisen pankit kärsivät

FA kritisoi eurooppalaisten pankkiviranomaisten testeissä käyttämiä reunaehtoja. Stressitesteissä kyse on siitä, että lasketaan erilaisia skenaarioita taloustilanteen kehittymisestä ja katsotaan, miten pankit selviäisivät vaikeuksista omien pääomiensa turvin. Näin ollen testeissä käytetyt reunaehdot ovat lopullisten tulosten kannalta hyvin olennaisia.

”Nyt käytetyissä reunaehdoissa on uhkana, että vakavaraiset pohjoismaiset pankit näyttävät todellista tilannetta huonommilta ja että niiltä edellytetään sen vuoksi riskeihinsä nähden liikaa pääomia. Sillä olisi välitön vaikutus pankkien lainoituskykyyn”, Ahosniemi muistuttaa.

Euroopan pankkiviranomainen EBA ei ole testeissään ottanut riittävällä tavalla huomioon noussutta korkotasoa, joka on kasvattanut pohjoisen pankkien korkotuloja. EBAn testeissä on asetettu pankkien tuloille katto. Pohjoismaissa myönnetään paljon vaihtuvakorkoisia lainoja, jolloin korkotason noustessa myös pankkien saamat tulot nousevat, eivät ainoastaan menot. Keski- ja Etelä-Euroopan maissa on tavallisempaa myöntää kiinteäkorkoisia lainoja, jolloin pankkien korkotulojen kehitys on yleensä korkomenoja vakaampaa.

Testeissä myös oletetaan, että pankit maksaisivat osinkoja omistajilleen ja bonuksia johdolleen riippumatta siitä, millainen pankkien taloudellinen tilanne on. Tämä on vastoin useiden pankkien omia toimintaohjeita ja -politiikkoja.

”Pankit ovat toimittaneet kommenttejaan testeissä käytetystä metodologiasta jo viime vuoden puolella eurooppalaisille viranomaisille. On harmillista, että niitä ei ole otettu huomioon”, Ahosniemi toteaa.

Testitulosten pohjalta Euroopan keskuspankki sekä Suomen Finanssivalvonta arvioivat omassa valvonnassaan olevien pankkien pääomatarpeita. Täten testissä käytettyjen menetelmien valintaan on jatkossa syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Finanssiala pettynyt – heikentynyt talous- ja asuntomarkkinatilanne olisi puoltanut lainakaton nostoa ja lisäpääomavaatimusten myöhentämistä28.9.2023 12:26:33 EEST | Tiedote

Finanssivalvonta (Fiva) on päättänyt säilyttää asuntolainakaton eli enimmäisluototussuhteen aiemmalla tasollaan. Muiden kuin ensiasunnon ostajien osalta se pysyy siis 85 prosentissa eli lakisääteistä perustasoaan kireämpänä. Ensiasunnon ostajille katto on 95 prosenttia. Myös muuttuva lisäpääomavaatimus pysyy ennallaan. Finanssivalvonnan aiemman päätöksen mukaisesti pankeille tulee ensi keväänä uusi lisäpääomavaatimus, ns. järjestelmäriskipuskurivaatimus. Finanssiala ry on pettynyt, että Fiva ei päätynyt nostamaan lainakattoa eikä myöhentämään järjestelmäriskipuskurivaatimuksen voimaantuloa. Tämä olisi ollut perusteltua talous- ja asuntomarkkinatilanteen heikkenemisen takia.

Korona herätti suomalaiset kohentamaan henkivakuutusturvaansa – ainutlaatuinen tutkimus sai jatkoa19.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Koronapandemia ja sen myötä kohonnut kuolemanriski havahduttivat suomalaiset miettimään oman perheensä taloudellista turvaa. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tuoreesta tutkimuksesta selviää, että ensimmäisen koronavuoden 2020 alkupuolella otettiin 20 prosenttia enemmän henkivakuutuksia kuin aiempina vuosina vastaavaan aikaan. Lisäksi uusien vakuutusten keskimääräiset vakuutussummat kasvoivat 16 prosentilla.

Kalastelut ja muut huijaukset kasvoivat räjähdysmäisesti alkuvuonna – pankit saivat estettyä huijauksia lähes 16 miljoonan euron edestä14.9.2023 07:40:00 EEST | Tiedote

Huijausmäärät nousivat reippaasti vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla. Pankit saivat tammi-kesäkuussa estettyä ja palautettua uhreille 15,9 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin määrä oli 6,7 miljoonaa. Asiakkaat menettivät huijareille 19,8 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin määrä oli 10,8 miljoonaa. Huijauksien kokonaismäärä oli siis 35,7 miljoonaa euroa. Isoimmat menetykset tulivat sijoitushuijauksista, joissa myös tappioiden kasvu oli suurinta.

Pankkibarometri: Yritysten luotonkysyntä mataa, kotitalouksien kysynnässä ensimmäisiä merkkejä paremmasta5.9.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Yritysten luotonkysyntä on selvästi vähäisempää kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, selviää Finanssiala ry:n (FA) tuoreesta Pankkibarometrista. Pankinjohtajien odotukset yritysten lähikuukausien luotonkysynnästä ovat niin ikään heikot. Myös kotitaloudet ovat kysyneet luottoja kesän aikana vähemmän kuin vuosi sitten. Odotukset kotitalouksien lainanottohalukkuudesta syksylle ovat edelleen heikkoja, mutta luotonkysyntä saattaa olla kääntymässä parempaan suuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme